Práve čítate

Upracte si pred Vianocami fotky v mobile. Raz a navždy!

6195  
Zdieľať: 

Upracte si pred Vianocami fotky v mobile. Raz a navždy!

Veľa fotím a zúfalo málo triedim. Keby chcel niekto zo študijných dôvodov ukázať neporiadnicu, čo sa fotiek týka, pokojne môže prstom mieriť na mňa a ani nemrknem. Ako som rokmi striedala telefóny, v nenávratne mizli aj moje neroztriedené a inde ako v telefóne neuložené fotky. Jednoducho odstrašujúci príklad. Teda donedávna.

3. 11. 2021 3 min. čítania Jana Bohutínská
Upracte si pred Vianocami fotky v mobile. Raz a navždy!

Kto hľadá, (ne)nájde! Nedávno som zalistovala v kalendári a došlo mi, ako bleskovo sa blížia Vianoce. Nielenže budem fotiť, ale s priateľmi alebo rodinou chcem cez sviatky, kedy bude čas na rozprávanie, tie najkrajšie fotky zdieľať. A koketujem s myšlienkou, že by z niektorých fotiek mohli byť pekné darčeky pod stromček alebo aspoň osobné vianočné priania. Lenže ako tie správne fotky v telefóne rýchlo nájsť?

Rozhodla som sa, že už je vážne načase môj prístup k fotkám zásadne zmeniť. Začala som preto hľadať tipy a triky, ktoré by mi to mohli uľahčiť. Tie, ktoré mi v praxi fungovali a pomohli mi mobil upratať, som zoradila do piatich krokov a s radosťou ich posúvam ďalej.

Vytlačte si prianie


Vytlačte si vianočné prianie s priestorom na nalepenie vašej fotky a venujte ho niekomu zo srdca.

Krok 1: Všetky fotky nahrajte na jedno miesto

Jasným základom je, že som si určila jedno miesto, kam si budem všetky fotky ukladať.

Voľba padla na externú pamäť pripojenú bežne k domácemu počítaču (tiež som mohla fotky nahrať na internet do cloudu, to je ďalší spoľahlivý variant, ktorý môžete využiť aj ako zálohu, čo je dôležité). Tam je pre mňa najľahšie fotky aj priebežne sťahovať a ukladať, zaberie mi to chvíľku.

Zároveň mám obrázky dostupné kedykoľvek chcem, napríklad aj v notebooku, ktorý si beriem na cesty. Kedysi dávno, keď som sa tiež pokúšala o poriadok vo fotkách, som urobila strašnú chybu – fotky som z mobilu nepretiahla, ale len skopírovala. Takže už viem, že tadiaľto cesta nevedie, pretože v duplikátoch už som nikdy nebola schopná nájsť systém.

Krok 2: Vymyslite si systém, potom tvorte zložky

Ďalším, časovo však o dosť náročnejším krokom, je vymyslenie systému a triedenia fotiek.

Nasypať všetky fotky do jednej zložky nestačí, to je ako skočiť z blata do kaluže. Uvarila som si čaj, do aromalampy dala obľúbenú vôňu, aby som mala k úlohe pripravenú pohodovú atmosféru, a pustila som sa do toho. Zložky som nazvala tak, aby som sa v nich s čo najmenším úsilím vyznala – podľa rokov, kedy som fotku spravila, podľa miest, udalostí, ľudí a podobne. Jednoducho tak, aby to podporilo moju orientáciu vo fotomateriáli a aby to bol intuitívny systém, ktorý si budem pamätať.

Krok 3: Vyberte, čo pôjde do koša a šup tam s tým

Veľa fotiek som síce premazala už pri triedení, ale jedno mazacie kolo som si urobila ešte samostatne.

Všetky fotky už sú pekne v zložkách, tak vstupujem do nemilosrdnej role a mažem a mažem. Fotky, čo pre mňa nemajú trvalejšiu hodnotu, už sa mi nepáčia, nie sú dôležité alebo nie sú veľmi podarené, idú do koša.

Krok 4: Upravte fotky, s ktorými máte ďalšie plány

Z fotiek, ktoré zostali, som si ešte vybrala tie, ktoré pre seba považujem za najlepšie, mám ich najviac rada, alebo s nimi mám ďalšie plány.

Presunula som ich do samostatnej zložky. S nimi potom pracujem v bežnom fotoeditore, ktorý mám v počítači, alebo v programe Gimp, čo je jednoduchý program na úpravu fotiek, ktorý sa dá stiahnuť zdarma. Pri úprave fotiek už sa pritom medze osobnému štýlu a predstavám nekladú. Niekto rád upravuje hneď v telefóne alebo na sociálnych sieťach, ďalší si kúpi profi nástroj na prácu s fotkami Photoshop alebo iné platené či neplatené programy. Existuje aj veľa nástrojov, ktoré fungujú ako digitálny album a zároveň je možné v nich s fotkami pracovať, spomeniem napríklad Zoner Photo Studio, Lightroom alebo Adobe Photoshop Album.

Krok 5 ako výzva nakoniec: Upratujte si mobil priebežne

Nebudem predstierať, že som predchádzajúce akcie zvládla za päť minút. Zabralo to hodiny a už to vážne nechcem nikdy opakovať. Lepšou cestou je pravidelná rutina a udržiavanie poriadku.

zálohování fotek

Je to podobné, ako je ľahšie zotrieť doma sem-tam trošku čerstvo usadeného prachu, ako sa po mesiacoch pridusene vyrovnávať s hrubými prachovými nánosmi na skriniach. Môj odvážny plán vyčleniť si každý deň chvíľku, aby som si v telefóne pretriedila a stiahla fotky, sa ale čoskoro ukázal ako príliš ambiciózny. To nedám. Som na seba dobrá a trochu som poľavila, snažím sa upratať si v telefóne aspoň raz za týždeň. To je pri mojom objeme fotiek ešte znesiteľný interval, ktorý ma zároveň veľmi nezaťaží.

A tipnite si, čo som dostala ako odmenu? Novú radosť z fotiek, ktorými sa teraz môžem ľahko pokochať, kedykoľvek sa mi zachce, alebo sa s nimi niekomu pochváliť. A tie, čo mám najviac rada, si môžem ľahko fyzicky zhmotniť, čo je skvelé aj v digitálnej dobe.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články