Práve čítate

Dobroty na zimu z letných prebytkov: urobte si napríklad zeleninovú zmes na špagety

7557  
Zdieľať: 

Dobroty na zimu z letných prebytkov: urobte si napríklad zeleninovú zmes na špagety

Na zaváraní mám rada to, že môžem spracovať prakticky všetko, čo mi teraz v lete ostane - a že toho je. Do pohárov na jeseň a zimu neukrývam iba uhorky, zavariť sa dá skoro každé ovocie alebo zelenina zo záhradky alebo prebytky z nákupov na trhoch.

22. 8. 2018 3 min. čítania Romana Böhmová
Dobroty na zimu z letných prebytkov: urobte si napríklad zeleninovú zmes na špagety

Dlhšie než do zimy u nás zavárané ovocie a zelenina nikdy nevydrží. Nie preto, že by som to nevedela, ale často chystám rýchle a zdravé jedlá, do ktorých dávam veľa zeleniny. A to sa potom tie poklady v pohároch naozaj hodia!

Spracovávam všetko, čoho je teraz na sklonku leta veľa a čo by sme vlastne ani nezvládli zjesť. Pretože mám malé dieťa, je to pre mňa ešte aktuálnejšie. Tento rok totiž robím zeleninové zásoby aj s ohľadom na to, aby som mala dosť na príkrmy.

Mám pre vás tipy na to, ako zavariť prakticky čokoľvek a jeden veľmi dobrý recept na zaváranú zeleninu: cukety s baklažánom a chilli. Na tých si budeme počas chladných dní pochutnávať my dospelí, pre syna pripravím jemnejšie varianty.

Ako sa zavára?

Pokiaľ ste už odborníci na zaváranie, pokojne preskočte rovno na môj recept.

Podstata zavárania je konzervácia vysokou teplotou a následné ochladenie. Vďaka tomu v pohári vznikne podtlak – zaváranina je vzduchotesne uzatvorená a vydrží niekoľko rokov. Dôležité je, aby ste zavárané jedlo dávali do sterilného pohára a mali dobre uzatvorené viečko. Že nebude pretekať zistíte tak, že pohár otočíte dnom hore.

Tip: Ešte pred uzatvorením môžete viečko potrieť alkoholom (lekárskym liehom alebo vysokopercentnou pálenkou).

Dajte si pozor, nech je všetko sterilné

Pred samotným zaváraním je dôležité všetko, čo sa bude jedla dotýkať (poháre, viečka, naberačka…) starostlivo umyť, vyvariť a nechať uschnúť. Pri plnení lyžicu alebo naberačku neoblizujeme, ani sa jej nedotýkame prstami. Ak by sa do zaváraniny dostalo niečo cudzie, môže vám čoskoro splesnivieť.

Dajte si pozor a nepokazte to potom napríklad utierkou, ktorou ste predtým utreli linku :-) 

Zavárať môžete niekoľkými spôsobmi:

