Práve čítate

Z lásky k detstvu: hríbové ragú s pečenou paprikou

3751  
Zdieľať: 

Z lásky k detstvu: hríbové ragú s pečenou paprikou

Milujem hríby už od malička. Vždy, keď trochu zapršalo a z okolitých kopcov sa začalo dymiť, brala som košík, nožík, gumáky a prosila otca, nech ich ideme do lesa zbierať. A po tých rokoch sa nám už praženica samozrejme omrzela.

18. 8. 2018 3 min. čítania Tereza Olivová
Z lásky k detstvu: hríbové ragú s pečenou paprikou

Ani s otcom nikdy nešlo iba a iba o hľadanie hríbov, ale aj o to, ako sa správať k lesu a ako sa oň starať. Dnes sa o to isté snažím pri svojich deťoch. Čo sa ale rozhodne zmenilo, sú jedlá, ktoré z hríbov doma varím. Stále sa snažím vymýšľať nové recepty zo všetkých druhov, ktoré sa v lesoch dajú nájsť.

Jedno z nich je hríbové ragú, jednoduché jedlo, ktoré vám umožní zmiešať rôzne druhy hríbov, takže nič, čo si z lesa prinesiete, nevyjde nazmar. Zároveň je to ďalší dôkaz, že aj z obyčajných a lacných surovín sa dá uvariť doslova kráľovské jedlo.

Vegánske hríbové ragú s pečenou paprikou

Čas prípravy: 35 minút

Na 4 porcie potrebujete:

  • 1 červenú papriku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g lesných hríbov (ideálny je mix tvrdých húb s mäkkými v pomere 2:1)
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 lyžičku údenej papriky
  • čerstvo pomleté čierne korenie a soľ na dochutenie
  • čerstvé bylinky na dozdobenie pri servírovaní – najlepšie hladkolistá petržlenová vňať a tymian

Postup:

Zapečte papriku a medzitým si pripravte cibuľku

Najskôr vložte celú papriku do malej zapekacej misky alebo hrnca, ktorý je vhodný do rúry. Papriku pokvapkajte trochou oleja a olej rozotrite po celom povrchu papriky. Dajte do rozohriatej trúby ideálne na 220 stupňov a sprudka opečte. Paprika sa začne až páliť a šupka bude černať. Toho sa neľakajte, naopak tento postup je veľmi žiaduci a spôsobuje krásne zaúdenú chuť a vôňu papriky.

Toto je ideálny čas na nachystanie cibuľky, hrúbka krájania asi ako na guláš. Olúpané strúčky cesnaku utrite nožom alebo prelisujte.

V medzičase, asi po 5 minútach, môžete papriku otočiť, aby sa opiekla z oboch strán. Do desiatich minút je celé pečenie hotové.

Do bežnej misky alebo hlbokého taniera (podľa veľkosti papriky) vložte takto upečenú červenú papriku a zakryte pevne potravinárskou fóliou. Papriku nechajte 15 minút potiť. Umožní to jej rýchle ošúpanie zo šupky.

Kým dorobíte hríby, paprika sa vám vypotí

Hríby nezabudnite poriadne očistiť. Na ragú sú vhodné určite hríby celé vrátane nožičky a to aj v prípade tvrdých hríbov – suchohríbov alebo kozákov. Všetky hríby nakrájajte na asi centimetrové kúsky. Najlepšie je rozdeliť si hríby na dve až tri várky, podľa ich tvrdosti. Najskôr dajte tvrdé hríby – kozáky, potom zlatý stred – suchohríby a nakoniec mäkké – masliaky, babky či iné.

Pokiaľ je medzitým paprika pod fóliou už orosená (to spoznáte aj podľa kvapiek na fólii) môžete ju vybrať a jemne ošúpať zo šupky. Taktiež ju zbavte všetkých semienok. Vôbec neprekáža, keď sa vám rozpadne v ruke. Papriku potom rozmixujte alebo roztlačte vidličkou na jemné pyré.

Nakoniec všetko spojte na panvici. A soľte až na konci.

Do hlbšej širokej panvice dajte na lyžicu oleja smažiť cibuľku dozlata a podsypte rascou, pri restovaní ju nádherne rozvoniate. Používajte stredný plameň, pretože korenie a cibuľa s cesnakom sa nesmie pripáliť. Keď je cibuľka takmer zlatá, pridajte cesnak a ešte minútku či dve restujte. Teraz je čas na papriku. Pridajte obe – ako mletú údenú, tak aj tú našu najlepšiu ingredienciu – pečenú rozmixovanú papriku. Jemne premiešajte a začnite postupne s hríbmi. Pridávame najskôr várku tvrdých, dôkladne premiešame a jemne orestujeme, postupne potom dosypávame mäkšie hríby.

Doteraz sme celú zmes nesolili – má to svoj dôvod. Soľ okamžite u hríbov spúšťa „potenie“ a to nie je žiaduce. Pokiaľ by ste hríby solili hneď na začiatku, bol by pokrm vodnatý a hríby by sa príliš podusili. Takto sa orestujú, zachovajú si aspoň čiastočnú konzistenciu a nie je nutné ich zahusťovať.

Keď sú hríby orestované a dôkladne premiešané, je čas na soľ a čierne korenie. Tu ide predovšetkým o vašu chuť. Ja už takmer nesolím, ale práve hríby sú „žrútom“ chuti a tak do pokrmu jedna až dve lyžičky soli určite patria. Po dosolení hríby pustia šťavu a celá zmes bude vodnatejšia. Vodu potom nechajte za mierneho varu odpariť, pokiaľ nebude jej konzistencia zhruba ako hustejší guláš, ktorý môžete dať na hrianku.

Ragú najčastejšie podávam s ryžou alebo práve na hrianke. Na ozdobenie a doladenie chuti je skvelá čerstvo nasekaná petržlenová vňať a tymian.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články