Práve čítate

Moja stredomorská záhradka: Ako pestujem a množím levanduľu a do čoho využívam kvety

7306  
Zdieľať: 

Moja stredomorská záhradka: Ako pestujem a množím levanduľu a do čoho využívam kvety

Levanduľa už u nás nie je žiadny nováčik. Nielen pekne vyzerá a vonia, ale je aj vítaným medonosným členom napriek tomu, že predovšetkým v posledných rokoch stupňujúcich sa období sucha oceňujeme, keď každú vzácnu kvapku vody spotrebujeme na úžitkové, a nie okrasné rastliny. Ale počkajte! Je levanduľa okrasná, alebo úžitková kvetinka?

19. 5. 2022 5 min. čítania Kvítka v bytě
Moja stredomorská záhradka: Ako pestujem a množím levanduľu a do čoho využívam kvety

Keď si užívam sparné leto, snívam o skrytých plážach stredomorského pobrežia, kam sa človek dostane kľukatými uličkami. Teplý vietor prevoňaný levanduľovými kríkmi, ktoré šteklia na lýtkach… ach! Pláž si tu len tak nevyrobíme, ale pestovať levanduľu môžeme na záhradách aj balkónoch a vytvoríme si nimi krásnu atmosféru, ktorá bude trvať celé leto.

Pôvod hľadajte v suchom a teplom Stredomorí, odkiaľ sa rozšírila do Ázie, Afriky aj Austrálie. Rastie tam na skalkách a v piesočnatých terénoch – často niekde, kde pekne fúka a vzduch nedosahuje vysokú vzdušnú vlhkosť.

Kam a ako zasadiť levanduľu, aby sa jej dobre darilo

Levanduľa sa zdá byť ideálnou kandidátkou na izbovú rastlinu, opak je ale pravdou. Doma levanduľa veľmi dlho nevydrží.

Jej subtropická povaha potrebuje striedanie vyšších denných teplôt a nižších teplôt v noci. Doma skôr či neskôr odhnije alebo uschne. Preto patrí na záhon alebo do nádoby na balkón a terasu.

1. Presaďte ju do odľahčeného substrátu

Dva diely záhradníckej zeminy premiešajte s jedným dielom piesku, drobného štrku, tehlovej drviny alebo zeolitu. Namiešaný substrát zaistí dostatok vzduchu okolo koreňového systému a zničí prípadné plesne pri koreňoch. Levanduli prospejú terakotové a hlinené květináče a zavápnenie povrchu kvetináča je pre ne vlastne žiaduce, pretože majú rady mierne zásaditú puôdu.

2. Vyberte slnečné stanovište

Pamätajte na to, odkiaľ levanduľa pochádza. Pôvodne je zvyknutá byť celodenne vystavená  slnku, tak túto jej potrebu musíte dodržať aj pri výsadbe v záhrade alebo umiestnení na terase. Ideálne sú pre ňu južné, západné alebo juhozápadné záhony a balkóny.

3. Kroťte sa v zálievke

Levanduľa je skalnička a zaslúži si zálievku až vtedy, keď je vrchná zemina v nádobe naozaj suchá až popukaná. Zasadenú levanduľu v záhone nezalievajte, len počkajte, kým zaprší. Vo všeobecnosti si pri pestovaní skalničiek zapamätajte dôležitú informáciu: keď vyzerajú, že schnú, sú v skutočnosti preliate!

4. Skontrolujte mrazuvzdornosť

Všetky bežne predávané druhy sú mrazuvzdorné (lavandula angustifolia), len tie austrálske (lavandula stoechas) vyžadujú opatrnejšie zaobchádzanie – napríklad prikrytie čečinou na zimu. Ak pochádzate z chladných regiónov, preneste ju v kvetináči na prezimovanie do zimnej  záhrady alebo svetlej chladnej chodby.

5. Zbytočne nehnojte

Opäť si predstavte jej pôvodné stanovisko. Z piesčitých a kamenistých oblastí pôvodného výskytu sa živiny odplavia ľahko. Nie je to teda žiadne dievča na hnojenie a nemusíte si s ňou robiť starosti. Všetko nechajte na dažďovú alebo odstátu vodeu.

Ak plánujete výsadbu levandulí na záhrade, skúste ich kombinovať s inými trvalkami – okrasným cesnakom (allium), šalviou (salvia officinalis), bielymi sviečkovcami (gaura) alebo astilbou.

