Práve čítate

Pepito alebo kohútia stopa? Oba vzory sú späť!

9064  
Zdieľať: 

Pepito alebo kohútia stopa? Oba vzory sú späť!

Niektoré módne trendy pominú tak rýchlo, ako sa zjavili. Sú však aj také, ktoré pretrvávajú desaťročia, napríklad klasické vzory látok. Pepito a kohútia stopa k nim určite patria – a túto jeseň budú opäť na výslní. Inšpirujte sa, ako ich nosiť.

17. 10. 2019 3 min. čítania Baba Slováková
Pepito alebo kohútia stopa? Oba vzory sú späť!

Pepito a kohútia stopa sú textilné vzory, ktoré si ľudia často mýlia. Sú si skutočne veľmi podobné: sú vytvorené striedaním svetlých a tmavých geometrických plôch, pričom oba vzory pri bližšom pohľade naozaj pripomínajú stopu našich domácich operencov, aj keď vo veľmi štylizovanej podobe J.

Do módy sa vracajú so železnou pravidelnosťou a aj v sezóne jeseň-zima 2019/2020 budú patriť medzi hlavné trendy. Neprávom sú považované za „babičkovské“, pritom sú veľmi ženské a moderné. Vybrali si ich aj najznámejšie módne domy, najmä Chanel, a nájdete ich v jesenných kolekciách mnohých značiek, vrátane Tchibo.

Prvýkrát sa tieto legendárne vzory objavili v 18. storočí v Škótsku, aby sa už v polovici 19. storočia dostali v pánskom oblečení na vrchol popularity. Do dámskych šatníkov prenikli v päťdesiatych rokoch 20. storočia najmä vďaka Christianovi Diorovi. Používali sa na hrubších látkach, boli čierno-biele a nosili sa na kabátoch, krátkych kabátikoch a sukniach. Predstavovali vrchol elegancie, najmä v spojení s ozdobnými gombíkmi, kontrastným lemovaním, blúzkami s veľkými mašľami, malými klobúčikmi a s koženými dlhými rukavicami.

Aký je rozdiel medzi pepitom a kohúťou stopou?

  • Pepito (angl.: shepherd´s check) je tkanina so striedajúcimi sa tmavými a svetlými štvorcami.
  • Kohútia stopa (angl.: houndstooth check) má tieto štvorce pootočené o 45 stupňov.

Pri drobnom vzorovaní sú skutočne ťažko rozoznateľné. Už niekoľko sezón sú však moderné aj ako makro vzory.

Dáždnik na fotografii má vzor pepito, mašľa kohútiu stopu.

V posledných rokoch môžeme tieto vzory vidieť aj na menej formálnom oblečení a  ako potlače, napríklad na mikinách, svetroch, nohaviciach a čoraz viac na kabelkách, topánkach a rôznych doplnkoch. Často sa objavujú aj vzory v sýtych farbách. Stále sú synonymom nadčasovosti a noblesy, zároveň však aj hravosti. Záleží len na vás, či si zvolíte klasickú farebnosť alebo súčasné pestré farby, či si vyberiete elegantnú vlnenú látku alebo praktickú bavlnu.

Ako nosiť tieto opäť veľmi aktuálne vzory?

  • Pokiaľ sú vzory drobné, môže ich nosiť prakticky každá žena bez ohľadu na postavu a vek. Platí to aj pre jednofarebné plastické vyhotovenie vzoru.
  • Veľké a kontrastné vzory si môžu dovoliť len štíhle ženy, opticky totiž postavu rozširujú.
  • Ženy s plnšími tvarmi by sa mali vyhýbať hrubým materiálom a voliť látky ľahšie a vzdušnejšie.
  • Ak si netrúfate na kontrastnú vzorovanú látku na oblečení, najjednoduchšie je siahnuť po vzorovaných doplnkoch.
  • Spomeňte si na 50-te roky a nezabudnite na klobúčiky, čiapky alebo baretky.
  • Pozor na bižutériu a zvyšné doplnky! Makro vzory sú dostatočne výrazné a pepito aj kohútia stopa (najmä pokiaľ nie sú klasicky čierno-biele), často pôsobia až rustikálne. Vyberajte si preto radšej bižutériu striedmu, skôr dizajnérske kúsky než okázalé šperky, prípadne šperky celkom jemné a nenápadné.

K šatám s plastickým vzorom pepita som zvolila hrubé pančuchy rovnakej farby, postava sa opticky predĺžila. Outfit som doplnila doplnkami vo farbe mojich vlasov.

Šál s rovnakým vzorom dodá oblečeniu počas chladnejších dní hravosť. Opakovanie vzoru je moderné a určite zaujme. Po celej dĺžke ležérne prehodený šál postavu opticky zoštíhľuje.

Pri nasledujúcom outfite som sa inšpirovala mašľami od Diora, ktoré sú tiež momentálne na módnom výslní. Oblečenie, ktoré sa v podstate skladá z jednofarebných látok, je oživené prúžkami, pepitom a aj kohúťou stopou.

  • Pepito v neutrálnej farebnosti sa veľmi dobre kombinuje so sýtymi farbami, napríklad s červenou, fuksiovou, malinovou, kráľovskou modrou, fialovou, žltou, zelenou…

Keď som sa už raz inšpirovala Diorom, skúsila som teda aj kožené rukavičky. Veľké pepito skutočne postavu opticky rozširuje, opäť som použila trik s vrstvením.

Ja som v duchu aktuálnych trendov skombinovala pepito so zvieracou potlačou. Outfit je postavený na opakujúcich sa dvoch nesúrodých vzoroch a na farebnosti. Pepito zo šálu má odozvu v drobnej kocke na nohaviciach, leopardia potlač na pulóvri má zase „bračeka“ na okuliaroch.

Dámska kolekcia Tchibo s trendy vzormi

Dámska kolekcia Tchibo s trendy vzormi

Prezrite si celú kolekciu jesennej módy.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články