Práve čítate

Čo si vybrať do skrine kľudne ešte skôr ako otehotniete?

13917  
Zdieľať: 

Čo si vybrať do skrine kľudne ešte skôr ako otehotniete?

Čo na seba, keď sa telo mení prakticky každý deň? Čo má zmysel kupovať dopredu a kvalitné, a čo naopak kľudne môžete nechať ležať na regáli v obchode?

8. 8. 2019 10 min. čítania Olga Sládková
Čo si vybrať do skrine kľudne ešte skôr ako otehotniete?

Rastúce bruško už ma donútilo odložiť väčšinu nohavíc a z povaly zniesť krabicu s nápisom „tehotenské a na potom“. Sú v nej uložené všetky veci, ktoré som nosila cca 4 mesiace pred a 5 mesiacov po narodení prvého dieťaťa – a nenašla som pre ne využitie v bežnom režime. Nečakajte však nič veľké.

Okrem troch na mieru šitých nohavíc s vysokým pásom v ňom nájdete len pár tehotenských kúskov:

Pri pohľade na tú mini kôpku stále žasnem, že som si vystačila s takým málom. Pravda je však inde. Väčšina oblečenia, ktoré som v tehotenstve nosila, nie je primárne tehotenská. A aj keď som si v šestonedelí nejaké tie kúsky na dojčenie musela dokúpiť, môj šatník sa za posledného dva a pol roka v zásade moc nezmenil.

Čo by som teda budúcim mamičkám určite odporučila – a na čo si dať pozor?

V tehotenskom šatníku si vystačíte s mnohými „normálnymi“ kúskami. Neveríte?

Podľa čoho odhadnúť veľkosť?

Tak nejako sa vie, že tehotná žena je „väčšia“, ako tá netehotná. Prijímame, že v tehotenstve sa priberá – pretože bábätko s vybavením tiež niečo váži. Lenže si to celé predstavujeme hlavne na základe fotiek a filmov. Tehotná je jednoducho normálna štíhla žena, len s bruškom navyše. Nie? Takže ak inšpiráciu hľadáte u bloggeriek, modeliek a filmových hrdiniek, sklamem vás. Tehotenstvo je podľa mňa vrcholná fáza puberty. Telo rastie. Tak nejako celé. Prsia sa vám zväčšia kľudne aj o dve čísla. Panva sa rozširuje. A telo si robí zásoby tuku, aby potom v šestonedelí malo z čoho žiť. Niekto priberie 8 kg, niekto 18 kg. Niekto v prvom trimestri schudne na kosť, pretože mu nevoľnosti nedovolia najesť sa – a inej žene diagnostikujú tehotenskú cukrovku. Na niektorej ešte v piatom mesiaci neviete určiť, či to je tehotenstvo, alebo len výdatný obed – a iná má bruško už na začiatku štvrtého. To, ako veľmi sa vaše telo zmení, je individuálne. Jedinou spoľahlivejšou nápovedou vám môžu byť vlastné sestry alebo mamina.

Preto moje hlavné odporúčanie znie – s nákupmi kľudne počkajte, kým to bude aktuálne. Ja som sa do vopred kúpených tehotenských nohavíc nevošla – a tehotenské tričko a šaty som nakoniec vynosila až v poslednom mesiaci. Dovtedy mi viseli cez brucho.

Zároveň: keďže prvé tri mesiace bude bruško takmer nebadateľné, tehotenské oblečenie nosíte prakticky len dve ročné obdobia. Dámy s termínom v septembri tak vôbec nemusia riešiť zimné oblečenie. Nakupovať naslepo sa tak môže zbytočne predražiť.

Základné kúsky pre tehotné, ktoré kúpite v bežnej konfekcii

Či už oslavujete pozitívny screening, prekvapene zízate na dve čiarky alebo iba vysadzujete antikoncepciu, väčšinu šatníka povyberáte aj v bežných kolekciách. Len je potrebné vedieť, aké strihy vám poslúžia v priebehu celého tehotenstva aj potom (a tie môžete veselo nakupovať aj na bežné nosenie skôr, ako otehotniete). 

