Práve čítate

6 nápadov, ako si kreatívne rozžiariť záhradu alebo balkón pomocou svetielok

6683  
Zdieľať: 

6 nápadov, ako si kreatívne rozžiariť záhradu alebo balkón pomocou svetielok

Nedivím sa, že svetielka sú hitom všetkých záhradných osláv a nechýbajú ani pri obyčajnom večernom relaxe. Každý letný večer s nimi vyzerá o kúsok slávnostnejšie. Ak si ich nechcete vešať len klasicky z bodu do bodu, mám pre vás niekoľko vychytávok, vďaka ktorým balkón alebo záhradu rozžiarite kreatívne.

3. 5. 2023 3 min. čítania Natálie Hilgertová
6 nápadov, ako si kreatívne rozžiariť záhradu alebo balkón pomocou svetielok

Moje najobľúbenejšie svetielka sú malé diódy na drôtiku. Môžem totiž s nimi doslova čarovať! Dajú sa zavesiť okolo zábradlia alebo nahusto omotať okolo stromu, lana, vyplaveného dreva, aj akékoľvek inej dekorácie, ktorú už máte doma (alebo nájdete v prírode). Vďaka tomu, že sú tvárne, ľahko môžem meniť intenzitu svetla. Čím hustejšie k sebe ich namotám, tým silnejšie žiaria. A naopak – keď napnem, svetlo je tlmené. Keď som naposledy kempovala a zabudla som si čelovku, omotala som si drôtik s diódami okolo krabičky, v ktorej sú baterky, a svietila som si nimi na cestu.

3 tipy na osvetlenie diódovým drôtikom

Fľaše od vína, poháre od džemov, drevo vyplavené riekou alebo deravé kamienky, ktoré deti pozbierali na dovolenke. To všetko (a nielen to) môžete využiť!

1. Fľaša alebo pohár na zaváranie

Svetielka vo fľaši od vína sa mi veľmi páčia. Určite ste ich už tiež niekde obdivovali. Svetlo má príjemné farby, je to moderné a skoro nič vás to nebude stáť. Teda okrem nákladov na plnú fľašu, ale zase môžete spojiť príjemné s krásnym a užitočným. :-) Väčšina fliaš sa vyrába v hnedých a zelených tónoch. Farby teda k sebe ladia. Je super využiť rôzne veľkosti a tvary. Fľašami dekorujem stôl, alebo ich postavím priamo na zem, ale dajú sa tiež zavesiť.

Využila som návod na makramé záves na kvetináč, len som si ho trošku zjednodušila a upravila podľa fľaše, ktorú som si vybrala. S pomocou jutového špagátika bola závesná svietiaca fľaša za pár minút na svete. Táto metóda je už dnes taká obľúbená, že sa dajú kúpiť svetielka s úložným miestom na baterky v tvare zátky, tak nemusíte premýšľať nad tým, kam krabičku uložiť. Ja mám takéto svetielka len jedny, pri ostatných to riešim tak, že krabičku uviažem hore vo vrchnom uzle sieťky.

zahradní osvětlení

Rovnako ako fľaša sa dajú použiť aj poháre na zaváranie. Na ich zavesenie môžete navyše využiť ešte jednoduchší postup. Zaváracie poháre bývajú číre a tak prepúšťajú viac svetla.

2. Obmotávanie okolo predmetov

Tento variant sa dá dobre kombinovať s akoukoľvek aspoň trochu vhodnou dekoráciou. Ja som použila vyplavené drevo, ale môžete motať napríklad aj okolo šišiek, riadov, svietnikov, vetvičiek, plota, nôh od stola…

3. Rozloženie na stôl a zaťaženie kamienkami (zaťažia aj obrus)

Diódové drôtiky majú jedinú nevýhodu: sú ľahké. Keď ich položíte na stôl len tak, môžu vám liezť do jedla alebo sa motať medzi poháre. Je teda dobré niečím ich zaťažiť. Ja používam deravé kamienky, ktoré sme si doviezli z dovolenky. Dajú sa použiť aj nederavé a drôtik okolo nich len omotať. Na stole potom majú funkciu dekorácie, ťažidla aj osvetlenia.

Možno sa vám v lete ešte nechce rozmotávať vianočnú reťaz, ale môžete ju využiť. :-) Vložte ju pokojne aj zamotanú do veľkého zaváracieho pohára a vytvoríte si tým lampu.

Nasvieťte predmety v okolí! Kvetiny, stromy aj plot…

Na dokreslenie atmosféry pekne funguje nasvietenie okolitých stromov, kríkov alebo kvetín vo vázach. Svetielka smerujte zospodu nahor.

Na fotke môžete vidieť, ako som využila vodoodolné led svetielka – do vázy s vodou. Výhodou je, že im nevadí rosa ani mierny dážď. A to najlepšie na koniec, Disco! Som veľkým zástancom jednoduchých svetielok v teplejších bielych tónoch. Ale musím priznať, že keď je dobrá hudba a nálada a do tmy sa rozsvietia farebné svetielka, len máločo mi dokáže pokaziť náladu. Je to ten najjednoduchší spôsob, ako kdekoľvek postaviť tanečný parket. Ľahko, rýchlo a lacno.

Čím viac svetelných zdrojov, tým viac svetla. Znie to logicky, ale keď máte málo svetla napríklad z fľaše s malými diódami, prvé, čo vám napadne, bude pravdepodobne prisvietiť si obyčajnou prenosnou lampičkou. Lepšie ale je skombinovať napríklad niekoľko z mojich tipov, atmosféra, ktorú to vyčaruje, stojí za to. :-)

Ako chránim svetielka pred rosou alebo letným dažďom?

Najjednoduchšie je využiť outdoorové svetielka, ktoré majú vodoodolnú krabičku ako súčasť výbavy. Často ale využívam aj obyčajné. Len ich proti vlhkosti trošku zabezpečím.

Ako spoznať, či sú vaše svetielka vhodné na von? Väčšinou podľa spoja na krabičke s baterkami – býva ohraničený gumou, tým pádom lepšie tesní. Ak to tak na vašich svetielkach nie je, môžete si pomôcť vodoodlným vreckom.

Keď na záhradu naťahujem predlžovačku, aby som mohla zapojiť svetielka do zásuvky, osvedčilo sa mi omotať spoj igelitovým vreckom a previazať ho pevne asi 5 10 cm od spoja. Nikdy takto nenechávam svetielka vonku bez dozoru, je to riešenie iba na jeden večer, aby na spoj nepadala rosa. Kým ideme spať, všetko upracem. Rovnako radšej nebaterkové svetielka oželiem, keď príde väčší dážď. Istota je istota.

Praktické svetielka na solárny pohon: Mám rada, keď nám v záhrade stále niečo ľahko svieti. Keď vykuknem z okna, poteší ma to na duši. Na to sú ideálne svetielka a lampióny so solárnym panelom. Cez deň ich nabije slnko a ja nemusím riešiť baterky a ani to, že by sa mohli zničiť v daždi. Sú vyrobené tak, aby stály pobyt vonku prežili. Z týchto svetielok podľa mňa nie je dostatok svetla na nasvietenie letnej večere, ale na dokreslenie atmosféry sú ideálne.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články