Práve čítate

Tvár sa končí vo výstrihu: 8 tipov, ako sa starať o dekolt

6287  
Zdieľať: 

Tvár sa končí vo výstrihu: 8 tipov, ako sa starať o dekolt

Že na krku a dekolte je starnutie vidieť koľkokrát viac ako na tvári, to som si prvýkrát všimla v televíznych programoch. Kamera je zákerná a detailné zábery na hladké tváre, ale nie už tak hladké výstrihy populárnych speváčok ma presvedčili, že keď príde čas, starostlivosť o túto oblasť nesmiem zanedbať. Teraz prišiel.

27. 7. 2018 5 min. čítania Marie Háková
Tvár sa končí vo výstrihu: 8 tipov, ako sa starať o dekolt

Viete, ako vznikajú vrásky? Laicky povedané nie tým, že sa veľmi smejete alebo mračíte, ale preto, že keď sa zasmejete alebo zamračíte, pleť sa „pokrčí“ a pokiaľ jej chýbajú živiny, pomalšie sa vráti späť, až taká nakoniec zostane. A to isté sa deje aj na krku a dekolte, ktoré síce nenamáha mimika, ale aj tak dostávajú zabrať.

Tá najdôležitejšia vec, čo viem o starnutí (nielen) pleti, je: Môžete ho spomaliť, môžete ho kľudne aj na chvíľku zastaviť, ale späť už nevrátite nič. Preto som si povedala, že je lepšie začať so starostlivosťou skôr, ako ju už viditeľne budem potrebovať. K dvadsiatym piatym  narodeninám som si kúpila prvý očný krém a čerstvú tridsiatku som teraz oslávila prieskumom, ako je to s dekoltom.

Pokožka na dekolte je rovnako jemná ako na tvári

Ešte nedávno moja ranná a večerná rutina začínala na čele a končila na brade, zvyšok som nejako poriešila v sprche a stačilo to.

Z kozmetického hľadiska končí tvár až lemom trička.

Po tridsiatke už by som sa krku a dekoltu mala venovať viac. Pleť je totiž aj tu tenšia a jemnejšia ako inde na tele. Preto starne rýchlejšie a bojuje s rovnakými problémami ako tvár. Práve okolo 30. roku už potom stráca schopnosť byť pekná len tak sama od seba. Nie je neobvyklé stretnúť zrelú dámu, ktorej by ste hádali o desať rokov menej, ale keď zídete pohľadom nižšie, hneď svoj tip opravíte. A to je teda škoda!

Použite svoju obvyklú starostlivosť o pleť, a máte napolo vyhrané

Dáva to zmysel – rovnaká pleť, rovnaké krémy, séra, vodičky.

Kozmetičky odporúčajú použiť nielen pleťový krém, ale tiež rovnaké pleťové mlieko a tonikum. Ja používam na tvár micelárku, pretože inak sa mi robia vyrážky, ale môj dekolt toto netrápi. Preto si vraj mám starostlivosť rozdeliť a zbytočne ho nedrhnúť viac, ako je nutné.

Skúšam to. Úprimne, používať teraz dve rôzne veci ma veľmi nebaví, ale čo by som pre svoje budúce ja neurobila… :-)

Aký je rozdiel medzi denným a nočným krémom?


Denné krémy často obsahujú UV filter alebo napríklad rozjasňujúce zložky. Tie by cez noc mohli relaxujúcu pleť zbytočne dusiť a „rušiť“ v nočnom spánku.

Nočné krémy sú zase hutnejšie a výživnejšie a navrhnuté tak, že nevadí, keď sa vstrebávajú dlhší čas.

Na začiatku je síce drahšie kúpiť si dva krémy namiesto jedného, ale veď každý z nich spotrebujete za dvojnásobný čas, ako keby ste mali len jeden.

Čo by naopak rovnaké byť nemalo, je peeling, hlavne pokiaľ z času na čas používate nejaký hrubší. Dekolt je v tomto vraj ešte citlivejší ako tvár. Keď už, malo by ísť o prírodné a jemné exfolianty. Stačí, keď budete mať pocit, že vás neškriabu.

