Práve čítate

Keď už neviete, čo ešte s melónom: 3 melónové hitovky do letných dní

2304  
Zdieľať: 

Keď už neviete, čo ešte s melónom: 3 melónové hitovky do letných dní

Bez melóna nie je leto. Mám preto pre vás recepty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu, a to vo všetkých farbách a veľkostiach. Osviežujúce stolovanie môže začať a vy sa tak melónom ešte na pekne dlhý čas neprejete! Bez melounu není léto. Mám pro vás proto recepty, ve kterých hrají hlavní roli, a to ve všech barvách a velikostech. Osvěžující stolování může začít a vy se tak melounem ještě na pěkně dlouhou dobu nepřejíte!

16. 7. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Keď už neviete, čo ešte s melónom: 3 melónové hitovky do letných dní

Začneme melónovým gaspachom. To klasické mám už niekoľko rokov v malíčku, strávila som totiž tri roky v Španielsku ako au-pair. Keď moja španielska ‚‚mamina‘‘ prišla domov z práce a mne‚‚padla‘‘, zišli sme sa všetky v kuchyni a spoločne pripravovali večeru a obed na ďalší deň. Pri tom sme sa rozprávali, ja som si precvičovala španielčinu a spoznávala miestnu kultúru a hlavne kuchyňu. Gaspacho sme robili každý týždeň, a to vždy vo väčšom množstve. Časť sme v uzatvárateľnom pohári dali do chladničky, kde vydržalo v pohode tri dni, a bolo tak pripravené na popíjanie, kedykoľvek bola chuť.

Tip na servírovanie gaspacha

Hovorím zámerne na popíjanie, pretože gaspacho sa v Španielsku väčšinou popíja, a to z klasického pohára. S ľadom či bez, podľa vašich preferencií.

Melónové gaspacho

Melónové gaspacho som vyskúšala tento rok prvýkrát. A je výborné. Melón nápoj príjemne osladí a zároveň zastúpi funkciu tekutiny namiesto obyčajnej vody. Veľmi odporúčam!

Ingrediencie:

  • 450 g melóna
  • 300 g paradajok
  • 300 g uhoriek
  • 150 g červenej papriky
  • 120 g reďkoviek
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 25 g koriandra
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • soľ

Postup:

  1. Zeleninu očistite, nakrájajte a vložte do stolného mixéra.
  2. Pridajte na zhruba osminy nakrájanú a očistenú mrkvu a cesnak.
  3. Dochuťte olivovým olejom, balzamikovým octom a soľou. Rozmixujte.
  4. Ochutnajte a prípadne prisoľte alebo zakvapnite olivovým olejom či balzamikom.
  5. Servírujte.

S domácou zmrzlinou si udržíte aj postavu do plaviek

Domáce sorbety chutia ako z najlepšej zmrzlinárne, a pritom sú naozaj jednoduché na prípravu. Jediné, čo na ich prípravu potrebujete, je kvalitný stolný mixér a ľubovoľné ovocie (skvelé je zrelé mango, banány, ananás…).

Stačí ho potom len ošúpať, nakrájať, vložiť do vrecka a dať zamraziť. Mrazené ovocie potom rozmixujete v stolnom mixéri a máte hladkú a nadýchanú zmrzlinu, ktorú môžete okamžite konzumovať. A keby vám náhodou nejaká zostala, dáte ju do mrazničky, z ktorej ju stačí vybrať 20 minút pred servírovaním.

Melónovo-jahodový sorbet

Ingrediencie:

  • 300 g nakrájaného a zmrazeného melóna
  • 200 g mrazených jahôd
  • sladidlo (množstvo podľa chuti, ja som dala trochu datľového sirupu)

Postup:

  1. Zmrazený melón rozdeľte na kocky (ja ho dávam pod studenú vodu a následne pomocou noža od seba oddeľujem jednotlivé kocky) a vložte ho spoločne s jahodami do mixéra.
  2. Mixujte, kým nevznikne hladká zmrzlina.
  3. Servírujte.

Tip na servírovanie zmrzliny a ešte väčšiu dávku osvieženia


Zmrzlinu môžete servírovať buď samotnú v miske, alebo v kornútiku, ktorý zoženiete aj v bežných supermarketoch. Hodí sa aj ako spestrenie letných dezertov, napríklad bublaniny. A ešte ju môžete spestriť limetkovou šťavou alebo čerstvou mätou.

Melónový šalát

Šalát, ktorým potešíte azda každú návštevu v lete. Je svieži, ľahký, a navyše vám pekne ozdobí prestretý stôl. Či melón nakrájate na kocky, alebo inak, je len na vás. Stačí, keď tvary budú aspoň trochu rovnomerné, a šalát bude vyzerať skvelo. Ja som si zobrala malú naberačku na zmrzlinu, vďaka ktorej mám kúsky pekne okrúhle.

Ingrediencie:

  • 300 g červeného melóna
  • 1/2 melóna cantaloupe
  • 1/2 žltého melóna
  • trochu čerstvej mäty

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 limetky
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup:

  1. Nakrájajte melóny a premiešajte ich s natrhanou mätou.
  2. Zmiešajte všetky ingrediencie na zálievku.
  3. Zálievkou zakvapnite nakrájaný melón.
  4. Servírujte.

Tip na detskú narodeninovú oslavu


Vytiahnite vykrajovačky na medovníky a pohrajte sa s tvarmi! Zapojiť sa do prípravy zvládnu aj samotné deti. Vykrojené tvary potom napichnite na špajľu a farebné melónové špízy sú hotové.

Aké ďalšie dobroty osviežia vaše letné dni? Skúste niektoré z našich ďalších jednoduchých receptov, v ktorých nesmie chýbať melón:

Tri variáce gazpacha

Melónová sangria

Rolovaná zmrzlina

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články