  • Klasicky vo veľkom hrnci: Vložte poháre a hrniec naplňte vodou do cca ⅘. Vložte teplomer na zaváranie (naozaj to neodporúčam iba odhadovať) a zahrievajte vodu až na 80 °C. Potom zavárajte cca 20 minút.
  • V tlakovom hrnci: Na dno dajte naparovaciu mriežku, poukladajte poháre a nalejte vodu do výšky cca 3 cm. Hrniec zatvorte, ale tlakový ventil nechajte otvorený, na miernom plameni ohrievajte vodu, pokiaľ nezačne z ventilu vychádzať para. Potom ho zatvorte a nechajte pôsobiť teplo 3-5 minút. Potom hrniec odstavte a až vychladne, vypustite paru, vyberte poháre a nechajte ich vychladnúť.
  • V umývačke riadu: Takto zavára niekoľko mojich kamarátok a sú veľmi spokojné. Poháre narovnajte do spodnej časti umývačky a pustite umývací program s teplotou  70 °C. Po dokončení programu poháre opatrne vyberte (odporúčam silikónovú chňapku) a nechajte vychladnúť.
  • V rúre: Sami výrobcovia pohárov to veľmi neodporúčajú, pretože vďaka suchému vzduchu v rúre často praskajú gumičky. Návod na zaváranie konkrétne vo vašej rúre by ste mali nájsť v návode k nej. Všeobecne platí tento postup: postavte rovnako veľké poháre na plech s vyšším okrajom tak, aby medzi nimi boli medzery najmenej 1 cm, zalejte ich vodou do výšky 3 cm. Dajte ich do rúry vyhriatej na cca 210 °C (elektrickú na 100 °C, plynovú na stupeň 1) a sterilizujte na 5-8 minút (menšie poháre), respektíve 10-13 minút (väčšie poháre).
  • V mikrovlnke: Mikrovlnkové zaváranie je podľa mňa najväčšia veda zo všetkých spôsobov :-) 0,7 l pohár sa dá na okraj taniera a mikrovlnka sa zapne na program s výkonom 700 Wattov na 6 minút. S vyšším výkonom čas zavárania klesá, rovnako ako s menším objemom pohára. Takto som to zatiaľ neskúšala, ale pokiaľ máte tipy, napíšte nám ich do komentárov na Facebooku. A návod by ste mali nájsť opäť v knižke od vašej mikrovlnky.

Ideálne je nechať poháre vychladnúť dnom hore. Nikdy ich neochladzujte prudko, to by praskli. Buď ich nechám vonku iba tak, alebo ich dám do drezu s teplou vodou, kam postupne dolievam studenú vodu.

Zaváraniny sa vždy označujú, aby som vedela, čo v pohári nájdem. Pridávam aj dátum výroby, aby som vedela, ktoré mám spotrebovať skôr a aký obsah v nich vlastne mám. Skladujem ich v tmavom prostredí, v suchu a chlade. Bohužiaľ nemám pivnicu, ktorá je najlepším miestom pre ich skladovanie.

Recept na cukety s baklažánom a chilli

Každý rok máme v lete na záhrade veľa cukiet! Časť z nich zavaríme aj s baklažánom, skvele sa hodia napríklad do cestovín. Stačí iba uvariť kvalitné penne, pridať túto zmes a neskutočne dobré jedlo je hotové.

  • Náročnosť: stredná
  • Doba prípravy: 30 minút
  • Doba pečenia: 45 minút
  • Doba zavárania: 30 minút

Suroviny:

  • 1 baklažán (cca 400 g)
  • 2 žlté cukety (cca 900 g)
  • hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, šalvia, estragón)
  • šťava z ½ citróna
  • ¼ lyžičky chilli pasty
  • 200 ml olivového oleja
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • himalájska soľ

Postup:

  1. Baklažán a cukety umyjeme a nakrájame na zhruba 0,5 cm plátky. Rozložíme ich na papier na pečenie, posolíme a necháme vypotiť. Zhruba po 5 minútach zotrieme papierovou (alebo úplne čistou látkovou) utierkou z baklažánu vodu a otočíme ich. Znovu ich posolíme a rovnaký proces opakujeme aj z tejto strany. Nakoniec všetko potrieme olivovým olejom.
  2. Baklažán a cuketu pečieme na 180 °C 30-40 minút do zhnednutia a necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si posekáme bylinky. Vychladnutú zeleninu dáme do misky, posypeme bylinkami, zalejeme šťavou z citróna a pridáme chilli pastu.
  4. Pripravíme si dôkladne umyté poháre a zmes do nich naložíme. Nakoniec zalejeme zostávajúcim olivovým olejom.
  5. Pohár dobre uzatvoríme a zavaríme. V zaváracom hrnci je to približne na 30 minút (dlhšie ako klasika).

Zavarený baklažán s cuketou môžeme použiť ako prílohu k u grilovanému mäsu alebo do cestovín.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články