Práve čítate

Neopúšťaj staré mlynčeky pre nové

1767  
Zdieľať: 

Neopúšťaj staré mlynčeky pre nové

Že vám to znie trošku ako niečo medzi “božími mlynmi, čo melú pomaly, ale isto” a pesničkou od pánov Svěráka a Uhlířa “Neopúšťaj starých známych pre nových”? Máte pravdu. A čo to má spoločné s Tchibo? A prečo by som si teraz najradšej nasypala soľ do otvorených rán? Dajte mi chvíľku. Vysvetlím.

21. 4. 2023 2 min. čítania Kateřina Hašková
Neopúšťaj staré mlynčeky pre nové

Najskôr niečo o mne. Ja som Kateřina a občas som veľmi zrýchlená. Občas robím unáhlené rozhodnutia, inokedy unáhlené závery. Keby spomínané božie mlyny mleli tak rýchlo, ako rýchlo ja striedam témy diskusie či náladu, bolo by na svete len a iba dobro. Alebo možno keby som spomalila ja, mala by som sa lepšie ja aj ľudia okolo mňa. Túto myšlienku si tu odložím a vrátim sa k nej.

Udržateľnosť prichádza s vekom

A spýtam sa vás. Tiež musíte denne urobiť milión rozhodnutí? Milión drobných rozhodnutí, ktoré vytvárajú váš deň? Rozhodnutí, ktoré určujú váš osud, osud vašich blízkych a vašich vecí? Tak naschvál. Predstavte si, že máte obľúbené džínsy a urobí sa vám na nich diera. Taká veľká diera, že si ich už nemôžete obliecť bez toho, aby ste si oholili nohy. Alebo aspoň nohu. Alebo aspoň tam, kde je tá diera. Zašijete si ich? Odnesiete ich do krajčírstva? Vyhodíte ich? Na nete sú predsa tony nových džínsov a prísť k vám môžu na jedno kliknutie. Alebo ich predsa len môžete naďalej nosiť, deravé džínsy sú moderné…  

Čím som staršia, tým som šetrnejšia. Nerada vyhadzujem veci. Hlavne keď som na ne zvyknutá a slúžia dobre. Áno, presne preto mám už 4 roky jedného chalana. Čím som staršia, tým som udržateľnejšia a o veci sa starám. Možno sa bojím, že by niekto takto vymenil mňa len preto, že už som viac ošúchaná životom. 

Stratila som hlavu aj svoj obľúbený mlynček 

A preto neviem, čo mi to napadlo vtedy v nedeľu. Varila som so svojím obľúbeným Tchibo elektrickým mlynčekom na soľ. Už dlhé roky je mojím verným soliacim parťákom. Je krásny, červený a stačí stlačiť tlačidlo, on zavrčí a jedlo sa raduje. Síce už nesvieti ako kedysi, ale iskra v oku môže pohasnúť každému. To nie je dôvod na výmenu. Dokonca ani keď sa u mňa doma objavili dva fungl nové nerezové mlynčeky, nič sa nezmenilo. Červený solnič solil dobre, solil rád a soľ je predsa nad nerez. A potom raz zavrčal poslednýkrát. A ja som spanikárila. Zabudla som na všetky tie roky verných služieb a milý mlynček letel do koša. Len tak, bez rozlúčenia. Akoby sme nemali nič za sebou. Pretože fungl noví náhradníci čakali. A pretože to prosto bolo jednoduché vyriešenie situácie. A viete čo? Odvtedy solím rukou. Prečo? Pretože musím. Pretože tie nové mlynčeky sa ukázali ako najhoršie mlynčeky na svete a môj milý exmlynček medzitým odviezli smetiari. A teraz nemám nič. Kateřina, Kateřina, občas sa zastav a v pokoji sa zamysli.

Takže aké z toho plynie ponaučenie?

Neopúšťaj staré mlynčeky pre nové, pretože nie všetky mlynčeky melú dobre a isto. A že Tchibo vie fakt dobré elektrické mlynčeky. PS: Nemáte ho ešte?

PS: Nemáte ho ještě?

Dodatočná odpoveď z Tchibo: Červenáčika už nemáme, ale v novej kuchynskej kolekcii máme nový vychytaný mlynček na soľ i čierne korenie, takže nemusíte žonglovať s dvoma mlynčekmi. Skúste ho a uvidíte, či to bude ďalšia láska na prvé mletie. Tak nech sa vám melie pomaly aj rýchlo, hlavne ale isto. A ste spolu dllllllho šťastní!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články