Práve čítate

Prečo neodfukujem osy a čo robím, aby som sa vyhla žihadlám?

7516  
Zdieľať: 

Prečo neodfukujem osy a čo robím, aby som sa vyhla žihadlám?

Pre prírodu sú síce rovnako dôležité ako každý iný tvor, ale keď ich stretnem na prechádzke alebo na grilovačke, radosť z nich nemám. Osy! Len tak nejaké odháňanie ich neodradí, preto som sa pozrela na zúbok tomu, ako sa väčším náletom a hlavne žihadlám vyhnúť.

3. 7. 2023 5 min. čítania Katarína Ligačová
Prečo neodfukujem osy a čo robím, aby som sa vyhla žihadlám?

Leto, to pre mňa znamená krásne počasie, kúpanie, dovolenku, osviežujúce pitie, sladučké ovocie a… osy. Tam, kde je šťavnatý melón alebo zrelá broskyňa, sa zákonite nejaká objaví. A dokáže mi užívanie si leta pekne znepríjemniť.

K spôsobom, ako sa ôs zbaviť, je ale určite dôležité pristupovať zodpovedne, pretože aj keď dokážu byť otravné, majú v prírode svoje miesto za nejakým účelom. Včely tiež vedia poštípať, napriek tomu sa mi zdá, že sú vnímané pozitívnejšie. Lenže aj osy opeľujú rastliny a okrem iného sú to perfektné bojovníčky proti škodcom. A nielen my sa pred nimi musíme mať na pozore. Obozretnosť je na mieste napríklad aj pri pavúkoch, muchách a komároch.

Návštevníci so žihadlom, na ktorých si dávam pozor

Rozdiel medzi včelou a osou poznáme asi všetci. Potom sú tu ale aj sršne a čmeliaky. A žihadlo nechcete určite, rovnako ako ja, ani od jedného.

jak nedostat žihadlo

Sršeň

Od osy a včely sa líši nielen veľkosťou a sfarbením, ale aj žihadlom, ktoré dokáže človeka pekne zabolieť. Je dlhšie a v priemere silnejšie, ale oproti včelám oveľa menej jedovaté. Tiež na svojom konci nemá spätné háčiky a to znamená, že vás pokojne môže bodnúť aj niekoľkokrát za sebou. Dobrou správou je, že alergia na sršní jed je vzácnejšia, ako je to napríklad u včiel a ôs.

Čmeliak

Čmeliaky vyzerajú celkom roztomilo a vlastne aj sú mierumilovné, ale keď uvidíte varovne zdvihnutú nožičku, mali by ste sa mať na pozore. Tým vás čmeliak upozorňuje na to, že sa cíti ohrozený a môže vytiahnuť žihadlo. A bodnutie od čmeliaka pekne svrbí a tiež ho môže sprevádzať mierne opuchnutie. Potom je to výzva vydržať a neškriabať sa.

Osa

Rovnako ako sršeň, ani osa nemá na žihadle spätné háčiky, a preto môže bodnúť viackrát. Je to bolestivá záležitosť a často nasleduje opuchnutie postihnutého miesta.

Včela

Žihadlo má včela menšie, ale vybavené háčikmi, ktoré sa vám na mieste bodnutia nepekne zaseknú. Preto tam žihadlo zostane a tým sa aj predĺži čas pôsobenia jedu. Bohužiaľ, včela na konci tohto boja umiera a vy sa musíte postarať o odstránenie žihadla, čo je najlepšie robiť páčivým pohybom a opatrne, aby ste si do tela nevtlačili zbytočný jed navyše.

„Krvné testy mi potvrdili silnú alergiu na osie a včelie bodnutie. Keby k nemu došlo, pravdepodobne sa u mňa objaví reakcia, ktorej sa hovorí anafylaktický šok a to je život ohrozujúci stav. Preto pri sebe neustále nosím adrenalínový autoinjektor, ktorý si v takom prípade musím aplikovať a následne volať 155. Táto reakcia tela nie je vôbec vzácna (niekomu sa to deje aj pri potravinových alergiách) a je dobré o nej vedieť pre prípad, že by niekto vo vašom okolí schytal žihadlo. Musím povedať, že preto mám pred osami a včelami pekný rešpekt…“ – Jana D.

Žihadlu sa snažím vyhýbať. Ako?

Hmyzích spoločníkov nijako nedráždim a keď ku mne sami priletia, neodháňam ich rukou a nerobím prudké pohyby, pretože práve to ich môže vyprovokovať k útoku. Aj keď je to niekedy ťažké, radšej sa snažím zostať pokojná.

co dělat se žihadlem

Na výlety a pikniky sa snažím baliť jedlo, ktoré týchto maškrtníkov nebude vyložene lákať a keď už, tak využívam uzatvárateľné krabičky. A je asi jasné, že najvhodnejšie stanovisko pre letnú grilovačku nebude blízko stánku so sladkým pečivom alebo vedľa odpadkového koša. Tam si osy priam lebedia.

Včely samozrejme zase lákajú kvetiny, takže keď chcem chodiť naboso, určite to nie je v trávniku plnom ďateliny alebo vedľa kvetinového záhonu. Tiež sa snažím nepútať na seba pozornosť pestrofarebným oblečením a prehnaným používaním parfumov.

