Práve čítate

Buď svetlo! Kedy a prečo izbovým kvetinám prisvecujem špeciálnymi žiarovkami

3857  
Zdieľať: 

Buď svetlo! Kedy a prečo izbovým kvetinám prisvecujem špeciálnymi žiarovkami

Moja rastlinná zbierka tento rok vyzerá ako po nájazde vojenského pluku. Za vinu to dávam hlavne nedostatku denného svetla, na ktorý moje kvetinky v lepšom prípade upozornia predlžujúcimi sa medzerami medzi listami a malým olistením. V tom horšom bojkotujú rast alebo to jednoducho zabalia. Aj inokedy nenároční zelení spolubývajúci mi žltnú, hnednú a viditeľne trpia. A ja trpím s nimi. Našťastie som ale našla spôsob, ako im trochu prilepšiť, aby sme temnú zimu prečkali. Svetlo.

7. 2. 2022 5 min. čítania Anna Kruchňová
Buď svetlo! Kedy a prečo izbovým kvetinám prisvecujem špeciálnymi žiarovkami

Už na gympli do nás na hodinách biológie vtĺkali, že všetky zelené rastliny čerpajú energiu z fotosyntézy. Počas nej s pomocou oxidu uhličitého a vody využívajú svetlo na výrobu cukrov. Odpadovou látkou, ktorú vracajú do ovzdušia, je pre nás tak dôležitý kyslík. Ale keď pomery v rovnici upravíme, problém je na svete.

Spomínate si na fazule, ktoré sme na základnej škole zatvárali do krabičiek od Ramy a sledovali, čo s nimi urobí nedostatok svetla? Podobne vyzerajú izbové rastliny, keď majú núdzu o svetelné lúče. Kedy košaté šplhavnice vyhadzujú pretiahnuté, bledozelenkavé šľahúne s malými (alebo žiadnymi) listami, ktorými sa rastlina za každú cenu snaží dostať za svetlom. Tým často sekundujú tmavé fľaky na listoch spôsobené prebytkom vody, ktorú rastlina – opäť kvôli nedostatku svetla – nestíha spracovávať a odparovať. Listy strácajú chlorofyl a s ním aj zdravo zelené zafarbenie, a korene v substráte nasiaknutom vodou jednoducho trpia. Z toho vyplýva jednoduchá rovnica:

Kde nie je svetlo, nie je ani zdravý rast.

Všetko s mierou!

Väčšina našich izbových rastlín pochádza z oblastí, kde bežne majú až 12 hodín svetla denne. To síce často filtrujú vyššie poschodia dažďových pralesov, aj tak sa ale svetla k rastlinám prebojuje oveľa viac ako u nás doma, kam počas zimy slnko nesvieti vkuse ani 8 hodín.

O svetlo nemajú izbové kvetiny núdzu ani u veľkopestovateľov, odkiaľ k nám putujú cez hobby markety a bežné kvetinárstva. Aj preto tie, ktoré si kúpime na prelome jesene a zimy, v našich domácnostiach často trpia.

Pri prisvecovaní je ale dobré riadiť sa poučkou „Nič sa nemá preháňať.“ Preto rastlinám rozsvietim okolo štvrtej popoludní a zhasínam okolo ôsmej, maximálne o deviatej. Aj nadbytok svetla im totiž dokáže pekne zavariť, a to skoro doslova. Prehriate rastlinné pletivá v presvietených listoch najskôr vyblednú, následne úplne vyschnú a vytvoria škaredé hnedé fľaky.

Rastové svetlá môžu zavariť aj nám

Umelé denné svetlo v bielej farbe (podobne ako to z monitorov alebo displejov) brzdí tvorbu melatonínu. Nie je teda veľmi dobré sa mu vystavovať dlhšie, ako je nevyhnutne nutné. Ak teda premýšľate o tom, že rastlinám doma zariadite svetelný kúpeľ, určite to nerobte na úkor vlastného spánkového režimu a radšej špeciálne osvetlenie naozaj zhasínajte niekoľko hodín predtým, ako idete do postele.

Mne doma stačí svetlo z lustra. Rastlinám nie?

Správne, rastlinám svetlo z obyčajných domácich žiaroviek nestačí!

druhy žárovek na přisvěcování rostlinám (grow light)

Nebudem vás zbytočne zaťažovať fyzikálnymi pojmami ako lúmeny, Kelviny, svetelné spektrum a ďalšími. Sama im dosť dobre nerozumiem a s radosťou ich prenechám povolanejším. Tým som prenechala aj výber rastového svetla (grow light) vhodného do domácnosti v čase, kedy som ešte svoje rastliny rozmaznávala v domácom fóliovníku.

