Práve čítate

Denimová košeľa nie je iba pre kovbojov. Ako ju nosiť v meste?

4812  
Zdieľať: 

Denimová košeľa nie je iba pre kovbojov. Ako ju nosiť v meste?

V neformálnom štýle nič neprekoná klasický denim. Pohodlná a odolná látka je štýlová – a to nehovorím len o obľúbených džínsoch a džínsových bundách. Denimové košele poskytujú rovnakú estetiku, ponúkajú moderný a bezstarostný vzhľad. Hodia sa teda hlavne na voľnočasové outfity. Ak ste ešte nepridali túto klasickú košeľu do svojho šatníka, je najvyšší čas to urobiť. Ako ju nosiť?

11. 9. 2019 4 min. čítania Baba Slováková
Denimová košeľa nie je iba pre kovbojov. Ako ju nosiť v meste?

Denimová košeľa bola pôvodne rýdzo pánskym kúskom, odevom kovbojov z amerických prérií. Dodnes sa väčšinou šije s pôvodnými westernovými prvkami, akými sú napríklad výrazné prešívanie, našité vrecká s „klopami“ či patentné gombíky. Podobne však ako džínsová bunda, nemusí byť len súčasťou country štýlu, trend vzájomného miešania štýlov dáva nekonečné možnosti jej využitia a ja vám ukážem niektoré z nich.

Názvy outfitov sú len orientačné, vždy totiž ide o štýlový mix. Moje outfity však berte skôr ako inšpiráciu a vezmite si z nich to, čo sa vám páči. :-)

Folklór

Ak ste podľahli trendu vyšívaných blúzok a nadýchaných sukní a máte takúto dvojicu z leta, využijete ju ešte aj v skorej jeseni navrstvením denimovej košele. Košeľa „riedi“ folklórny vzhľad. Aby sa outfit neposunul rovno do westernu, prípadne aby som nevyzerala ako ľudová tanečnica, doplnila som oblečenie lodičkami z hrubého semišu a kabelkou zo slamy. Oba tieto materiály so štýlom korešpondujú.

Môj tip:

  • Ak by som zvolila kovbojské čižmičky a koženú kabelku so strapcami, vznikol by westernový štýl. Výšivky, široké sukne aj tartanové káro k nemu totiž tiež patria.
  • S denimovou košeľou sa krásne kombinujú akékoľvek vyšívané blúzky, nádherne s ňou vyzerajú aj biele madeirové.
  • Môžete si zvoliť aj vyšívanú sukňu s tričkom, prípadne folklórne šaty.
  • Pozor na proporcie! K širokej sukni proporčne lepšie vyzerá košeľa previazaná v páse.

Marina

Na podobnom princípe vrstvenia na letné oblečenie som vytvorila jesenný outfit aj z typických prázdninových motívov – pruhov a potlačených kotvičiek. Dvojicu culottes s tričkom dostávajú z pláže do mestských ulíc doplnky: topánky na vysokom podpätku a klobúk.

Môj tip:

Outfit je ukážkou miešania navzájom ladiacich vzorov. Vyskúšať môžete aj takzvaný power clashing, čiže miešanie vzorov neladiacich, napríklad kvety s károm alebo so zvieracou potlačou. Chce to odvahu a dobré oko, v každom prípade navrstvená džínsová košeľa tento chaos zmierni.

Riviéra

Sýtomodrá košeľa vyzerá nádherne v kombinácii s bielymi plátennými nohavicami aj samotná. S ľanovým sakom a typickými letnými doplnkami môže byť ešte v teplých jesenných dňoch nostalgickou spomienkou na leto.

Môj tip:

  • Jesenný variant tohto outfitu bude dobre vyzerať aj s obľúbenými bielymi teniskami.
  • Sako sa môže nahradiť džínsovou bundou v svetlejšej farbe.

Hipster

Spojením rifľovej košele s takzvanými mum jeans s vysokým pásom som dala základ tak trochu intelektuálskemu mestskému štýlu. Charakterizuje ho oversize bunda, topánky na hrubej platforme, autorský minimalistický šperk, autorská kabelka a nápadné okuliare.

Môj tip:

  • Stále sa vyhýbate kombinovaniu viacerých denimových kúskov v jednom outfite ako moru? Chyba! Denim od hlavy po päty je dnes oficiálnym trendom.
  • Tí odvážnejší si vyberú približne rovnaké sfarbenie látky a celok „rozbijú“ napríklad čiernou bundou.
  • Pre menej odvážnych je istotou spojenie opäť moderného svetlého denimu s tmavým. Vytvorí sa tak kontrast a zjemní vzhľad.

Western

Pokiaľ sa nechystáte rovno k táborovému ohňu, môžete si vytvoriť štylizovaný westernový vzhľad. V outfite som klasický westernový klobúk s ohrnutými okrajmi nahradila sofistikovanejším unisex klobúkom, nazývaným fedora, a kovbojské čižmy topánkami typu ankle boots. Keďže som si zvolila ako doplnok denimovú nákupnú tašku, nohavice som vybrala jednoduché čierne. Opasok s nápadnou prackou a náušnice sú tiež odkazom na Divoký západ.

Môj tip:

  • Štylizované mestské westernové oblečenie je možné doplniť napríklad semišovou vestou či koženou taškou so strapcami. Strapcami western nešetrí a sú vysoko aktuálne.
  • Navrstviť môžete sako pánskeho strihu z vlnenej látky (jednofarebné, ale aj kárované), najštýlovejšie však bude pončo.
  • Do úplne inej dimenzie by tento outfit dostala motorkárska kožená bunda, to by som určite zrušila mašličku pod krkom a pravdepodobne aj klobúk pre ležérnejší vzhľad.

Vo viacerých ukážkach predstavuje rifľová košeľa tzv. porušenie čistoty štýlu, podobne ako sa používajú jej sestry – džínsová a kožená bunda. Citlivé porušenie štýlu je však práve to, čo robí dnešné oblečenie moderným a šik.

A čo vy, ako budete nosiť (alebo dávno) nosíte denimovú košeľu?

Ktorý styl vám sedí?

Hlasovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články