Dajú sa kúpiť aj repelenty proti osám, ja sa ale snažím podobnej chémii skôr vyhýbať. A doslova babské rady? Moja babička vždy hovorí, že osám nevonia bazalka, cesnak, rozomletý klinček, citrónová kôra a muškáty. Tie teda nevoňajú ani mne. Všetky tieto triky som skúšala a účinnosť je podľa mňa tak pol na pol. Asi záleží na konkrétnej ose.

Čo s osím hniezdom?


Keď máte pocit, že by sa vám niekde mohli uhniezdiť osy, je dobré najrôznejšie škáry utesniť (predáva sa aj špeciálna pena) a údajne funguje aj umiestniť na dané miesta makety hniezd, pretože osy si potom stavbu v už zabývanej oblasti dvakrát rozmyslia. A keď už tam sú? Na to existuje veľa postupov, ale ja by som volila cestu objednania špecializovanej firmy, pretože mi to príde ako veľmi nebezpečný pokus na to, aby som ho ja ako amatér absolvovala.

So včelami je to ešte trošku iné. Keď k vám zablúdi roj a nemá sa k odletu, najlepšie je kontaktovať najbližšieho včelára a spýtať sa ho, či mu nechýbajú včely, prípadne si od neho nechať poradiť s ďalším postupom. Požiarnikov by ste mali volať len v prípade, že roj niekoho ohrozuje – napríklad keď máte doma alergika.

Návody na pasce na osy

Niekedy je to s osami vážne zložité. Keď už je situácia na našej záhrade neúnosná, siahnem po riešení v podobe pasce, ktorá ich odláka od nášho prestretého stolu. Osy vletia dovnútra za sladkou vôňou, ale von už sa nedostanú. Tu sú tri tipy, ako si pascu vyrobiť.

1. Polliter a lievik

Tento variant je úplne najjednoduchší a verím, že potrebné vybavenie už teraz máte v kuchyni.

Budete potrebovať:

  • Veľký pohár
  • Lievik
  • Sladkú návnadu (napríklad sirup)

diy past na vosy

Postup:

  1. Do pohára nalejte väčšie množstvo sirupu a trochu ho môžete nariediť vodou.
  2. Zmes premiešajte a na pohár posaďte lievik tak, ako to vidíte na obrázku. Myslite na to, že nesmie zasahovať do tekutiny. Malo by zostať dosť priestoru na to, aby osy preleteli do priestoru pohára.
  3. Pohár postavte blízko miesta, kde sa chcete ôs zbaviť.

2. Pasca z PET fľaše

Výhodou pasce z plastovej fľaše je to, že ju môžete niekam zavesiť, takže nehrozí, že ju na stole niekto zhodí, alebo o ňu niekde zakopne.

Čo budete potrebovať:

  • Plastovú fľašu (ideálne s objemom 1,5 l)
  • Nožničky a zalamovací nožík
  • Liehovú fixku
  • Špagátik
  • Návnadu (napríklad väčšie množstvo cukru, ktorý rozmiešate v horúcej vode, aby sa rozpustil)

jak vyrobit past na vosy z plastové lahve

Postup:

  1. Dáte dole viečko a odstrihnete vrchnú časť fľaše tak, ako vidíte na obrázku.
  2. Fixkou si na väčšiu časť fľaše pri hornom okraji naznačte 4 protiľahlé body, ktoré budú slúžiť ako miesta uchytenia špagátika.
  3. Nožíkom miesta prerežte do tvaru X. Každým otvorom pretiahnite a pripevnite špagátik. Následne všetky špagátiky v dostatočnej dĺžke zviažte tak, aby vznikol úchyt na zavesenie.
  4. Odrezané hrdlo fľaše vložte do spodnej časti otvorom nadol (akoby ste vkladali lievik).
  5. Vlejte návnadu a fľašu zaveste na potrebné miesto.

Keď vešiam plastovú pascu blízko terasy, ešte ten neestetický plast ozdobím obmotaním silného špagátika. Prilepiť ho môžete najlepšie sekundovým lepidlom. Ak sa ale rozhodnete použiť tavnú pištoľ, aplikujte len malé množstvo lepidla, pretože je horúce a to môže plast deformovať.

Na čo je potrebné myslieť:

  • Rozmiestnenie a množstvo pascí. Možno vám bude stačiť jedna, ale niekedy ich je treba viac.
  • Pasce premiestňujte podľa potreby, hlavne ak sa do nich žiadna osa nechytí.
  • Najlepšie mi funguje rozmiestniť pasce hneď na jar. Potom je ôs u nás na záhrade v lete menej.
  • Pozor, ak sa nedá inak a musíte zabiť sršne. Pri zabití uvoľňujú chemický signál, ktorý varuje ostatných a mohlo by vás to dostať do nepríjemnej situácie.
  • Sršne často lietajú k zdroju bielkovín v miskách domácich miláčikov. Pozor na to!
  • Keď na vás sadne osa, neodfukujte ju. Oxid uhličitý vo vašom dychu pre ňu signalizuje nebezpečenstvo a zvyšuje pravdepodobnosť útoku.

Držím vám aj sebe palce, aby nás tento bzučivé nálety veľmi netrápili. Užite si príjemné leto!

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články