Práve čítate

Ako už nikdy nezabiť fikus? Máme odpovede na 14 najčastejších otázok o izbových rastlinách

7395  
Zdieľať: 

Ako už nikdy nezabiť fikus? Máme odpovede na 14 najčastejších otázok o izbových rastlinách

Mať doma kvetiny by chcel azda každý: domov je s nimi útulnejší a dalo by sa čakať, že nás budú ukľudňovať tým, že aj do moderného bytu prinesú kus prírody. Namiesto toho sú často skôr stresorom: to keď vám každá zeleň v kvetináči do pár mesiacov umrie.

6. 7. 2018 4 min. čítania Pokojovky
Ako už nikdy nezabiť fikus? Máme odpovede na 14 najčastejších otázok o izbových rastlinách

Poprosili sme odborníčky na zelenú tému, trio slečien z Pokojovek, aby odpovedali na najčastejšie otázky, ktoré ste nám položili na Facebooku. Rozlúskli napríklad umiestnenie kvetín do severnej izby a dali tipy pre chovateľov domácich zvierat.

Kvetiny vyberajte hlavne podľa svetla

Akú izbovku by ste odporučili do veľkého francoúzskeho okna na južnej strane domu/bytu?

Južné strany bytov sa bohužiaľ pre väčšinu rastlín nehodia. Ostré lúče sa za oknom násobia, takže vám slniečko môže kvetiny až spáliť.

Páčiť sa to ale môže sukulentom a kaktusom. Tým takto silné slnko nevadí, naopak.

Ktoré izbové rastliny sa hodia do celodenného tieňa? Parapety bohužiaľ nemáme, len francúzske okná, a tak stoja kvetiny až v izbe.

Na miesto bez priameho slnečného žiarenia si môžete vybrať veľa druhov; väčšina izboviek vyžaduje nepriame svetlo. Môžete si vybrať fikus, zamioculcas, pileu, potosovec, asparágus, monsteru a ďalšie tropické rastliny.

Ako teda nezabiť ten povestný fikus? Nenechávajte naň svietiť priame slnko. Dajte si tiež pozor na preliatie. Tak ako väčšina izboviek, aj fikus potrebuje zálievku, až keď má zeminu skôr suchšiu.

Dajú sa bylinky pestovať aj bez denného svetla, napríklad s nejakým špeciálnym osvetlením?

Áno, v prípade kúpy špeciálneho osvetlenia s určitým svetelným spektrom (LED a žiarivky) je možné bylinky pestovať aj pod umelým osvetlením.

Nemáme doma bohužiaľ veľa svetla. Sú aj izbovky, ktorým to nevadí a uspokoja sa s málom?

Väčšina rastliniek sa tak či tak prispôsobí priestoru, v ktorom sa nachádza. Najčastejšie sa bude dariť tým, ktoré vyžadujú nepriame rozptýlené svetlo.

Platí pravidlo, že na mieste, kde sa rastlina nachádza, by sme mali byť schopní prečítať si noviny. Určite by to mali zvládať fikusy, zamioculcas, horská palma, potosovec, ale napríklad aj svokrin jazyk.

Akú kvitnúcu izbovku by ste odporučili do severne orientovanej izby?

Môžeme odporučiť oxalis triangularis, ktorý má radšej slnečné miesta, ale adaptuje sa tiež na horšie svetelné podmienky, ďalej je vhodná maranta, zamioculcas alebo begonia maculata.

Berte ohľad na ďalších členov domácnosti

Aké izbové rastliny sa hodia do bytu, kde sú malé deti?

Ideálne nejaké, ktoré vyrobia veľa kyslíka, ale zároveň nie sú jedovaté. Izboviek, ktoré sú jedovaté, je bohužiaľ väčšina.

Výnimky sú napríklad africké fialky, papraď, dracena či zelenec. Tie sú určite vhodné aj do domácností, kde sú deti.

Je pravda, že veľa kvetín v spálni môže spôsobiť problémy so spánkom?


