Práve čítate

Ako z každého balkóna vytvoriť letné útočisko

3875  
Zdieľať: 

Ako z každého balkóna vytvoriť letné útočisko

Keď chcete na balkóne tráviť leto, je najlepšie urobiť si z neho „ďalšiu miestnosť“ v byte. Ako na to?

30. 6. 2018 3 min. čítania Marie Háková
Ako z každého balkóna vytvoriť letné útočisko

Čo si pamätám, na balkóne sa hlavne sušila bielizeň, ale aj tak sme naň každú letnú nedeľu preniesli stoličky a stolček, kúpili nanukovú tortu alebo upiekli koláč, urobili kávu a posedeli od obeda koľkokrát až do večera.

Odvtedy sa z „letného bytu“ na balkóne alebo terase stal naozajstný trend. Často je to jediné miesto, kde sa dá v tropických horúčavách vydržať, a veľa ľudí už objavilo kúzlo vonkajšieho posedenia, kvôli ktorému nemusíte vystrčiť nos z vlastného bytu.

Stačí si zaobstarať vhodný nábytok a keď je kde sedieť, je prakticky vystarané. Ale aby ste sa na balkóne alebo terase cítili úplne ako doma, je treba pohrať sa s detailmi. Preto sme sa spoločne s architektkou Martinou Sandovou zo štúdia Andrea & Martina vydali k Adéle Chloe Mazánkovej a na jej terase v praxi vyskúšali drobnosti, ktoré z klasickej terasy urobia naozajstné letné útočisko.

Pozrite sa na stav pred a po:

Schovajte sa pred svetom

Keď balkón odčleníte od okolia, aby vám naň nebolo (tak) vidieť, naraz sa stane súčasťou bytu.

Ideálni pomocníci sú paravány, plachty, látky s vonkajšou úpravou, trstina, ratan alebo živá zástena z vyšších kvetín.

Pokiaľ máte dostatok priestoru, oceníte naozaj veľké kvetiny. Hodí sa oleander, ibištek alebo popínavá mandevila, ktoré vyvolajú stredomorskú náladu a dokážu vyrásť do pekných kríkov. Na balkón môžete počas leta presunúť izbové kvetiny: nielen palmy, ale napríklad aj fikusy, draceny a iné. Len je potrebné dbať na ich umiestnenie, predovšetkým ich nespáliť na slniečku, na ktoré nie sú z bytu zvyknuté.

Vyberte si vhodné kvetiny podľa toho, ako vám na balkón svieti slniečko

S kvetinami radí Michaela Krobová z kvetinárstva Green Decor.

Veľká väčšina letničiek potrebuje na to, aby krásne kvitla, slnečné miesto. 

Pokiaľ máte na balkóne skôr tieň, siahnite po begóniách, fuksiách alebo netýkavkách.

Na balkón orientovaný na juh, kam slnko svieti prakticky celý deň, je vhodné vybrať extra odolné šruchy alebo aptenie, ktoré majú dužinaté listy podobné sukulentom, alebo gazánie.

Všetky vonkajšie kvetiny nezabúdajte aspoň raz za 14 dní prihnojiť, najlepšie tekutým hnojivom do zálievky.

Pridajte podušky a plédy. Na extra malých balkónoch dokonca nahradia nábytok

Látkové doplnky priestor zútulnia. A keď sa večer ochladí, budú sa hodiť pri posedení s pohárom vína. :-)

Pokiaľ sa vám na balkón vôbec nevojde nábytok, môžete si zo sedacích podušiek a vonkajšieho koberca vytvoriť pohodlné hniezdočko.

Druhý tip, ako priestoru pridať na útulnosti, je postaviť kvetiny do kaskády, či už na extra konštrukciu, alebo ich zavesiť na stenu.

Pre kaskádovité vrstvenie je pekné skombinovať vzpriamené a previsnuté druhy. Niektoré z letničiek sú dostupné v oboch variantoch (muškáty, lobelky, verbeny, fuksie, begónie…), z nekvitnúcich zelených je to Plectranthus coleoides, Helichrysum petiolare, okrasné batáty (Ipomoea). Klasika je brečtan, ktorý je na dekorácie naozaj vďačný.

Celkový výraz balkóna alebo terasy premení vonkajší koberec alebo balkónová krytina. Tú si môžete položiť aj sami, predáva sa pripravená ako „dlaždičky“.

Premena balkónu na letné útočisko teda vôbec nie je zložitá: niekoľko detailov z nej urobí pohodlnú obývačku pod holým nebom.

Vonkajší nábytok a dekorácie z tohto článku nájdete v e-shope Tchibo.

PS: Je to balkón, alebo terasa?

Pokiaľ vám to tiež vŕta hlavou, tu je riešenie:

Balkón

Balkón býva predsadený pred nosnú stenu, môže do nej byť aj zapustený. Pokiaľ je zastrešený, hovorí sa tomu lodžia.

versus
Terasa

Terasa je vonkajšia časť domu. Stavia sa na streche alebo nad spodným poschodím, ktoré je tým pádom rozsiahlejšie ako horné.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články