Práve čítate

Detská nádcha očami lekárky ORL: Čo (ne)robiť a ako sa jej najlepšie zbaviť?

37036  
Zdieľať: 

Detská nádcha očami lekárky ORL: Čo (ne)robiť a ako sa jej najlepšie zbaviť?

S jeseňou a zimou každoročne nastupuje to obdobie, na ktoré sa ako mamy vždy tak „tešíme“ – obdobie soplíkov a kašlíkov. Ja ako ORL lekárka ho navyše poznám aj z druhej strany, pretože potom máme v ambulancii po pohodových letných mesiacoch zase rušno.

29. 10. 2022 4 min. čítania MUDr. Lenka Čábalová
Detská nádcha očami lekárky ORL: Čo (ne)robiť a ako sa jej najlepšie zbaviť?

Keď po mne niekto chce „zaručený recept“, ako na nádchu, žiadne kúzla v rukáve nemám. Sama by som tie „zázraky“ často potrebovala u svojich detí. :-) Určite poznáte otrepané „neliečená nádcha trvá týždeň, liečená 7 dní“ – a je to pravda, aj keď to neplatí doslova ani univerzálne. Čo teda môžeme robiť, aby sme sebe aj svojim deťom uľavili?

Najskôr pár slov nudnej teórie, ktorá vám ale pomôže pochopiť, ako to v tom nose funguje a ako ho liečiť:

Nádcha, odborne „akútna rinosinusitída“, je často vírusové ochorenie sliznice dutiny nosovej, vedľajších dutín nosových aj nosohltanu. „Zápal dutín“ a „zápal nosohltanu“ sú súčasťou bežnej nádchy ako choroby z prechladnutia. Ich sliznica na infekciu reaguje spolu so sliznicou dutiny nosovej ako celku. Ako celok sa potom tiež musí uzdraviť a v skutočnosti jej to väčšinou trvá dlhšie ako tradovaných 7 dní. Absolútna väčšina akútnych rinosinusitíd je vírusového charakteru a bakteriálnou superinfekciou sa komplikuje len malé percento.

Krok 1: Hneď na začiatku zostať doma

Keď dieťaťu visí sviečka pod nosom, to najlepšie, čo môžete urobiť, aby sa rýchlo zotavilo a nádcha sa potom hneď nevrátila, je nechať ho doma.

Vydržte to aspoň týždeň, kým nádcha „tečie“ – nielen kvôli zdraviu dieťaťa. Je úplne jedno, akú farbu nádcha má – každý „sopeľ“ je infekčný a nezáleží na tom, či je priehľadný alebo zelený. Prirodzený vývoj nádchy je od „tekutej“ po „hustú“ a najnákazlivejšia je na začiatku, keď človek veľa kýcha a smrká.

Domáci pokojový režim sa ľahko nariadi, ťažšie sa dodržiava – na tretí deň sa typický škôlkar začne doma urputne nudiť. Ale nebojte sa – von ísť môžete! Ľahká prechádzka, ak je dieťa bez teplôt, vonku práve nepanujú extrémne teploty a nie je smog, kedy bicykel alebo odrážadlo necháte zaparkované doma, určite neuškodí a len prospeje jeho aj vašej duševnej pohode. U menších nechodiacich detí nie je čo riešiť – na čerstvý vzduch s nimi v kočíku alebo šatke môžete bez obmedzenia.

Krok 2: Vykvapkávať a preplachovať nos

Takže už teda „sedíme doma“. Ale čo s nosom a tou nenávidenou sviečkou?

1. Nosné spreje a kvapky

Do nosa je ideálne používať soľné roztoky, v podstate v akejkoľvek forme, a to aj preventívne – zriedia hlien, zvlhčujú a pomáhajú upokojovať sliznice. V lekárni je ich v ponuke veľké množstvo, aj s rôznymi pomocnými látkami a s rôznou silou. V počiatočnom štádiu sa najlepšie hodia silnejšie, hypertonické roztoky, ktoré pomôžu nos aj spriechodniť. Na prevenciu a pre malé bábätká sú najlepšie izotonické alebo ľahko hypotonické roztoky.

Okrem soľných roztokov, hlavne ak je nos upchatý, je dobré používať tzv. dekongescenčné spreje či kvapky (sú voľne predajné v lekárni v rôznej sile aj pre dojčatá od narodenia). Pomôžu znížiť opuch slizníc a spriechodniť vývody vedľajších dutín nosových, čo prispeje k lepšiemu odtoku hlienu. Nemusíte sa ich báť, pri krátkodobom užívaní do 5 až 7 dní na ne návyk nevznikne.

2. Preplachovacie kanvičky

Väčším deťom môžete skúsiť preplachovať nos pomocou „jogínskej“ kanvičky (v originále sa volá „neti pot“ a v lekárni je dostupná v niekoľkých rôznych podobách). Kanvička je skvelá vec nielen pri prechladnutí – ocenia ju aj alergici v peľovej sezóne a tí, čo trpia chronickou nádchou. U nás doma okrem ročného batoľaťa denne preplachuje celá rodina, vrátane našej štvorročnej dcérky a nemôžeme si to vynachváliť!

