Práve čítate

Čo radím svojim zákazníkom, aby im vydržali kvetiny dlho čerstvé?

23198  
Zdieľať: 

Čo radím svojim zákazníkom, aby im vydržali kvetiny dlho čerstvé?

Aby rezané kvetiny vydržali dlho krásne a čerstvé, je dobré držať sa niekoľkých pravidiel. Toto sú moje tipy, ktoré radím svojim zákazníkom v kvetinárstve.

25. 1. 2023 5 min. čítania Green Decor
Čo radím svojim zákazníkom, aby im vydržali kvetiny dlho čerstvé?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že cesta ku krásnej a trvanlivej kytici začína už u kvetinára, preto je dobré mať toho „svojho“, o ktorom viete, že dbá na prvotriednu kvalitu a čerstvosť a že pozná pôvod kvetín, ktoré predáva. Napríklad v našich kvetinárstvach s lokálnymi kvetinami sa bežne stáva, že si poobede zákazník odnáša kyticu z kvetín, ktoré ešte ráno rástli na našej farme.

Pri výbere kvetín sledujte, či pôsobia sviežo, sú v ideálnom štádiu rozkvetu, nemajú mechanické poškodenia či príznaky začínajúcej hniloby (tmavý koniec stonky) a že je voda vo vázach číra.

Kytica musí byť správne uviazaná

Správne uviazaná kytica je viazaná do špirály, kedy všetky stonky idú jedným smerom a žiadna z nich sa neprekrižuje, vo viazaní nesmú byť stlačené listy.

Práve v mieste kríženia totiž dochádza pri následnom zviazaní kytice k rozdrveniu stoniek a poškodeniu pletív, čím stonka stráca schopnosť privádzať do rastliny vodu. S týmto a prípadnými listami vo viazaní vzniká priestor na vznik hniloby a následný úhyn rastlín. Všetky stonky by tiež mali mať rovnakú a dostatočnú dĺžku, aby bez problémov dočiahli vo váze do vody.

Aby kvetiny vydržali prepravu…

Čas prepravy bez vody, ktorý kvetiny zvládnu bez úhony, sa skracuje spolu s teplotou vzduchu. Snažte sa ju znížiť na minimum.

Aj keď sú vo vode, nenechávajte ich dlho vo veľkom teple, v lete typicky v aute. Pozor ale aj na mráz, ten môže kvetiny úplne zničiť. V dobrom kvetinárstve vám kvetiny, keď mrzne, dôkladne zabalia. Niektoré kvetinárstva tiež ponúkajú rôzne spôsoby prepravného balenia, ktoré zaistia dočasný prísun vody kvetinám, čo je dobrá voľba, ak viete, že budete s kvetinami dlhšie cestovať.

U nás v kvetinárstve sa snažíme predchádzať vzniku zbytočných odpadov, preto si myslíme, že je stále najlepšie staré dobré vedro alebo pohár na zaváranie, prípadne biologicky rozložiteľné prepravné balenie.

Váza je súčasťou aranžmánu

Správne zvolená váza podľa mňa podčiarkne krásu kytice. Cieľom je, aby kytica vo váze dobre sedela a nijako sa neváľala a aby tvar kytice a vázy esteticky korešpondoval.

Vždy používajte dobre umytú vázu, aj zvnútra, a čo najstudenšiu vodu tak, aby boli stonky ponorené len niekoľko málo centimetrov. K drevnatým stonkám, ako majú napr. ruže alebo hortenzie, môžete použiť aj mierne vlažnú vodu s vyššou hladinou. Myslite na to, že kvetiny môžu vodu „vycucnúť“, hlavne ak je teplo alebo je ich vo váze veľa.

Príjem a vedenie vody prebieha reznou plochou na konci stonky, ktorú je potrebné po príchode domov obnoviť. Stonky ideálne zrežte šikmo ostrým záhradníckym nožom, ak sa na to necítite, tak ich aspoň zostrihnite záhradníckymi nožničkami o 1 3 cm a kvetiny ihneď vložte do vody, aby stonky zase nezaschli.

Vodu vymieňajte každý deň a zrezanie stoniek obnovujte ideálne každý tretí alebo štvrtý deň. Priebežne z kytice odstraňujte odkvitnuté a kaziace sa kusy, aby sa od nich neinfikovala voda. U nás v kvetinárstve viažeme kytice práve tak, aby v nich bol dostatok ako už rozkvitnutých kvetov, ktoré majú efekt okamžitý, tak aj pupeňov, ktoré sa prejavia až možno za týždeň. Sú vďaka tomu krásne aj 14 dní, čo máme potvrdené od množstva našich zákazníkov.

