Práve čítate

Večná dilema: Ako obliekať deti do fusaku? A podľa čoho som fusak vyberala?

26412  
Zdieľať: 

Večná dilema: Ako obliekať deti do fusaku? A podľa čoho som fusak vyberala?

Keby som ako mama mala vypichnúť jednu vec, ktorú mám najradšej na lete, bolo by to (ne)obliekanie detí. Akonáhle totiž začne prituhovať, prichádza každoročná rodičovská dilema – kedy dať do kočíka fusak a čo by v ňom malo mať dieťa na sebe? Tieto tipy mi pomohli sa raz a navždy zorientovať.

19. 10. 2023 5 min. čítania Barbora Henelová
Večná dilema: Ako obliekať deti do fusaku? A podľa čoho som fusak vyberala?

Kedy je správny čas vytiahnuť fusak? Je to trochu ako s čiapkami u dospelých – niekto ich nosí už koncom leta, iný čaká na ranné mrazíky. Deti sú, rovnako ako my, každé originál a tak záleží len na vašom pocite a kedy sa vám bude zdať, že prišiel čas sa v kočíku viac zababušiť. Najviac sa mi osvedčilo pravidlo 2 diek: ak je dieťa v kočíku a ja mám tendenciu ho prikryť viac ako jednou dekou, je čas na fusak. Ľahší mávam v kočíku pokojne už od septembra, teplejší použijem väčšinou počas novembra alebo decembra, keď zima naberie na sile.

Ako vybrať fusak? Rovnako starostlivo ako kočík

Aj keď je celkom lákavé kúpiť fusak ako dizajnový doplnok ku kočíku, myslite na to, že sa vám fusak musí nielen páčiť, ale hlavne by mal plniť svoj účel – zahriať dieťa a chrániť ho pred nepriaznivým počasím.

Fusaky ponúkajú priamo výrobcovia kočíkov a aj keď potom do nich perfektne sedia a ladia s dizajnom, nie je to vždy najlepšia voľba. Ja som hľadala radšej u firiem, ktoré sa zaoberajú výhradne fusakmi, pretože tie sa väčšinou vyznačujú výrazne vyššou kvalitou materiálov aj spracovaním.

Na veľkosti záleží

Najdôležitejšie je, do akého kočíka a pre aké staré dieťa fusak kupujete. Ak bábätko iba čakáte, môžete sa pozrieť po rastúcom fusaku, pri ktorom sa dá spodná časť odopnúť. Tým sa fusak skráti a bude tak perfektne pasovať do hlbokej korby a autosedačky. Keď dieťa podrastie, fusak zase jednoducho predĺžite a vydrží vám tak od narodenia asi do 3 rokov dieťaťa.  Ak už dieťatko máte, odporúčam kúpiť menší fusak do hlbokej korby, alebo väčší do športového kočíka.

Nikdy nekupujte veľký fusak pre malé bábätko s tým, že „doň časom dorastie“. Vo fusaku s prebytkom priestoru trvá bábätku oveľa dlhšie, kým sa zahreje.

Vnútri hreje, zvonku nepremokne

Kvalitný materiál je základ! Aby ste nemali fusak len na ozdobu, mal by byť z materiálov, ktoré zvnútra zaistia teplo a zvonku chránia proti vetru, dažďu a snehu. Vnútri môžu byť fleecové, vlnené, alebo napríklad s barančekom. Vonkajšiu vrstvu by mal tvoriť syntetický materiál s nepremokavou úpravou.

Najčastejšie sa fusaky predávajú ako jarné/jesenné (ľahšie verzie) alebo zateplené/zimné (teplejšie verzie). Ja mám rada celoročné –  zložené z niekoľkých vrstiev, ktoré sa dajú rôzne odopínať podľa potreby a počasia.

Fusak presne podľa vašich potrieb

Dobrá správa! Fusakov je toľko druhov, že určite nájdete ten, ktorý sa bude perfektne hodiť k vášmu životnému štýlu. Iný fusak využije rodina s jedným dieťaťom, ktorá žije v meste a iný zase rodina s 3 malými deťmi, ktorá žije v horách a snehové záveje sú pre ňu denným chlebom.

Premyslite si, či nepotrebujete otvory na bezpečnostné pásy (nie všetky fusaky ich majú). Menší fusak s nimi využijete aj v autosedačke, u väčších sú nutnosťou kvôli upevneniu do športového kočíka, aby sa fusak nezošmykoval.

Ako dieťa správne obliecť do fusaku?

Pomáha mi babská rada, že malé dieťa by malo mať o vrstvu oblečenia viac ako ja (fusak sa tiež počíta ako vrstva). Stúpiť vedľa s ňou asi úplne nemôžete, ale opäť platí – každé dieťa je inak otužilé. A mimochodom, vyrážate vy aj váš partner von vždy v rovnakom počte vrstiev? ;-)

Na telo kvalitné prírodné materiály

Keď je chladno, ide o to dieťa nielen zahriať, ale ho aj v teple udržať. Pri výbere oblečenia dávam prednosť kvalitným prírodným materiálom, ako je bavlna alebo biobavlna. Majú dobré a stabilné termoregulačné vlastnosti, sú mäkké, priedušné a hrejú. Pri nižších teplotách sa spoľahnem na funkčné materiály, ako je napríklad merino – perfektne odvádza pot a zabráni prechladnutiu. Priamo na telo nikdy nedávam oblečenie zo syntetického materiálu. V tom sa dieťa môže rýchlo zapotiť.

