Práve čítate

Ako nosiť plisovanú midi sukňu?

6060  
Zdieľať: 

Ako nosiť plisovanú midi sukňu?

Plisovaná midi sukňa patrí k tým úžasným kusom oblečenia, ktoré sa do módy neustále vracajú. Populárna bola najmä v 50. až 70. rokoch minulého storočia. Neskôr sa na ňu na dlhé roky úplne zabudlo, aby sa v roku 2017 opäť víťazne vrátila. Momentálne dosiahla vrchol módneho Olympu. Už ju máte vo svojom šatníku?

14. 12. 2019 4 min. čítania Baba Slováková
Ako nosiť plisovanú midi sukňu?

Autorka má módní blog Babie letá.

Plisé je látka s pravidelnými záhybmi. Väčšinou sa stretnete s dvoma podobami:

  • látka má rovnako široké záhyby po celej dĺžke a často sú sklady užšie ako jednotlivé diely (tak ako na sukni na sprievodných fotografiách),
  • sklady sú lúčovité, t. j. hore užšie ako dole, pričom jednotlivé diely majú rovnakú šírku ako sklady (predstavte si harmoniku).

Z histórie


Za autora plisovanej látky je považovaný španielsky módny návrhár a priemyselný dizajnér Mariano Fortuny. V roku 1909 si nechal patentovať šaty s názvom Delphos s drobnými rovnomernými záhybmi, inšpirované starogréckymi tunikami. Rozdiel medzi vrapovaním (zošívaným riasením látky), známym z ľudových krojov, a Fortunovým plisé spočíval v technológii. Fortuny naskladal hodvábnu textíliu medzi špeciálne keramické valčeky a následne ju naparoval. Dnes sa plisé vyrába v lisovacích strojoch prevažne z nahriatych termoplastických umelých materiálov (najviac z polyesteru), takže sklady držia aj po opraní.

Plisované midi sukne vyzerajú veľmi vzdušne, žensky a elegantne. Slávne biele plisované šaty Marilyn Monroe spôsobili v roku 1955 medzi ženami hotovú revolúciu, každá chcela mať aspoň plisovanú sukničku. V roku 2017 si po rokoch ako jedna z prvých takúto sukňu obliekla Victoria Beckham a počas nasledujúcich rokov vypukla hotová plisé mánia.

Komu sa plisovaná midi sukňa hodí?

Sukňa, ktorej sklady poriadne pridávajú bokom na objeme, najviac, samozrejme, pristane vysokým štíhlym ženám s úzkymi bokmi a štíhlym ženám s ideálnou postavou presýpacích hodín.

Ale ani dva najčastejšie typy postáv s nie úplne dokonalými mierami sa nemusia tejto módnej vychytávky zriecť. Tu je niekoľko rád, ako na to:

Postava typu hruška

Plisovanú sukňu, v ktorej vám tu pózujem, si vyskúšala aj mladá vysokánska profesionálna tanečnica so širokými bokmi, silnými svalnatými stehnami, útlym pásom a menšími prsami. Robili sme, čo sa dalo, skúšali rôzne horné diely, výsledok bol stále rovnaký – širokánska tetka v kroji. Takejto postave by o niečo lepšie pristala gofré sukňa, ktorej sklady sú v oblasti bokov už oveľa užšie. Ideálnym riešením by bola tmavá sukňa s hladkým sedlom až po najširšiu časť bokov a až odtiaľ plisé z padavej, rozhodne nie tuhej látky. Štíhla hruška by mala zdôrazniť to, čo je na nej najkrajšie – pás. Priznať ho a k vhodne zvolenej sukni si vziať napríklad opasok.