3. Domáce inhalátory

V poslednom čase sú populárne domáce inhalátory, resp. nebulizátory, na ktoré sa ma veľa rodičov pýta – áno, stokrát áno! Inhalácia soľných roztokov je balzamom na sliznice, a to nielen dutiny nosovej, ale aj zvyšku dýchacích ciest. Taká súkromná domáca kúpeľná liečba.

Krok 3: Smrkať, odsávať

A teraz tá zásadná otázka – smrkať alebo nesmrkať? Odsávať alebo neodsávať? Smrkať, to je jasné. A áno – odsávať!

Ak dieťatko ešte nevie smrkať, je dobré odsávať z nosa podľa potreby, hlavne ak ho má „plný“ a nemôže ním dobre dýchať. Nie je pravda, že by ste odsávaním nosovej sliznici nejako uškodili. My na ORL odsávame radi a s chuťou! Deťom, predovšetkým ak sú dojčené a hlavne v noci, sa veľmi uľaví a zároveň je to prevencia pred komplikáciami z nádchy, ako je napríklad zápal stredného ucha. Výber odsávačky je na dlhé rozprávanie – ale v skratke (a trochu zveličene), vyberte si takú, čo funguje a niečo odsaje! Najlepšiu skúsenosť mávajú rodičia s odsávačkami na vysávač či s ústnymi odsávačkami. Elektrické a balónikové väčšinou nie sú dostatočne účinné.

„My sme doma pre deti používali 3 typy odsávačiek: Začali sme balónikovou, keď boli deti maličké, do jedného roka. Nevytiahla veľa, ale keď sopeľ tiekol, alebo mali v nošteku usušený sopeľ, keď sme nos zvlhčili morskou vodou, aj balóniková odsávačka pomohla. Kúpili sme si aj ústnu odsávačku, lebo sme sa na začiatku báli sily vysávača. Ale bolo to slabé, prakticky žiadna pomoc. Keď mala dcéra 9 mesiacov a so zápalom pľúc ležala v nemocnici, absolvovali sme  tam odsávanie elektrickou odsávačkou. Keď som videla, koľko hlienu to dokáže vytiahnuť, hneď sme kúpili aj domov odsávačku na vysávač a bola to veľká pomoc, hlavne v čase takej tekutej nádchy. A aj keď dnes majú deti 10 a 7 rokov a vedia smrkať, keď majú silnú nádchu, odsávačku ešte vytiahneme a uľavíme im. Dokonca aj pri sebe ju v krízových situáciách použijem.“ – Lenka P.

tymiánová mast na rýmu

Dajte aj na bylinky a vitamíny

Pri teplote môžete podať lieky znižujúce teplotu, uzdravenie podporíte vitamínmi a bylinkami. Nie som žiadna extra skúsená babka bylinkárka, ale viem určite, že niektoré prírodné lieky a „babské rady“ fungujú! Či už to sú prípravky predávané priamo v lekárni (účinnosť niektorých zmesí extraktov z bylín je dokonca preukázaná vedeckými štúdiami) alebo si na pomoc zoberte to, čo nájdete v kuchyni. Napríklad silice, ktoré sa nachádzajú v cibuli alebo tymiane, majú preukázanú antiseptickú a protizápalovú účinnosť.

Čomu je lepšie sa vyhnúť?

  1. Inhalovanie horúcej pary: Predovšetkým u detí hrozí oparenie a navyše vo všeobecnosti nie je dobrý nápad „dutiny“ nahrievať, pretože to môže zhoršiť prekrvenie slizníc a ich opuch.
  2. Používanie antihistaminík: Ak nádcha nie je alergického pôvodu, antihistaminiká na ňu nefungujú a naopak môžu zahustiť hlien, ktorý sa dá potom horšie odsať alebo vysmrkať.
  3. Antibiotiká: Ako som spomínala už na úvod, nádcha je v absolútnej väčšine prípadov vírusového pôvodu, takže na ňu nemôžu fungovať antibiotiká (teda lieky proti baktériám), a to ako lokálne, tak ani celkové (lokálne antibiotiká na nádchu, akútnu rinosinusitídu, nemôžu fungovať už vôbec, pretože sa nemajú ako dostať do vedľajších dutín nosových; ak je dôvod nasadiť antibiotiká, tak vždy celkové, teda v tabletách či roztoku).

S nádchou si inak zdravé ľudské telo skoro vždy nakoniec poradí samo. Ak sa stav nelepší po 5 dňoch, alebo sa zhoršuje – trvajú alebo sa pridajú teploty a/lebo bolesti hlavy. Určite na nič nečakať, ak sa objavia opuchy okolo očí. Vyšetrenie najlepšie priamo na ORL si tiež určite vyžadujú deti s opakovanými infektmi horných ciest dýchacích, aj ak medzi infektami dýchajú ústami, chrápu alebo zle počujú – môže to signalizovať zväčšené „nosovú“ mandľu.

Moja rada na záver? Zatnúť zuby a vydržať. Zázračný liek na nádchu neexistuje. Dobre doliečiť, nedávať nedoliečené dieťa predčasne do kolektívu a starať sa o nos aj preventívne. Niekedy to môže trvať a ťahať sa presne ako ten sopeľ, ale nebojte, ono to prejde – ako niekedy pre odľahčenie hovorím, najneskôr na jar!

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Mrknite na tchibo.sk a vyberte pre svojich najmenších niečo pekné na seba.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články