Pozor na vlnu! Síce má nepochybne jedinečné hrejivé vlastnosti, ako prvá vrstva na tele by ale mohla nepríjemne hrýzť a citlivú detskú pokožku podráždiť.

Vrstviť, vrstviť, vrstviť

Keď obliekam bábätko do hlbokej korby, väčšinou stačí bavlnené body s dlhým rukávom, pančucháče, teplá kombinéza, čapička a bavlnené rukavičky, prípadne rukávy kombinézy pretiahnuté cez ručičky. To platí aj pre nechodiace batoľatá v športovom kočíku. Pri tých je potrebné navyše postrážiť, aby mali v teple nožičky. Staršej dcére som vždy dávala hrejivé ponožky alebo zateplené capačky.

Malé bábätká majú výrazne inú termoreguláciu ako dospelí a až ⅓ telesného tepla im uniká cez hlavu. Kvalitná hrejivá čiapka by preto na jeseň a v zime mala byť základom šatníka.

A čo začínajúci chodci?

Ak už dieťa chodí a počas prechádzky putuje niekoľkokrát z kočíka dovnútra-von, odporúčam nahradiť teplú kombinézu dvoma tenšími vrstvami (napr. teplý sveter a fleecová/softshell kombinéza). V tých sa deťom bude lepšie pohybovať a vám zase korigovať počet vrstiev oblečenia podľa toho, kde práve budete a ako teplo tam bude.

Vrchnú vrstvu vyberám nepremokavú, aby nás nezaskočil ani dážď. Na telo môžete opäť obliecť bavlnené body s dlhým rukávom a pančušky, alebo legíny a ponožky. V chladnejšom počasí rada obliekam termopančucháče alebo termolegíny, ktoré sú zo silnejšieho materiálu a krásne zahrejú, prípadne tenšiu kombinézu vymením za zimnú. Topánky do fusaku môžete buď dávať dole, alebo cez ne natiahnuť špeciálne návleky.

Čiapka by mala byť samozrejmosťou, podľa vonkajšej teploty ju dopĺňam o šál alebo nákrčník, prípadne rukavice.

Ak už dieťa nenosí plienky, praktickejšie ako kombinéza sú samostatné nohavice a bunda, s ktorými sa v prípade potreby ľahšie manipuluje. ;-)

Ako zistiť, že mu nie je ani zima, ani teplo?

Starších detí je samozrejme najjednoduchšie sa spýtať, u tých mladších si musíte poradiť inak.

Ak je dieťaťu teplo, začne sa rýchlo potiť – najčastejšie pod krkom, na čele a na zátylku. Zmrznuté dieťa väčšinou spoznáte až doma po rozbalení a vyzlečení – má ľadové nožičky a na pokožke sa môže objaviť mramorovanie.

Najlepším ukazovateľom je teda zátylok dieťaťa – ten by mal byť suchý a teplý. Ak je dieťa na zátylku studené, je potrebné ho priobliecť. Ak je zátylok vlhký a teplý, dieťaťu je horko a oblečené je príliš.

Obzvlášť babičky mávajú tendenciu hodnotiť (ne)oblečenosť dieťaťa podľa toho, aké teplé má ruky. Nenechajte sa rozhodiť. Vo všeobecnosti platí, že ručičky nie sú dobrým ukazovateľom a ak ich má dieťa ľadové, väčšinou ich stačí ukryť do fusaku alebo nasadiť rukavice. ;-)

Tipy na záver

  • Nespolieham sa na to, ako sú vonku oblečené iné deti. Každý rodič k obliekaniu pristupuje inak a tam, kde jeden oblečie mikinu a softshellku, iný už nasadí zimnú kombinézu. Vždy tiež záleží na tom, ako veľmi intenzívne sa dieťa pohybuje apod.
  • Ak teploty klesnú pod nulu, vždy pred odchodom z domu ošetrím detskú tváričku ochranným krémom proti mrazu (tzv. Cold Cream).
  • Ak si naozaj nie som istá, ako dieťa obliecť, radšej použijem viac vrstiev s tým, že vonku prípadne nejakú vyzlečiem.

Ako vrstvu navyše môžete vždy použiť aj ľahkú deku, ktorú je ideálne mať pre prípad potreby stále v kočíku.

Prečítajte si tiež:

Módne pozdravy z jesenného Paríža

Módne pozdravy z jesenného Paríža

Vyberte si elegantné kúsky vo francúzskom štýle, zabaľte sa do vkusných svetríkov a šálov a ukážte svetu, čo to znamená byť „très chic”.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články