Práve čítate

Ako sa udržujú fit ľudia, ktorí väčšinu dňa varia?

3683  
Zdieľať: 

Ako sa udržujú fit ľudia, ktorí väčšinu dňa varia?

Predtým sa dobrá krčma spoznala podľa obvodu kuchárovho pása. Dnes by vo vyhlásenej reštaurácii fučiaci tučko v kuchárskom rondóne prekvapil. Dobe vládne štíhlosť a priznajme si, že to nielen dobre vyzerá, ale je to aj oveľa zdravšie, než so sebou neustále nosiť tukové závažie. Vyspovedali sme ľudí, ktorí trávia väčšinu dňa v kuchyni, ako sa udržujú v kondícii.

2. 3. 2016 8 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako sa udržujú fit ľudia, ktorí väčšinu dňa varia?

Roman Vaněk

Zakladateľ Pražského kulinárskeho inštitútu a autor mnohých kuchárskych kníh

_MG_0920

Keď v roku 2008 zakladal Pražský kulinársky inštitút, chcel naučiť ľudí variť. Jeho kurzy varenia so špičkovými šéfkuchármi sú stále plne obsadené a frekventanti kurzov sa často vracajú a učia sa ďalšie nové recepty a nové zručnosti. Za osem rokov Vaněk okrem toho pozdvihol českú gastronómiu, napísal štyri veľmi úspešné kuchárky a tri knihy, posledná „Pražská kuchařka“ mapuje súčasné i minulézaujímavé podniky v metropole“. Má vlastnú reláciu na Stream.cz a veľa ďalších plánov.

Ako sa udržujete fit?

Manželským sexom, pravidelným pitím kvalitného vína a občasným pozeraním športových relácií v televízii. Alkohol pijem striedmo a vyberám si ten najkvalitnejší. Obklopujem sa skvelými priateľmi a v práci skvelými ľuďmi. V práci stále niečo ochutnávam, ale neprejedám sa, to by mi jedlo čoskoro prestalo chutiť. A čo považujem za najdôležitejšie − mám radosť zo všetkého, čo robím, a nerobím nič, čo ma nebaví.

Držíte občas diétu?

Čo to je?

Obľúbený jarný recept?

Špekáčiky na pive − v každom ročnom období, ale teraz na jar si rád dám pečenú tresku s paradajkami. Hotová je za štvrť hodiny a pripadám si ako na dovolenke.

_MG_9658

Pečená treska s paradajkami

4 filé z tresky s kožou (á 180 g)
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
8 lyžíc olivového oleja + olej na vymazanie panvice
8 vetvičiek tymianu
70 g jarnej cibuľky
400 g koktailových paradajok
2 lyžice krupicového cukru
20 olív Nicoise
4 lyžice nahrubo posekanej bazalky

Rúru predhrejte na 180 °C. Tresku zbavte pomocou pinzety kostí. Kožu na 2 až 3 miestach narežte, ryba sa potom pri pečení neskrúti. Osoľte ju a okoreňte, otočte a mäso osoľte. Panvicu vhodnú do rúry vymažte olejom, položte do nej štvorec papiera na pečenie a rozohrejte na strednom plameni. Na papier vlejte 1 lyžicu oleja, položte naň tymian a tresku kožou dolu. Pokvapkajte ju 1 lyžicou oleja a pečte 3 minúty. Potom panvicu vložte do rúry a rybu nechajte 3 až 4 minúty dopiecť (záleží na veľkosti).

Jarnú cibuľku pokrájajte našikmo, paradajky napoly. Nepriľnavú panvicu rozohrejte, vlejte do nej zvyšný olej, vsypte jarnú cibuľku a premiešajte. Pridajte paradajky a cukor, premiešajte, vsypte olivy a prehrejte. Stíšte plameň, osoľte, okoreňte a vmiešajte bazalku.

Na tanieri rozdeľte najprv paradajkovú zmes a na ňu položte pečenú tresku.

Markéta Pavleje alias Kitchenette

Blogerka a autorka kuchárky Rok v kuchyni 

pavleje

Na svojom blogu Kitchenette.cz zverejňuje nádherné fotky zaujímavých jedál, ktoré sú prekvapivo celkom jednoduché. Pri prvom pohľade máte chuť okamžite sa pustiť do varenia! Zvíťazila v ankete Food blog roka 2014, zo svojich receptov a fotografií, ktoré aj sama získava, vytvorila predvlani kuchárku Rok v kuchyni.