Najviac oceníte tehotenskú spodnú bielizeň

Začnime spodnou bielizňou, pretože ako prvé (hneď po dvoch čiarkach) zistíte, že vám, fúha, kľudne aj cez noc, narástli prsia. Aj keď si v tejto chvíli ešte určite nepripadáte ako mobilný mliečny bar, prestavba vášho hrudníka práve začala. Nákupu novej bielizne sa nevyhnete, tu si s bežnou podprsenkou čoskoro nevystačíte. Okrem podprseniek asi budete riešiť aj nohavičky a, možno prekvapivo, ponožky.

Niečo sa ale predsa len dá zaobstarať už pred otehotnením. Hľadajte podprsenku bez kostíc, s flexibilnými košíčkami a obvodom, ktorý môžete skôr povoliť ako utiahnuť. (V ponuke Tchibo hľadajte „bezšvová mäkká podprsenka“Kľúčové je, aby v mieste, kde sa látka dotýka bradavky, neviedol žiadny šev, gumička ani volánik alebo riasenie. Tehotenské prsia sú niekedy supercitlivé. Takú podprsenku vynosíte aj pred tehotenstvom, a niektoré ženy si ju špeciálne pochvaľujú počas PMS.

Hľadajte mäkkú, pohodlnú podprsenku bez kostíc, ktorú môžete ešte povoliť

Keď už nakupujete až keď ste tehotná, zvážte, či si hneď nekúpite model pripravený na dojčenie – tj. vybavený háčikmi v mieste uchytenia ramienok. Hlavne majiteľky bujnejšieho poprsia tým môžu dosť ušetriť. Prípadne si aspoň na bežnom modeli vyskúšajte, či vám ide nejakým rýchlym spôsobom, bez vyzliekania podprdy, vytiahnuť na svetlo božie celý prsník. Pokiaľ áno, je to v pohode, háčiky netreba, túto podprsenku využijete aj po pôrode.

Myslite tiež na to, že pokiaľ budete dojčiť, v podprsenke budete pravdepodobne aj spávať. Stačí totiž, že bábo zaplače a vám sa tak pustí mlieko, budete musieť okrem dojčenia meniť aj svoje pyžamo a prezliekať posteľ, aby ste nespali v mokrom. Takže podprsenka musí byť naozaj pohodlná.

Znamená tehotenstvo koniec peknej spodnej bielizne?


Určite nie. Sama som si kúpila dve ultra push-up podprsenky (vo väčšej, vyhovujúcej veľkosti) a nosila ich vždy, keď som si chcela zdvihnúť sebavedomie. Úzky obvod, vypchaný košíček… nič na dlhé nosenie. Ale na vlastnej svadbe, prvom popôrodnom rande alebo na pracovných stretnutiach sa osvedčili. Dobrý pocit je z veľkej časti v hlave a pekne zdvihnuté bujné prsia prebijú nepohodlie aj rozpaky z rastúceho či scvrkávajúceho sa bruška.

Ďalej oceníte nízke nohavičky. S rastúcim bruškom sa už do svojich obľúbených nohavičiek s vyšším pásom nevojdete. Odporúčam preto mať v zásobe aspoň jedny bokovky, aby ste máli v čom zájsť do obchodu pre ďalšie. Čo sa materiálu a strihu týka – je to na vás a vašej citlivosti. Ja teraz znesiem len klasicky strihanú bavlnu, ideálne bio.

A tiež majte v zásuvke ponožky s voľnejším lemom. Každá to v tehotenstve máme inak, opuchnuté členky sú však skôr pravidlom ako výnimkou. Tak prečo ich ešte škrtiť pevnou gumičkou?

Tak, spodnú bielizeň by sme mali. Čo si obliecť hore?

Záchrana väčšiny tehotných: voľné šaty

Šatám je jedno, či sú tridsiatky a obujete si k nim iba žabky, alebo mrzne a dáte si pod ne tehotenské džínsy. Môžete si ich kúpiť s ľubovoľným predstihom a nosiť ešte pred tehotenstvom. 