Práve profíci zo špecializovaných obchodov, tzv. growshopov, vám dokážu odporučiť vhodné svietidlá podľa toho, aký priestor potrebujete pokryť, poradia, ako svetlo správne umiestniť alebo aké vybrať v prípade, že chcete donútiť svoju obľúbenú rastlinku nielen rásť, ale aj kvitnúť.

Pri výbere rastového svetla určite choďte do LED technológie. Tá je totiž vzhľadom k čerpaniu energie oveľa šetrnejšia k vašej peňaženke, hlavne oproti kedysi takým populárnym skleníkovým halogénkam.

Ak sa rozhodnete zháňať svetlo cez internet, určite sa vyhnite populárnym ázijským e-shopom. Cenovo síce žiarovky lákajú a vyzerajú na prvý pohľad rovnako ako tie drahšie z growshopov, ale inštalácia nekvalitného svietidla sa vám nakoniec nemusí oplatiť. V lepšom prípade lacné žiarovky nevydajú ani toľko svetla ako bežná lampička na čítanie, v tom horšom vám vyhodia poistky v celom dome. Nedostatkom svetla tak budú trpieť nielen vaše rastliny, ale aj zvyšok vašej domácnosti.

Rastové svetlá jednoducho nevyzerajú dobre. Mám iné možnosti?

Aj keď grow lights môžete zohnať v niekoľkých farebných variantoch (podľa toho, či podporujú rast alebo kvet), ja sa vždy rozhodnem pre neutrálnu bielu.

Proti gustu žiadny dišputát, ale pri predstave vyšperkovaného čitateľského kútika podsvieteného ružovou farbou mi vstávajú vlasy na hlave. Taká pestovateľská žiarovka sa navyše dá pokojne nainštalovať do obľúbenej dizajnovej lampy – závity mávajú rovnaké ako bežné svietidlá, takže sa nemusím rozhodovať, či budú v zime trpieť rastliny, alebo moje estetické cítenie. LEDkovú trubicu, ktorá napríklad u mňa doma pokrýva väčšiu plochu v severnej spálni, mám nainštalovanú na voľnej garniži. Na rovnakom princípe si môžete vyrobiť napríklad aj štýlový osvetlený záves na rastliny z nepoužívaného stojana na oblečenie, alebo si jednoducho vylepšiť obľúbený regál.

Na tvorenie nemám čas. Dá sa to aj bez práce?

Ak sa vám nechce investovať čas do vlastnoručne vyrobených svetelných zlepšovákov, existuje alternatíva v podobe chytrých rámov alebo kvetináčov, ktoré zoženiete ako v growshopoch, tak aj v každom väčšom obchode s elektronikou.

chytré květináče

Aj keď sú pôvodne určené na pestovanie byliniek, drobnej zeleniny alebo tzv. microgreens, poteší sa extra dávke svetla aj taký kaktus – mňa za ňu tento rok odmenil kvetom. Mimochodom, ak sa počas zimy napriek odporúčaniam rozhodnete rastliny množiť (napríklad pri záchrane tých umierajúcich), svetelný kopanec prospeje aj odrezkom a sadeniciam.

Vždy myslite na to, že rastové svetlo by malo byť od bežnej izbovej rastliny v ideálnom prípade vzdialené aspoň 80 – 100 cm, aby jej nepopálilo listy a viac neškodilo.

Okrem úsporných rastových žiariviek sú niektoré chytré kvetináče vybavené aj časovačom alebo šikovnou mobilnou aplikáciou, takže nemusíte denne myslieť na včasné rozsvietenie a zhasínanie, pri novších modeloch ani na polievanie. Do interiéru navyše pekne zapadnú a môžete ich umiestniť aj tam, kam svetelné lúče nepreniknú ani v lete – typicky napríklad do kúpeľne alebo predsiene.

A ak si na svoju urban jungle predsa len posvietiť nechcete, mrknite na článok o správnom rozmiestnení rastlín podľa svetových strán, ktoré sa špeciálne v zime určite hodí.


Čo je to urban jungle? Je to aktuálny trend, ktorý kladie dôraz na začleňovanie živých rastlín do interiérov, ale aj do vonkajších priestorov v obývaných oblastiach. Ako sa hovorí, zelená upokojuje, a pod to sa pokojne podpíšem. Obklopovať sa doma rastlinami mi prináša pocit nádhernej pohody a tak si svoju domácu džungľu ofukujem.

Ďalšie čítanie o izbových rastlinách, ktoré by sa vám mohlo hodiť:

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články