Práve čítate

Dajte zelenej vo svojom šatníku zelenú, nech už ste akýkoľvek farebný typ

9148  
Zdieľať: 

Dajte zelenej vo svojom šatníku zelenú, nech už ste akýkoľvek farebný typ

Zelená patrí k najviac oku lahodiacim farbám. Spája sa s obrazom prírody, vyvoláva pocity pokoja, sviežosti, harmónie. Pristane ženám rôzneho veku aj postavy. Napriek tomu všetkému ju v uliciach s výnimkou odtieňa khaki veľmi nevídať.

16. 1. 2020 4 min. čítania Baba Slováková
Dajte zelenej vo svojom šatníku zelenú, nech už ste akýkoľvek farebný typ

Prečo je tomu tak? Zelená farba má totiž obrovské množstvo odtieňov a výber toho nesprávneho môže dodať tvári až chorobný vzhľad. V nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na jej vhodné farebné odtiene a kombinácie s ostatnými farbami.

Zmiešaním dvoch základných farieb – žltej a modrej – v rovnakom pomere vznikne sýta tzv. sekundárna zelená, o ktorej sa nedá povedať, či ide o studenú alebo teplú farbu. Ak sa však pomer zmení v prospech modrej, výsledný odtieň zelenej je pokojný, studený a naopak – v prospech žltej žiarivý, teplý, dynamický. Rôzne odtiene sa ďalej získavajú pridávaním ďalších farieb. Povedzme taká olivovozelená je výsledkom zmiešania zelenej, žltej a hnedej farby.

Vyberte si správny odtieň zelenej

Aby ste si mohli vybrať ten správny odtieň, mali by ste poznať svoj farebný typ. Minimálne v základnom rozdelení na teplý a studený. Dokonalé odtiene pre jednotlivé farebné typy vám ukážem na obrázku (niektoré z nich sú vhodné aj pre dva farebné typy).

Zelenú si treba jednoducho vyskúšať pri tvári a podľa možnosti na dennom svetle, pretože dajme tomu niektorým zimným Snehulienkam s ostrým kontrastom svetlej pleti a tmavých vlasov môžu veľmi pristať aj žltozelené odtiene z jarnej palety. Priradenie odtieňov zelenej k jednotlivým farebným typom nemusíte teda brať príliš ortodoxne, farbičku budete predsa kombinovať aj s ďalšími farbami.

  • Teplý jarný farebný typ:
    Majú výrazne žltý podtón, sú ľahké, veselé a svetlé. Veľmi sýte odtiene sú s výnimkou machovozelenej na jar priťažké.
  • Teplý jesenný farebný typ:
    Hlavným znakom jesenných odtieňov je ich hlboké, teplé vyžarovanie. Podtón je hnedastý, jeseni však pristane aj tmavá jedľová farba.
  • Studený letný typ:
    Letné zelené odtiene majú modrosivý odtieň a sú akoby «spraté». Leto však vyzerá výborne aj v žiarivej smaragdovozelenej zo zimnej palety.
  • Studený zimný typ:
    Zelené odtiene zimnej palety majú modrý podtón a ich sýtosť sa môže pohybovať od svetlučkej ľadovcovozelenej až po čiernozelenú.

Ako kombinovať zelenú s inými farbami?

Možnosti farebných schém je možné rozdeliť do niekoľkých skupín:

Monochromatická (jednofarebná) kompatibilita

Základom outfitu je jedna farba s doplnkami v rovnakej farbe, prípadne v jej odtieňoch. Pri takejto prevahe zelenej určite odporúčam siahnuť po odtieni podľa vášho farebného typu, inak vás farba, na rozdiel od neutrálnych farieb v jednofarebnom outfite, jednoducho “prevalcuje”.

Tu musím spomenúť jednu krásnu a neobvyklú kombináciu dvoch národných írskych farieb, každej z opačného spektra – sýtej modrozelenej (približne ako “Sacramento”) a žltozelenej (približne ako lipovozelená), pričom jedna z nich plní len funkciu drobného doplnku.

Monochromatická (jednofarebná) kompatibilita

Komplementárna (doplnková) kompatibilita

Je založená na kontraste dvoch farieb, ktoré na farebnom kruhu ležia oproti sebe. Pre zelenú je to farba červená, pre modrozelenú oranžovočervená, pre žltozelenú červenofialová. Len jedna z nich by však mala byť dominantná, tmavší odtieň zelenej to istí.

Prečítajte si tiež: Doplnková červená môže vyzerať skvelo aj na perách. Ako na červený rúž, aby ste nevyzerali lacno?

Triadická schéma

Skladá sa z troch farieb, ktoré sú na farebnom kruhu od seba vzdialené o 120 stupňov, pre zelenú je to oranžováfialová. Nemusia to byť všetky tri farby naraz, môžete siahnuť len po jednej doplnkovej. V týchto kombináciách vyzerá vždy lepšie, keď je zelená tmavá, tlmená.

Triadická schéma

Kombinácia so základnými farbami

Pri kombinácii so žltou bezpečne funguje princíp podobnej teploty farieb. Studená citrónovožltá ladí so smaragdovozelenou, teplá slnečnicovožltá s olivovozelenou. Rovnako je to aj s modrou farbou. Studená kobaltovomodrá aj modrofialová vyzerajú výborne v kombinácii so studenou zelenou, s jej teplými odtieňmi si zase rozumejú modré odtiene petrolejové.

Kombinácia s neutrálnymi farbami

Veľmi svieža a univerzálna je kombinácia s bielou farbou a je vhodná pre ktorýkoľvek odtieň. Čierna sa tiež priatelí so všetkými odtieňmi a umožňuje siahnuť aj studeným farebným typom po palete teplých tónov, napríklad po obľúbenej vojenskej zelenej. To v rovnakej miere platí aj pre čiernomodrú čiernosivú. Svetlá sivá sa viac hodí k výrazným odtieňom napr. k jadeitovej, lipovozelenej. Hnedábéžová sa so zelenou nosia logicky najčastejšie, táto kombinácia vychádza zo samotnej prírody a najkrajšie sú spojenia s teplými odtieňmi zelenej.

Kombinácia s neutrálnymi farbami

Trendové je čierno-biele oblečenie so zeleným doplnkom, najčastejšie s kabelkou, ale aj kombinácia kusov oblečenia vo farbách studená zelená-čierna-biela je dnes veľmi šik.

Aká zelená sa bude nosiť túto jar?

Najmodernejšia bude sýta tmavá zelenomodrá, nazvaná Storm (Búrka), teda farbička pre zimný farebný typ. Snehulienky sa môžu hneď začať obzerať po šatách, ale aj my ostatné si ju môžeme užiť. Stačí sa držať zásady, že nie celkom vhodná farba by mala byť čo najďalej od tváre. Na sukni, na nohaviciach, prípadne na doplnkoch.

Otvorte dvere svojho šatníka a vpustite doň zelenú. Nemusí to byť práve aktuálny odtieň, táto farba ich má ozaj nepreberné množstvo. Mimoriadne oživí vaše outfity v neutrálnych farbách a rozohrá nevšednú hru s farbami pestrými.

A čo zelená v byte? Pozrite sa, ako do domova pridať viac zelenej (a zelene)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články