Nezabúdajte na ochranu pred slniečkom

Tiež ste si na opaľovanie kúpili ešte jeden krém so silnejším UV filtrom, určený špeciálne na tvár? Nie? Bol to chyták, ja zatiaľ tiež nie! Ale zistila som, že by som mala. Nikto ma síce nebude hrešiť, keď si tvár natriem desiatkou určenou na telo, ale vďaka upchaným pórom ma pupienky zajtra veľmi nepotešia. A kvôli nízkej ochrane si za pár dekád nepoďakujem za zbytočné pigmentové škvrny a skoršie starnutie.

Keď ten špeciálny opaľovací krém na tvár budem mať, hneď by som si ním mala natierať aj dekolt. Však už viete, je to rovnaká pleť a vyhovujú jej rovnaké produkty.

Pokiaľ sa v bežný deň spoliehate na UV filter v pleťovom kréme alebo make-upe, nezabudnite, že dekolt ochranu potrebuje tiež! (A mimochodom, SPF jednotlivých výrobkov sa nesčítava. Platí vždy len to najvyššie použité.)

Výživa je ešte dôležitejšia ako krémy

Je myslím celkom známa vec, že ani ten najlepší krém nedokáže nahradiť to, keď má pleť málo výživy. Nedostatok vitamínov a minerálov a tiež spánku sa na nej prejaví naozaj rýchlo.

Výživa je vec individuálna a to, čo vám chýba, by mal vždy povedať odborník. Vo všeobecnosti platí, že pre pleť sú najprospešnejšie: vitamín A (telo si ho vyrába z beta-karoténu), skupina B, moja obľúbená „stupnica“ vitamínov D, E a F, vitamín K, zinok, selén a kremík.

Ešte pár tipov na záver

Keď máte chvíľku, urobte si malú masáž

Okrem starostlivosti o pleť sa môžete rozmaznávať aj špeciálnymi prípravkami na dekolt. Na tie mám v tridsiatke kľudne ešte čas, ale po štyridsiatke už si asi nejaký zaobstarám.

Pri masáži dekoltu si môžete hneď urobiť aj preventívne vyšetrenie rakoviny prsníkov. Letáčik, ako na to, som si vyzdvihla u svojho gynekológa, a snažím sa na to myslieť zhruba tak raz za mesiac. Zaberie mi necelých 5 minút a mám vážne dobrý pocit z toho, že si strážim zdravie.

Cviky na dekolt môžete robiť napríklad aj pri čakaní v rade:-)

Tento tip mi prišiel tak akurát do rany s tým, ako sa snažím nevypĺňať medzery počas dňa ťukaním do mobilu. Dva cviky na pekný krk sú totiž také drobné úkony, že zaberú možno tak tú minútu, čo čakáte, kým na vás príde rad pri pokladni. Prvýkrát som sa cítila ako blázon, ale potom som sa rozhliadla okolo seba a aj tak všetci sledovali svoje telefóny :-)

  • Vysúvanie brady: spodnú čeľusť vysuňte pred hornú (ako keby ste chceli napodobniť zuby buldoga), kým sa vám napne kože pod bradou.
  • Sťahovanie svalov na krku: keď položíte jazyk na spodné podnebie a zatlačíte, ucítite, ako sa vám prepínajú svaly až ku kľúčnym kostiam. Tak to je ono.

Neodporúča sa spánok na boku

Kedy sa pleť najviac obnovuje? V noci. A keď spíte na boku, veľmi to pokožke v dekolte neuľahčujete. Tu ale všetka moja snaha končí, na chrbte jednoducho spať nedokážem.

Studená sprcha je skvelá nielen na imunitu

Ľadové streky pomáhajú pleti udržať pružnosť. Ale: sprchovať sa studenou vodou? Len cez moju mŕtvolu! Rýchle opláchnutie na záver ale vydržím a je vlastne celkom osviežujúce.

Odporúča sa to celkove pre zdravie, takže ja, večný kýchač, mám asi nové jesenné predsavzatie – postupne predlžovať studenú sprchovú bodku až na 3 sekundy. Pokiaľ mi to pomôže pre krajší dekolt (a prsia), iba dobre. ;-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články