Ďalšou možnosťou je vrstvenie. Veľmi trendová je architektonická hra s podobnými materiálmi a rôznymi štruktúrami, takže plisé by mohlo spod ľahučkej vesty alebo šiat dole vykúkať len nejakých 20 cm a vpredu pri lége. Dlhý horný diel by však opäť mal byť prepásaný, aby sa postava nepremenila na neforemný stan. Ak vám napadlo dlhšie sako zakrývajúce boky (s opaskom), dobrý nápad, vyskúšajte aj to. Pozor však na proporcie, pomer 1 : 1 je nepekný. Dlhému saku svedčí sukňa po kolená alebo, naopak, dlhšia midi sukňa nad členky.

Postava typu jablko

To som ja. Mám väčšie prsia, úzke boky, štíhle končatiny, nijaký pás a ešte aj brucho. Všetky naberané sukne absenciu útleho drieku a široký hrudný kôš len zdôraznia, najmä ak do nich zastrčím vypasované tričko.

Môj trik: volím voľnejšie hranaté horné diely oblečenia. Buď v dĺžke asi tak 5 – 10 cm pod pás, alebo aj dlhšie s tým, že za pás zastrčím len prednú časť. Skutočný pás teda vôbec nevidno alebo je z neho viditeľný len kúsok, čo vzhľadom na sukňou pridanej šírke bokov vytvára optickú ilúziu štíhleho drieku. V nariasenej sukni sa dobre zakamufluje aj bruško. Podobne funguje aj širší pulóver s voľným opaskom pod pásom.

V každom prípade odporúčam pozrieť sa na postavu aj zboku. Zatiaľ čo hrušky sú široké odpredu a odzadu, jablká, pokiaľ je to brucho už priveľké, strácajú dobré body práve pri bočnom pohľade.

Čo nosiť k plisovanej midi sukni v zime?

  • Pokiaľ ide o dĺžku sukní, pre tohtoročnú zimu nie sú nijaké obmedzenia, vyberte si takú, ktorá vám najlepšie pristane. Noste k nej klasické košele so sakami alebo s kardigánmi, pulóvre, mikiny a absolútny hit – tenké roláky. Obopnutý rolák v kontraste s nariasenou sukňou je pre ženy, ktoré si to môžu dovoliť, veľmi trendová kombinácia.
  • Aj v zime sa nosia sukne z ľahších materiálov, praktickejšie však budú sukne dlhšie a teplejšie. K takým môžete voliť aj jemnejšie blúzky s mašľami. Myslite na to, že aj jednofarebná plisovaná sukňa je dostatočne dekoratívna a na bežné nosenie voľte radšej minimum šperkov.
  • Dĺžka zvrchníkov môže byť rôznorodá, nemusia to byť len krátke bundičky do pása alebo dlhé kabáty. Za veľmi štýlovú je dnes považovaná kombinácia s umelými kožušinami. Extravagantné dámy si zvolia dlhú srsť a hrubé podrážky topánok.
  • Obuv si vyberajte podľa svojho osobného štýlu, k plisovaným midi sukniam sa totiž nosí všetko – od čižiem na ihličkovom podpätku cez členkové topánky a martensky až po mohutnú športovú obuv. Moderné a aj praktické je spojenie čižiem s vysokou sárou so sukňou do polovice lýtok. Podpätky určite pomôžu najmä malým ženám.

Adventné outfity

Na dvoch adventných outfitoch vám chcem ukázať, ako nosiť plisovanú midi sukňu, keď ste nevysoká a s postavou typu jablko. Oba by sa dali obliecť napríklad na predvianočnú firemnú párty, na posedenie s priateľmi pri varenom víne… Skrátka, už mám takú tú správnu sviatočnú náladu.

V prvom outfite mám voľné tričko zakasané do sukne asymetricky na jednej strane, v tom druhom som si vyskúšala veľmi trendovú kombináciu sukne s oversize pulóvrom. Je to pánsky vianočný pulóver veľkosti L a zakasala som ho do sukne v strede. Oba dopĺňa dlhý vlnený kabát.

Želám vám príjemný zvyšok adventu a krásne Vianoce!

Baba Slováková

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články