Nie je. :-)

Človek počas spánku vyprodukuje oveľa viac oxidu uhličitého, ako sú rastliny schopné spotrebovať. Pokiaľ v spálni nemáte stovku izboviek, nemajú vám ako uškodiť.

Odporúčame do spálne umiestniť izbovky, ktoré menia oxid uhličitý na kyslík aj v noci: napríklad svokrin jazyk, palma areca, lopatkovec, alebo zelenec.

Prečítajte si viac o „prírodných čističkách vzduchu“

Aké izbovky sa hodia do domácnosti, kde žijú mačky?

U zvierat je to rovnaké ako u detí. Je to napríklad zelenec, africké fialky, skoro všetky druhy paliem, papraď, rozchodník, tučnolist, domáce šťastie, vianočný kaktus, haworhia, peperomia a maranta.

Máme doma andulky. Akým izbovým rastlinám by sme sa mali vyhnúť?

Namiesto siahodlhého zoznamu rastlín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, uvádzame 9 najbežnejších izboviek, ktoré sú pre andulky 100 % bezpečné. Patrí medzi ne zelenec, crassula ovata (tučnolist), netýkavky, papraď, aloe vera, bambus, africké fialky, skalné ruže a orchidey.

Ako na hnojenie, presadzovanie a ďalšiu starostlivosť

Ako často sa odporúča izbové rastliny presádzať a kedy?

Ideálne raz za dva roky, vždy na jar.

Môže sa však stať, že koreňový systém sa rastlinke rozrastie oveľa skôr, koreňový obal je silne prerastený, rastlinku vytláča z kvetináča alebo korene prerastajú spodnú odtokovú dieru. Prípadne naopak vyzerá aj po dvoch rokoch, že jej nič nechýba, pekne rastie a korene viditeľne neprerastajú (to platí hlavne u vyšších rastlín). Takže presádzanie je pri každej izbovke individuálne.

Je potrebné izbovky doma hnojiť? Pokiaľ áno, ako?

Určite áno. Vo vode a vo vzduchu totiž nemajú všetky živiny, ktoré k svojmu šťastnému životu potrebujú a aj keď by bez hnojenia hneď neumreli, dlhodobo by sa im nedarilo dobre.

Hnojiť ich môžete dvojakým spôsobom – tekutým hnojivom, ktoré zmiešate v správnom pomere s vodou, alebo tyčinkami, ktoré raz za mesiac/dva (viď návod) zapichnete do zeminy, kde sa postupne rozpustia.

Ako sa dá zbaviť malých mušiek a pavúčikov v kvetoch rastlín? Lepiaca páska, cesnak ani škorica nezaberá.

Pokiaľ naozaj nezaberá nič z organických prostriedkov, tak je bohužiaľ nutné siahnuť po chémii. Odporúčame tiež výmenu substrátu.

Autorky projektu Pokojovky.co, ktoré odpovedali na vaše otázky: Zuz Gašparovičová, Rozi Zacharov, Aneta Vachová

Nemali by ste nejaký tip, ako doma urobiť postrek kvetín, aby sme nezašpinili všetko okolo? Vo všetkých návodoch robia postrek na rozľahlých záhradách, ale tip, ako na to doma, nám chýba

Pokiaľ ide o postrek proti škodcom, tak ten naozaj nie je vhodné robiť v uzatvorenej miestnosti, ale skôr vonku na dvore, balkóne alebo aspoň pri otvorenom okne.

Pokiaľ je v návode rosenie listov, tak najjednoduchší variant je všetky rastliny preniesť do sprchy, osprchovať, nechať okvapkať a potom premiestniť na ich miesto.

Sú izbovky, ktoré vyžadujú rosenie? Pokiaľ áno, ktoré to sú a ako na to?

Rosenie vyžadujú všetky rastlinky okrem kaktusov, sukulentov a polosukulentov. Hlavne tropické rastliny rosenie listov vyžadujú.

Všeobecne platí, že rosenie listov ich zbavuje prachu a rastliny tak môžu prijímať vodu aj pomocou nich.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články