Ako sa udržujete fit?

Momentálne čakám bábätko, preto má môj bežný rytmus trochu iné pravidlá. Ale v iných prípadoch je pre mňa veľmi dôležitý pohyb − rozhýbe metabolizmus, vyplaví endorfíny …  poznáte to. Šport ma musí baviť, nie, že myslím na to, ako si „dávam do tela“. Zistila som, že nemá zmysel sa do niečoho nútiť. Nie som typ do fitka. Moje športy sú síce trochu komplikovanejšie a možno trochu logisticky náročnejšie, ale prinášajú mi ozajstné potešenie. Trebárs jazda na koni. Pred viac ako rokom som začala hrať konské pólo a to je presne ten druh športu, keď ani neviete, že športujete. Užívam si trochu adrenalínu v spojení s tímovou hrou a hlavne milujem kone. Len nesmiem byť v inom stave, to potom musia ísť všetky koníčky bokom.

Držíte občas diétu?

Nie, to neviem. Môj recept je jesť s rozumom. Občas sú dni, keď viac hreším a dokážem si to užiť a potom si zase pár dní dávam trochu viac pozor, a  hlavne tak, že jem viac zdravších jedál. Kalóriami sa zatiaľ vôbec nezaoberám. Inak základom je samozrejme pohyb, potom môžem jesť, čo chcem, a cítim sa dobre.

Pavleje_Avokadovy salat

Avokádový šalát s cícerom

2 zrelé avokáda
1 konzerva cícera
1 veľká hrsť čerstvého koriandra
1 uhorka
šťava z 1/2 až 1 citróna
morská soľ
a čerstvo pomleté čierne korenie

Avokádo pozdĺžne rozpoľte nožom, pootočením polovíc sa pekne oddelí a v jednej polovici zostane kôstka. Tú vyberiete tak, že do nej zapichnete nôž, ktorým pootočíte a kôstka sa uvoľní. Lyžičkou vykrajujte kúsky avokáda do misy. Pridajte odkvapkaný cícer,za hrsť lístočkov koriandra a uhorku pokrájanú na kocky veľké zhruba 1 cm.

Všetko dobre pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte podľa chuti a zľahka premiešajte. Ak je avokádo veľmi zrelé, dajte si pozor, aby ste nemiešali moc dlho, šalát by potom získal príliš kašovitú konzistenciu.

Martin Kuciel alias pan Cuketka

Bloger a zakladateľ mapy dobrých podnikov Scuk.cz

cuketka

Pán Cuketka patrí k tvorcom prvých blogov o jedle. Fanúšikov si získal svojím nadšeným prístupom pri prenikaní do tajov gastronómie a vtipnými komentármi. Postupne okolo seba vytvoril sieť milovníkov dobrého jedla a pitia a z ich nadšenia a ochoty spolupracovať vznikla mapa gastronomických podnikov, ktoré stoja za návštevu − Scuk.cz. Pre svoje recepty vytvoril platformu, svoje objavy a úvahy stále opisuje na webe www.cuketka.cz.

Ako sa udržujete fit?

Nijako extra. Snažím sa behať, ale je to skôr boj s lenivosťou, takže som rád zakaždým, keď sa vyhrabem z domu. Posledný rok skúšam orientačný beh, ktorý ma nesmierne nadchol. Oproti bežnému behaniu je to oveľa väčšia sranda − beháte po lese a neviete kadiaľ ďalej. Trasu si musíte nájsť na mape a za behu, takže je to aj slušná rozcvička na mozog. Občas vyrazím aj na lezeckú stenu a okrem toho strašne rád spím, to je asi môj najobľúbenejší šport.

Držíte občas diétu?

Vôbec žiadnu! Môžem jesť úplne čokoľvek a nepriberiem, takže mám skôr opačný problém. Našťastie písanie o jedle to dosť uľahčuje.

Obľúbený zdravý jarný recept?