Jednoduché oversized modely pred nežiaducimi pohľadmi skryjú aj päťmesačné bruško a sú super aj do práce. Nazberané retro a romantické šaty s volánikmi, prestrihnuté pod prsiami, si kľudne môžete zobrať aj na „poslednú večeru“ – pod sukňu sa im vojde celý vesmír. A keď sa chcete ukázať, jednoducho vytiahnite model z elastického úpletu, ktorý vás pohodlne „obcucne“ aj s bruškom. Šaty vám skrátka ušetria starosti aj čas a pokiaľ sa vám navyše podarí zohnať model typu “prsia von ľahko a rýchlo”, máte univerzálny kúsok vhodný aj na dojčenie – rovnako ako na chvíle bez detí.

Voľné šaty sú univerzálny a aktuálne veľmi obľúbený tehotenský model

Tipy a triky pre výber šiat

  • Pokiaľ ešte nie ste „v tom“, ale plánujete to a radi by ste nové šaty vynosili teraz aj neskôr, vždy kupujte tú väčšiu veľkosť. Už v prvom trimestri vám narastú prsia, aj chudé ramienka a chrbát sa môžu trochu zaobliť. Z 36 sa tak stane 38, ani si to v zrkadle nevšimnete.
  • Koľko mesiacov tehotenstva sa pod šaty vojde? Je to dosť individuálne, pokiaľ sa vám však pod šaty v skúšobnej kabínke vojde cca plný školský batoh, mali by bez problémov obstáť až do finále. Stredná kabelka a ruky (alebo lopta) zodpovedajú cca 7. mesiacu. Veľmi nafúknuté brucho cca 14–20. týždňu.
  • Bojíte sa, že vám bude pod šatami fúkať na bruško? Nebojte. Podkožný tuk vytvorí dosť vtipnú izoláciu zo spodnej strany. A že ho máte málo? Tehotenské nohavičky alebo bedrový pás vám ho nahradia.
  • Materiály sú pre tehotné veľkou témou. V tehotenstve sa zapotíte, preto pokiaľ máte možnosť, vyberajte vždy ten priedušnejší a prírodnejší variant. Špeciálne letné mamičky sú tak odkázané hlavne na bavlnu a ľan, v októbri už polyester tak nevadí.

Šaty využijete aj (nielen) v šestonedelí

Šaty sú skvelá vec vo chvíli, keď riešite premenlivú veľkosť bruška. Majú len jednu nevýhodu – hlavne modely ku krku sú totálne nepraktické, keď sa dostane k slovu dojčenie. Nezhrniete ich, ani nevyhrniete bez toho, aby ste odhalili prakticky celé telo.

Čo s tým? Šaty, ktoré sa vám budú hodiť aj v sezóne s novorodencom (zima, leto…) vyberajte tak, aby sa vám v nich bez problémov podarilo odhaliť úplne celý prsník. Košeľové modely alebo tie s prepínaním do výšky pásu, šaty s veľkým (a navyše ešte elastickým) výstrihom. Zavinovacie kusy. Alebo špeciálne strihy, ktoré sú označené ako pre dojčiace matky a majú prestrihy v prieramkoch alebo zdvojený živôtik a prestrihy pod ním. (Veľa takýchto modelov môžete pokojne nosiť aj netehotná).

A prečo nestačí “len” ukázať bradavku? Prvé úskalie je biologické – pri dojčení obvykle „pracujú“ oba prsníky a pokiaľ sa s vypätím materiálu dostanete len k jednej bradavke, koledujete si o malér a nutnosť sa celá prezliecť. Druhé úskalie je technické. Dojčeniu sa učia mamy aj novorodenec. V niektorých polohách mu to ide lepšie a v iných sa neprisaje. V zlých šatách je dojčenie skôr stresujúca rozcvička hadej ženy. V tých správnych príjemná chvíľa kľudu.

Čo pod ne? Legíny, pančuchy, skinny jeans…

Aby sa šaty dali nosiť bez ohľadu na počasie, potrebujú parťáka. Niečo na nohy. (Nasledujúcu výbavu budete kupovať skôr až s rastúcim bruškom.)

Najuniverzálnejším kúskom sú tehotenské pančuchy. Tie sa od tých bežných v zásade líšia len tým, že v netehu stave ich vytiahnete až pod pazuchy. Niektoré majú „vrecko“ na bruško, iné nie. Ale vášmu telu sa prispôsobia počas celého obdobia očakávania.

