Práve čítate

3 praktické tipy & recepty, s ktorými nebudete vyhadzovať zvyšky jedla

16808  
Zdieľať: 

3 praktické tipy & recepty, s ktorými nebudete vyhadzovať zvyšky jedla

Plytvanie potravinami je podľa mňa jednou z najväčších nerestí modernej doby. Snažím sa myslieť na to, že za každým kúskom jedla je veľa práce, energie aj peňazí, ktoré je zbytočné len tak zahodiť. Pokiaľ to cítite podobne ako ja, mám pre vás niekoľko svojich obľúbených receptov „zo zvyškov“.

27. 8. 2018 5 min. čítania Tereza Olivová
3 praktické tipy & recepty, s ktorými nebudete vyhadzovať zvyšky jedla

Môj prístup je vlastne prirodzený návrat k tomu, ako celý život varili a nakupovali moje babičky aj mamina. Z trochy zemiakovej kaše sa robili placky, krajec knedle sa na masle s miešaným vajíčkom premenil na kráľovskú večeru a zvädnutá zelenina putovala do pohárov na zaváranie skôr, ako sa stihla naozaj pokaziť.

Základom toho, aby ste nemuseli nič vyhadzovať, je strážiť čerstvosť a spracovať surovinu predtým, ako sa začne kaziť.

Okrem toho nakupujem radšej menej, ako si myslím, že potrebujeme, a vždy to nakoniec vyjde tak akurát. A to aj s dvomi malými deťmi. :-)

Keď vám zostane mäso

So zvyškami mäsa, ktorého už nie je dosť na samostatné porcie, sa najlepšie pracuje tak, že ho nasekáte do šalátu. K mäsu pridajte podľa chuti quinou, bulgur, cestoviny, kuskus, pohánku alebo napríklad tmavú ryžu, k tomu tepelne upravenú zeleninu, jemnú zálievku alebo lyžičku majonézy, a máte skvelé „malé jedlo“ alebo večeru.

Alebo skúste túto delikatesu:

Trhané pečené mäso v bbq omáčke

Všetci milovníci mäsa si tento recept obľúbia. A navyše spracujete nedeľné hody do posledného kúska.

Na 2 porcie potrebujete:

  • 250 g obratého natrhaného pečeného mäsa (kura, rebrá, bravčový bok, alebo čokoľvek vám doma zostane)
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g krájaných paradajok z konzervy alebo neochuteného základu podľa receptu nižšie
  • 2 lyžice tmavého cukru
  • 1 lyžice worchestrovej omáčky
  • 1 lyžice jablčného octu

Postup:

Najskôr si nachystáme sladkokyslý základ s cibuľkou. Cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno restujeme na oleji, pokiaľ nie je cibuľa sklovitá. Pridáme paradajky a na ne cukor, worchestrovú omáčku a jablčný ocot. Varíme na miernom plameni do zhustnutia zhruba pol hodiny. Omáčku necháme vychladnúť a rozmixujeme do hladka.

Mimochodom, môžete si jej pripraviť viac. V dobre zatvorenom pohári mi vydrží v chladničke tri týždne až mesiac.

V omáčke potom dorobíme mäso. Natrháme ho na kúsky a obalíme v omáčke. Môžete ich spoločne krátko povariť alebo kľudne podávať aj na studeno.

Výsledok rada podávam s opečenou bagetou a šalátom. Mäso tiež môžete dať do sendviča a zobrať si ho na obed so sebou do práce.

Keď vám zostanú paradajky

Paradajky sa bohužiaľ kazia veľmi rýchlo. Takže si ich strážim a keď začnú veľmi mäknúť, nenechám ich len tak (to by som z nich už neurobila nič) a spracujem ich spôsobom, aby som ich mohla využiť aj neskôr.

Mám pre vás tri recepty na spoločnom základe, ktoré sa budú hodiť aj vtedy, keď máte veľmi veľkú úrodu, alebo si vyslovene chcete urobiť zásoby dobrej zeleniny na zimu.

Mrazený paradajkový základ

Paradajkový základ je pre mňa niečo ako prazáklad všetkého varenia. Dá sa použiť na desiatky druhov jedál a šetrí mi veľa času. Môžem ho použiť napríklad ako sugo na pizzu, základ na paradajkovú omáčku, alebo napríklad ako základ na talianske omáčky na cestoviny.

Pokiaľ budete základ mraziť, nemusíte ho soliť. Tak to robím ja, pretože ho často používam do detských jedál.