Ružičkový kel na chrbátiku. Ak to nepoznáte, hneď to choďte napraviť. Je to úžasne jednoduché jedlo, ktoré premení nenávidený kel na vynikajúcu pochúťku! Okrem ružičkového kelu podobne pripravujem aj karfiol a brokolicu. Je to najrýchlejšie zeleninové jedlo a vôbec nemusí byť vegetariánske − perfektne sa hodí ako príloha k mäsu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ružičkový kel na chrbátiku

500 g ružičkového kelu
½ lyžičky soli
2 lyžice olivového oleja alebo masla

Ružičkový kel očistite a rozpoľte. Osoľte a v kastróliku alebo na panvici rozohrejte tuk. Poukladajte doň pekne vedľa seba rozpolené hlavičky ružičkového kelu reznou stranou nadol a pečte dozlatista na miernom alebo strednom ohni, nech zeleninu nespálite. Len čo je ružičkový kel opečený, odstavte ho zo sporáka a otočte na druhú stranu − „na chrbátik“. Rajnicu alebo panvicu zakryte pokrievkou a kel na miernom ohni nechajte dôjsť. Po niekoľkých minútach v teple zelenina krásne zmäkne a pustí šťavu. Teraz ju stačí už len ochutiť a môžete podávať.

Kúsok masla, vyškvarená slanina ani olivový olej neuškodí nikdy. Alebo môžete ružičkový kel okysliť (ciderom alebo vínnym octom) či mierne osladiť (javorovým sirupom). Zelenina pripravená na chrbátiku sa nestratí ani vedľa silných mäsových štiav a omáčok, ak ju budete servírovať k mäsu.

Kateřina Winterová

Herečka, speváčka a spoluautorka Herbáře a kuchárok Vaříme podle Herbáře

mesicek_DSC4612

Hrá v niekoľkých divadelných hrách, v Národnom divadle aj v komornejšom prostredí, spieva so skupinou Ecstasy of Saint Theresa a má vlastnú televíznu reláciu s Lindou Rybovou Herbář. Spoločne napísali tri knihy Varíme podle herbáře. Katarínu byliny, zdravé i neznáme potraviny a kuchárske experimenty tak nadchli, že vytvorila blog Culina Botanica a už len varí, pečie a skúša nové kombinácie chutí, vôní a textúr.

Ako sa udržujete fit?

Lyžujem, chodím do sauny, snažím sa jesť zdravo. Vyhýbam sa cukru a chrúmem veľa zeleniny. V obchode si čítam etikety, či potraviny neobsahujú éčka. Premýšľam o tom, čo jem, aby to bolo dobré, prirodzene vyrobené a zdraviu prospešné.

Držíte občas diétu?

Nikdy som ju držala a nedržím. Keď jete striedmo a vyvážene, diétu nepotrebujete.

Obľúbený jarný recept?

Žihľavový čaj je lahodný a pomáha skoro na všetko. Každú jar si musím dať aspoň raz pučálku (naklíčený a opečený hrach) a polievku s medvedím cesnakom a žihľavou. Už od marca ich s deťmi nedočkavo hľadáme v lese.

_DSC6231KOPRIVOCESNKEJDA

Jarná polievka z medvedieho cesnaku a mladej žihľavy

1 hrsť medvedieho cesnaku
2 hrste žihľavy
4 šalotky
500 g zemiakov (ideálne múčnych, typ C)
3 lyžice masla
1,5 l zeleninového vývaru
4 vetvičky ligurčeka
soľ a čerstvo pomleté biele korenie
150 ml smotany na varenie (12%)
1 lyžica octu
4 prepeličie vajcia

Medvedí cesnak starostlivo umyte, straste z neho vodu a pokrájajte ho na prúžky. Žihľavu umyte a posekajte nahrubo. Radšej si vezmite gumené rukavice, aj mladá žihľava páli. Šalotky ošúpte a pokrájajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a pokrájajte na kocky.

V hrnci rozohrejte maslo, vsypte šalotky a za občasného miešania 1 – 2 minúty opekajte, až kým nezískajú jemnú zlatistú farbu. Pridajte žihľavu a zemiaky, zalejte vývarom a pod pokrievkou na strednom ohni varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Vsypte medvedí cesnak a ligurček, osoľte a okoreňte, povarte ešte 2 minúty a rozmixujte tyčovým mixérom na hrubší krém, potom sporák vypnite. Vlejte smotanu a nevarte, aby sa nezrazila, alebo ju vlejte až do taniera.

V inom hrnci uvarte vodu, kvapnite do nej ocot a lyžicou vytvorte vír. Na lyžicu rozklepnite prepeličie vajcia, vložte ich opatrne do vodného víru a varte zhruba 2 minúty. Vytiahnite lyžicou a postup zopakujte aj so zvyšnými vajcami. Polievku nalejte do tanierov a každú porciu ozdobte jedným vajcom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články