Za ďalšie superdielo považujem legíny. V prvých mesiacoch si vystačíte s bežnými modelmi so širokou „negumou“ v páse. Obvykle sú označené ako yoga, ale mám aj bežecké (v aktuálnej ponuke Tchibo si väčšinou vyberiete). Bruško v tomto čase ešte nie je dosť veľké, aby vyplnilo „vrecko“ na tehotenských modeloch a tie by vám zbytočne padali. Naopak, v treťom trimestri sa už špeciálke nevyhnete. A prečo legíny? Jednak sú univerzálne: do prírody s mikinou aj do mesta pod elegantné šaty. A po druhé, majú voľné chodidlá. A povedzme si to na rovinu, príde čas, kedy si neuvidíte na špičky nôh a to sa vám fakt nechce krútiť sa ako dážďovka a súkať sa do pančúch…

Na spodkoch sú dôležité dve veci: aby nohavice mali vôľu (pomáha elastan) a aby netlačili v páse

Pod šaty sú super aj tehotenské skinny jeans. Mne sa bohužiaľ počas chôdze samovoľne vyzliekajú, ale z okolia som na ne počula pozitívne ohlasy. Pokiaľ si ich môžete dovoliť, šup do nich. A zase – radšej vždy kupujte “tú väčšiu” veľkosť.

Brucho v práci


Len málo žien si môže dovoliť stráviť svoje prvé tehotenstvo v pohodlných teplákoch. Prvých 7 mesiacov bežne trávime v zamestnaní, ktoré vyžaduje zodpovedajúce oblečenie. Niektoré z nás pracujú až do pôrodu, iné ženy sa snažia pred klientmi požehnaný stav čo najdlhšie “tajiť”, aby to nepoškodilo biznis. A ďalšie iba nechcú, aby si ich týpek z vedľajšej kancelárie stále doberal a kolegyne im neustále chytali rastúce bruško. V prvých mesiacoch toto riešia práve voľné šaty, ktoré toho dokážu skryť naozaj veľa. Vo finále je potom hlavným záchrancom všetkých neromantičiek elastan, pásiky a čierna farba. (Prečo je všetko tehotenské s kvetinkami a volánikmi?!) Cez elegantné šaty (alebo elastickú sukňu a tričko) si jednoducho prehodíte cardigan alebo sako a ťažíte z toho, že ženy si ho zapínať nemusia. A keď na to príde a ste zvyknutá – lodičky sú vlastne superpraktická rýchlo nazúvacia obuv a ten nevyhnutne dlhý čas sa to v nich dá prežiť.

Topánky? Akékoľvek, ktoré sa dobre obúvajú a vyzúvajú

Z celého srdca vám preto odporúčam – kúpte si čo najpohodlnejšie priestranné topánky, do ktorých vkĺznete za sekundu. Zase platí, že pokiaľ iba tehotenstvo plánujete a práve si kupujete nové topánky, skúste na to myslieť už teraz. Šnúrky, pásiky, zaväzovanie, šnurovanie… to nechcete. Keď sa poriadne neohnete a nevidíte si na nohy, nie sú to úplne praktické veci. A zároveň, tehotenstvo je obrovská záťaž na chodidlá. Kľudne sa môže stať, že z pôrodnice odídete s o číslo väčšou veľkosťou topánok.

Zdravotné šľapky na leto, dostatočne široké pérka na nízkom podpätku na zimu, baleríny s malým podpätkom alebo zdravotnou stielkou – to sú parťáci, ktorých oceníte ešte dlho po pôrode. Skôr ako situáciu vyriešite žabkami alebo v zime zase obľúbenými čižmami v tvare papúč, zrevidujte spôsob svojej chôdze. Čaptavé topánky neurobia radosť chodidlám, členkom ani chrbtici. A bolesti sa všetci chceme vyhnúť, hlavne v tomto období. ;-)

Ps: Testujem barefoot. Zatiaľ dobré.

Ako rýchlo sa po šestonedelí dostanete k pôvodnému šatníku?