Na 2 poháre po 200 ml potrebujeme:

  • 0,5 kg mäkkých paradajok (môže byť zmes mäsitých, cherry, súdkových…)
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • soľ
  • bylinky a korenie podľa variantu – oregano, zmes provensálskeho korenia, bobkový list, nové korenie…

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno. Paradajky zbavíme stopiek a nakrájame ich na rovnako veľké kúsky. Na veľkosti v podstate nezáleží, pretože paradajky rozvaríme. No a ďalej zmes dotiahneme podľa toho, ako chcete základ použiť.

Varianta 1: základ pre paradajkovú omáčku

Cibuľku opražíme do sklovita na panvici, pridáme 8 guľôčok nového korenia a 4 bobkové listy. (Môj tip: pokiaľ nemáte sitko na korenie, môžete ho dať do kúska gázy, alebo nefarbenej bavlnenej látky, uľahčíte si vybratie na konci). Restujeme, pokiaľ sa korenie nerozvonia. Postupne pridávame paradajky tak, aby sa nám vošli do panvice. Paradajky rýchlo pustia vodu a zmenšujú svoj objem. Zmes varíme, pokiaľ nie je jednoliata, s konzistenciou riedkej omáčky. Potom vyberieme korenie a zmes máme hotovú.

Varianta 2: základ na pizzu (sugo)

Zmes na pizzu je najlepšie robiť bez cibule a s minimom oleja. Na rozohriaty olej nasypeme oregano (s ním nešetrite, na pol kila paradajok zhruba dve lyžičky sušeného, alebo jedna lyžička čerstvého). Paradajky vkladáme postupne a necháme rozvariť. Zmes varíme, pokiaľ nebude mať až pastovitú konzistenciu.

Varianta 3: základ na talianske omáčky

Talianske omáčky majú veľa variácií a rada skúšam vždy trochu iné korenie. Môžete do nich dať cibuľu aj cesnak, do omáčky arabiata môžete pridať vločkové chilli alebo papričku. Do budúcej bolonskej môžete použiť nastrúhanú  mrkvu a petržlen. Ja osobne mám najradšej sušenú bazalku alebo tymian s rozmarínom.

Postup je inak rovnaký ako pri základe na paradajkovú omáčku.

Ako paradajkové zmesi skladovať

Zmes by sa dala zavariť, ja ju ale mrazím.

  • V pohári: z 0,5 kg paradajok mám cca 400 ml základu, ktorý rozdelím do dvoch pohárov s objemom 250 ml. To preto, lebo zmes logicky v mrazničke zväčší objem a pohár by tak mohol neželane prasknúť.
  • Vo forme na kocky ľadu: do tej dávam zmes na pizzu, pretože ju potom môžem lepšie dávkovať. Keď máte kocky pekne stuhnuté, môžete ich presypať do sáčku, šetrí to miesto.
  • V sáčku: kvalitné silikónové sáčky (v Tchibe ich kúpite tu) vydržia niekoľko zamrazovaní a rozmrazovaní.

Zmrazená zmes vydrží zhruba rok. U mňa sa ale väčšinou jari nedočká a mrazák čoskoro zíva prázdnotou. Možno potrebujem väčší. :-)

Keď vám zostane chlieb

Zostatkový chlieb sa dá sušiť pre kone, my ho ale doma kľudne zjeme. Pokiaľ kupujete kvalitný chlieb, tak nebude plesnivieť ani po niekoľkých dňoch, jednoducho iba trochu stuhne. Najlepšie je zohriať ho – takže krutónky, chlieb vo vajíčku alebo hrianky!

Tie naše najobľúbenejšie sú:

Rozmarínové hrianky s cesnakom

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 6 krajcov staršieho obschnutého chleba
  • 4 – 5 vetvičiek čerstvého rozmarínu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • kvalitnú vločkovú soľ
  • (prepustené) maslo

Postup:

Kým sa pustíme do smaženia, pripravíme si voňavú zmes. Z rozmarínových vetvičiek odstrihneme asi dva centimetre pri špičke (tie si odložíme na zdobenie) a zo zvyšku natrháme ihličky. Strúčiky cesnaku očistíme, dva necháme vcelku a dva pozdĺžne rozrežeme a odstránime z nich stred.

Potom sa pustíme do smaženia. Ale inak ako obvykle! V panvici rozpustíme dve lyžice prepusteného masla. Veľmi ho odporúčam namiesto klasického (nebude prskať) aj namiesto oleja (je to úplne iná chuť). Do rozpusteného masla dáme rozkrojené strúčiky cesnaku a ihličky rozmarínu. Keď to na panvici začne voňať, pridáme chlieb a osmažíme hrianky dozlata.

A môžeme skoro servírovať. Osmažené hrianky necháme okvapkať na papierovej servítke, ale ja ich mám rada aj nasiaknuté maslom. Hrianky potom potrieme strúčikom cesnaku a na tanieri dozdobíme končekmi vetvičiek rozmarínu.

Dobrú chuť!

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články