Z jednej levandule viac levandulí

Jednoduchou technikou množenia sú odrezky vrcholových výhonkov:

  1. Počas leta odoberte asi 10 cm stonky, na ktorých nie sú kvety. Ponechajte na stonke len päť listov.
  2. Pripravte si kvetináč, do ktorého namiešate záhradnícky substrát s pieskom.
  3. Stonky zapichnite do kvetináča. Kvetináč s odrezkami patrí na svetlé stanovište a bude potrebné ho polievať častejšie ako materskú rastlinu, pretože nové rastlinky vytvoria korene vďaka vlhkosti.
  4. Cez kvetináč môžete natiahnuť vrecko pripevnené gumičkou okolo kvetináča. Vytvoríte tak improvizovaný skleník a urýchlite proces korenenia.
  5. Keď stonky začnú prirastať, môžete si byť istí, že sú dostatočne prekorenené.

množení levandule

Odstrihnite výhonky bez kvetov, dajte ich  do vody a postavte na svetlé stanovište. Keď zakorenia, môžete rastliny vysadiť na záhon alebo do kvetináča.

Kvety levandule sú poklad. Zbierajte ich správne:

Dajú sa sušiť na dekoráciu a proti hmyzu v byte alebo používať ako ingrediencie pri varení. Nebojte sa ich využiť!

Kvety zbierajte tak, aby boli v čo najlepšej forme. Ostrihať ker je najvhodnejšie od začiatku leta do konca júla. Počas tejto doby sú modré klasy plne vyvinuté, čakajú len na plné rozvinutie. Rozvinuté kvety by vám zo sušenej stonky rýchlo opadali. Odporúčam zbierať kvety počas slnečného dňa, pretože keby boli mokré, mohli by pri sušení zhniť.

Levanduľu sušte tak, že ju rozložíte na vrstvu papiera alebo zviažte stonky do zväzku a zaveste do priestoru kvetmi nadol. Usušené ich budete mať za niekoľko dní. Potom kvietky skladujte v dobre zatvorenej dóze.

Tipy, ako využiť kvety levandule

Možností je naozaj veľa, tu je niekoľko mojich najobľúbenejších:

Do domácnosti

  • Vonné vrecúška – Nadrvte kvietky do priedušného sťahovacieho vrecka a ukryte ich do skrine, ktorú nielen krásne rozvoňajú, ale tiež ochránia pred moľou šatovou.
  • Vence – vďaka tomu, že levanduľa je krásna aj po usušení, môžete ju zapliesť do venca a ozdobiť ním napríklad dvere. Dobre vyzerá v kombinácii s eukalyptom.
  • Levanduľový olej – Príjemne vonia a môžete ho pridávať do kúpeľa aj do najrôznejšej domácej kozmetiky, na textilnú masku alebo ho napríklad používať na masáž. Levanduľa má relaxačné účinky. Stačí z kvetov a mandľového oleja namiešať hustú zmes a nechať niekoľko týždňov lúhovať.
  • Osviežovač – Kvietky môžete nechať lúhovať aj v čistom liehu. Asi za dva týždne vám vznikne vôňa, ktorú môžete naliať do rozprašovača a osviežovať ňou bielizeň alebo rozvoňať domácnosť. Mrknite aj na ďalšie tipy na domáce osviežovače.
  • Do kúpeľa – Okrem samotného oleja môžete levanduľu pridávať aj ku kúpeľovej soli alebo do kúpeľových a sprchových bômb.
  • Vonné vosky –  Na pohľad krásna dekorácia a navyše skvelá interiérová vôňa.
  • Domáca kozmetika – Tu je možností azda nekonečno.
  • Odpudzovače hmyzu – Levanduľa hmyzu veľmi nevonia a môžete ju využiť aj do domáceho repelentu.

Do kuchyne

  • Levanduľový sirup – Stačí naň len pár ingrediencií a využijete ho do domácich limonád a koktailov alebo do najrôznejších múčnikov a zmrzlín. Je to tiež milý, ručne robený, jedlý darček.
  • Levanduľový cukor – Ľahké, rýchle a efektné! Premixujte cukor s kvietkami levandule a je to. Používať ho môžete na podobné účely ako sirup.
  • Levanduľový čaj – Levanduľu môžete zaliať a následne popíjať podobne ako sypaný čaj. Ja si dávam dve lyžičky na jeden hrnček horúcej vody.
  • Do koreniacej zmesi – Keď si budete robiť vlastnú zmes korenia napríklad z rozmarínu, oregana a tymianu, môžete pridať aj štipku levandule. Nebojte sa siahnuť aj po listoch, ktoré sú na tento účel ešte lepšie ako kvety. Hodí sa k mäsu, zemiakom aj rybám. Môžete tiež pripraviť ochutenú soľ.
  • Zdobenie dezertov – Kvietky dobre vyzerajú ako ozdoba. A aby ešte lepšie chutili, môžete ich vopred ľahko potrieť prešľahaným bielkom, obaliť v kryštálovom cukre a nechať uschnúť. Okrem sladkej chuti získajú zaujímavý „namrzutý“ efekt.
  • Priamo do cesta – Najemno rozmixovanými kvetmi ľahko prevoniate aj cesto na sušienky alebo koláč.
  • Do džemu – Na ozvláštnenie pridávajte levanduľu do najrôznejších džemov.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články