Pôrodom sa objem vášho pásu zmení prakticky za sekundu. Následne sa bruško každej z nás zmenšuje iným tempom. Niekomu bleskurýchlo (pás ako v 4. mesiaci má za týždeň) a niekomu pomalšie(po 3 mesiacoch alebo neskôr). Je to individuálne, trochu genetika, trochu to ovplyvňuje vek, poradie pôrodu a trochu mágie. Nechcite preto po svojom tele, aby prácu, ktorú predtým zvládlo za 9 mesiacov, odmakalo už za 6 týždňov – a dajte si čas.

Nejde totiž len o „kilá“. Mnohé z nás si z pôrodnice odnesú spadnutú klenbu na chodidlách (a s tým spojenú väčšiu veľkosť topánok) či diastázu (rozostup) priamych brušných svalov. Dojčiace prsia sú ešte väčšie ako tie tehotenské a zabrať dostal aj chrbát a držanie tela. Preto na seba buďte láskavé a predtehotenské oblečenie nevyťahujte z krabice skôr, ako sa bábo prvýkrát samo otočí. ;-)

Najlepšie zahreje zavinovací sveter “s ušami”, prípadne rozopínací cardigan

Tento kúsok je univerzálny nielen v tehotenstve. Oceníte ho pri dojčení (na verejnosti) aj prípadnom nosení bábätka v šatke alebo nosítku. Svetrík vyzerá ako veľký obdĺžik s rukávmi, nemá žiadne zapínanie – a zamotať ho okolo seba môžete, ako potrebujete. Alebo tiež vôbec. Okrem využitia v rôznych situáciách je jeho silnou stránkou aj to, že je pomerne elegantný. Vynosíte ho tak aj do práce, namiesto saka.

Tak. Úplne univerzálne základné kamene by sme mali. Ale čo keď udrú mrazy?

Bundu či kabát voľte oversize alebo s priestorom „na nosítko“

Naše babičky nosili oversized kabáty a kožuchy. Pokiaľ niečo také máte alebo stretnete, je to rovnaký prípad ako so šatami. Vynosíte ich s bruškom, aj ku kočíku. A zmestí sa pod ne dosť zatepľovacích vrstiev.

Pre športové typy je tu tiež riešenie. Aj keď možno neplánujete svojho potomka nosiť, pozrite sa po modeloch s prívlastkom „nosiace“. Sú to bundy, do ktorých je možné pripnúť rozširujúci diel – a to ako tehotenský len na bruško, tak aj väčší, ktorý prichýli aj batoľa v nosítku. Tieto modely sú síce o niečo drahšie, ale vynosíte ich až do omrzenia, s bruškom, s nosítkom aj bez.

A čo špeciálne tehotenské kúsky?

Som minimalista a v prvom tehotenstve som si kúpila len vyššie uvedené. Na druhej strane, sú rôzne vychytávky, ktoré vám môžu krátkodobo uľahčiť život. Osobne mám veľmi rada tielka na dojčenie – majú zabudovanú podprsenku, sú elastické a dosť dlhé, takže pár mesiacov vydržia. Tehotenské tričká sú super– vyberala by som model určený aj na dojčenie (prsia sa dajú odhaliť aj inak ako vytiahnutím z výstrihu), v opačnom prípade dlhšie elastické tričko poslúži väčšine mamičiek rovnako dobre. Tehotenské šaty by mali mať podobný bonus ako tričká: umožňovať dojčenie.

Jednodielne tehotenské plavky sú fajn, pokiaľ vyslovene trváte na zahalenom brušku, inak rovnako dobre poslúžia akékoľvek dvojdielne bikini.

A finálne, tehotenské sukne nahradíte dlhšími sukňami na gumu z úpletu, ktoré vytiahnete až pod prsia. A keď bude najhoršie, pánske pyžamo, pánske tričko alebo tepláky to istia.

Efektívny tehotenský šatník môže byť totálne minimalistický a peniaze, ktoré ušetríte na nákupoch pre seba, môžete investovať do rozkošných vecí pre bábätko. Na druhej strane – tehotenstvo (hlavne to prvé) je na dlhý čas poslednou šancou, ako sa rozmaznávať a neriešiť pri tom, či daný kúsok zvládne časté pranie a ako veľmi bude praktický. Takže pokiaľ máte chuť svoje rastúce bruško oslavovať špeciálnymi outfitmi, užite si to, ako to len ide. (Aj preto, že každé ďalšie radostné očakávanie už bude o niečom inom…)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články