Moje tipy a triky

  • Čím menej sú kvetiny v teple, tým dlhšie vydržia – trvanlivosť im v domácich podmienkach predĺži aj to, keď ich dáte na noc napríklad na balkón alebo medzi okná.
  • Vo všeobecnosti odporúčam vázy širšie, kde sa stonky netlačia k sebe, špirála sa môže pekne rozvinúť a tým aj kytica v hornej časti zostáva vzdušná a nezdeformovaná.
  • Trvanlivosť mnohých kvetín je väčšia, ak sú dobre vyzreté, tzn. majú pevné stonky a sú v plnom kvete alebo dokonca tesne na jeho sklonku. Týka sa to hortenzií, čemeríc, ale napríklad aj cínií.

Mýty o predlžovaní životnosti kvetín

Zákazníci sa ma občas pýtajú na možnosti predĺženia životnosti kvetín, o ktorých sa dočítali napríklad na internete. Niektoré sú naozaj funkčné, ale iné nepomáhajú. Vybrala som 5 najčastejších:

Skracujú narcisy životnosť ostatných kvetov?

Nájdeme iba niekoľko agresívnych druhov, ktoré skracujú životnosť ostatných kvetov, ak sú vo váze spoločne. Medzi tieto druhy patrí napr. ľalia, narcis, konvalinka alebo aj žlté odrody ruží. Významnejšie agresívne druhy, ako sú narcisy, preto vo váze skladujte samostatne, prípadne ich kombinujte so zeleňou a kvetmi, ktoré nie sú na látky vypúšťané narcismi také citlivé. Znášanlivosť s ostatnými druhmi zvýšite, ak najskôr necháte narcisy samostatne vo váze s vodou, ktorú niekoľkokrát vymeníte (vyplaví sa tak sliz jedovatý pre ostatné kvetiny) a až potom ich použijete do aranžmánu – stonky už ale znova nesmiete zrezávať.

Patria k tulipánom kocky ľadu?

Pri cibuľovinách platí, že čím studenšiu vodu im doprajete, tým lepšie. Keď teda do vody vo váze s tulipánmi občas prihodíte pár kociek ľadu, určite tým nič nemôžete pokaziť.

Potrebujú vlčie maky horúcu vodu?

Nepotrebujú, len je dobré, aby sa pri rastlinách, ktoré vylučujú latex, zastavilo jeho vyplavovanie do vody, a to zaistí práve horúca voda. Nožom zrežte šikmo stonku, na niekoľko sekúnd ju vložíte do nádoby, kde je približne 2 5 cm vriacej vody a potom do pripravenej vázy so studenou vodou. Táto metóda má však predovšetkým schopnosť uvoľňovať rastlinné pletivá a tým vytlačiť bubliny zablokované v cievnych zväzkoch, ktoré spôsobujú embóliu a tým znižujú príjem vody. Vhodná je preto pri slnečniciach, čemerici alebo hortenzii.

Je pravda, že do blízkosti kytice nepatrí misa s ovocím?

Aj keď to vyzerá pekne, naozaj misa s ovocím ku kytici nepatrí. Ethylén, vylučovaný ovocím, je prírodný fytohormón, ktorý urýchľuje vykvitnutie, zrenie plodov, opadanie listov a odumieranie rastlinných pletív, čím sa samozrejme skracuje trvanlivosť kvetín.

Je dobré vložiť ruže na nejaký čas do vane s vodou?

Príjem vody u väčšiny rastlín prebieha reznou plochou na konci stonky. V malom a zanedbateľnom množstve dochádza aj k príjmu vzdušnej vlhkosti celou rastlinou, nie však príjmu vody ako takej. Ďalším problémom, ktorý pri tejto metóde môže nastať, je ten, že voda, ktorá zostane v samotnom kvete, bude s veľkou pravdepodobnosťou viesť ku vzniku plesní.

Dúfam, že sa vám moje tipy budú hodiť, a keď nabudúce dostanete krásnu kyticu, vydrží vám robiť radosť ešte o niečo dlhšie.

Pozvite si domov farby

Pozvite si domov farby

Nechajte sa inšpirovať hravým nábytkom a doplnkami.

Na e-shop
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články