Práve čítate

Ako som vyrábala fotokútik na svadbu. K návodu pridávam hru, ktorá vás aj hostí bude baviť

2373  
Zdieľať: 

Ako som vyrábala fotokútik na svadbu. K návodu pridávam hru, ktorá vás aj hostí bude baviť

Za posledné roky som nebola na svadbe, kde by chýbal fotokútik. Okrem toho, že je to zábavná aktivita pre hostí, často v ňom vznikajú aj pamätné knihy s odkazmi ako spomienkou na svadobný deň pre novomanželov. Fotokútik si môžete objednať od profesionálnej firmy, ale to sa väčšinou vyšplhá do stoviek eur. Ak máte na svadbu obmedzený budget a chystáte sa čo najviac vecí si zariadiť po vlastnej linke, môžete si ho pripraviť sami. Tu sú moje tipy, ako na to.

24. 6. 2022 5 min. čítania Natálie Hilgertová
Ako som vyrábala fotokútik na svadbu. K návodu pridávam hru, ktorá vás aj hostí bude baviť

Vyrobiť si vlastný fotokútik je samozrejme prácnejšie, ako keď vám ho pripraví objednaná firma. Ale zase také hrozné to nie je! Hlavne ak máte poruke napríklad šikovné družičky. To, že je DIY verzia lacnejšia, nie je jediný benefit. Mne sa najviac páči to, že si ho jednoducho môžete pripraviť presne podľa seba. Je potom osobnejší a hostia sa nefotia napríklad s univerzálnymi rekvizitami, ktoré už pred vami malo požičaných niekoľko ďalších neviest.

5 vecí, ktoré nesmú chýbať vo fotokútiku

Kým sa pustíte do tvorenia, mám pre vás zoznam vecí, bez ktorých sa správny fotokútik nezaobíde.

1. To, čím sa budú hostia fotiť

Jednou z možností je umiestniť na statív fotoaparát a nechať hostí fotiť sa na jeho pamäťovú kartu. Najlepšie bude použiť nejaký automatický, ktorý dokážu ľahko ovládať a nezabudnite k nemu pripraviť náhradné batérie. Nevýhodou je, že fotky nebudete mať v ruke hneď a musíte ich vyvolávať spätne. Pomôcť priamo na svadbe môže malá tlačiareň na fotky, ktorá sa prepája s telefónom, ale osobne by som sa takýmto technológiám radšej vyhla. Na svadbe bývajú hostia všetkých generácií a nemusí to byť pre každého ľahké na ovládanie.

Mne preto príde najlepší fotoaparát, ktorý fotky vytlačí sám. Napríklad Polaroid alebo Instax. Ovládanie je ľahké pre každého, je relatívne nerozbitný a fotky sú hotové hneď. Navyše je to trochu netradičná forma fotenia. Aj keď sa pri nákupe náplní môže zdať, že je to drahé, po zvážení všetkých ostatných možností je celková cena relatívne nízka. Navyše už existujú aj požičovne, ktoré vám Instax pošlú aj s náplňami, peniaze za neprefotené fotky vám vrátia a vy ho potom pošlete cez zásielkovú službu späť. K Polaroidu a instaxovej klasike existujú aj alternatívne varianty, napríklad Kodak mini shot.

2. Náplne na fotenie

Nesmiete zabudnúť na náplne do tlačiarne alebo fotoaparátu (prípadne na dostatočne veľkú pamäťovú kartu pri klasickom foťáku). Pri Instaxe sa cena za fotku pohybuje od 0,99 do 1,19 € – záleží od formátu, množstva a u koho náplne kupujete. V prípade, že náplne kúpite priamo z požičovne, môže byť cena máličko vyššia. Môžete si tiež kúpiť také náplne, ktoré majú samolepiacu zadnú stranu a ľahko sa potom pridávajú do albumu. Pri alternatívach sa s cenou môžete dostať nižšie. Požičovné takýchto zariadení býva ale naopak vyššie.

Nemusíte sa obmedziť len na fotenie vo fotokútiku. My sme na jednej svadbe zaviedli putovné foťáky – od kamarátov sme si požičali staré analógové fotoaparáty, kúpili sme filmy a k foťáčikom prichytili inštrukcie: „Odfoť fotku a pošli ma ďalej!„. Pre ženícha s nevestou boli potom vyvolané fotky pekným prekvapením. Naskenované ich rozposlali aj hosťom.

3. Inštrukcie k fotokútiku

Dôležité je fotokútik dobre označiť a dať k nemu jednoduché a zrozumiteľné inštrukcie. Môžete vymyslieť ten najlepší fotokútik, ale bez ľudí, ktorí ho využijú, bude nanič. Bola som aj na svadbe, kde sa len položili foťáky s knižkou na stôl a nikto nevedel, že tam vôbec nejaký fotokútik je. Nevestu so ženíchom potom mrzela prázdna pamätná kniha.  Nezabudnite tiež na tých, ktorí nehovoria po slovensky – čím viac ľudí bude vedieť, ako s fotokútikom pracovať, tým lepšie vám bude fungovať. Osvedčilo sa mi označiť fotokútik ilustráciou.

4. Fotokniha

Fotoknihu môžete urobiť z akéhokoľvek zošita. Praktické je mať knihu napríklad so špirálovou väzbou, aby mohli hostia alebo vy stránku, ktorá sa nepodarí, vytrhnúť. Ak vám autentické chyby nevadia, špirálovú väzbu môžete vynechať. Myslite ale na to, že vložené fotky dodajú knihe objem. Je veľmi pekné použiť blok s farebným čiernym alebo hnedým papierom vo vyššej gramáži.

5. Výbava na tvorenie fotoknihy

Nezabudnite na viditeľné miesto pridať aj dostatočné množstvo ceruziek a popisovačov vo farbe, ktorá je kontrastná s blokom. Počas večera niektoré prestanú písať a je dosť možné, že si ich niekto bude chcieť požičať, ale už ich nevráti. Jedna ceruzka alebo pero nestačia. Pridajte tiež vybavenie, ktorým hostia fotky do knihy nalepia! Na internete nájdete veľa možností – existujú rôzne farby samolepiacich fotorožkov, obojstranné lepiace štvorčeky alebo washi pásky v rôznych farbách. K tým ale nezabudnite pridať aj nožničky. Môžete pridať aj samolepky na dotváranie knihy pre kreatívnejších hostí.


Ak máte doma vecí dosť aj bez pamätných kníh, napnite do fotokútika špagátik a k nemu dajte kolíčky. Hostia budú fotky vešať ako bielizeň a potom si ich môžu rozobrať.

Vylepšenie fotokútika rekvizitami

Aby mali hostia pri fotení viac zábavy a fotky boli rozmanitejšie, je super pripraviť nejaké rekvizity. A tiež pekné pozadie!

Toto je časť, kde bude v porovnaní s fotokútikom na kľúč najväčší rozdiel. Okrem parochní a veľkých okuliarov je totiž fajn mať vo fotokútiku niečo osobnejšie. Navyše, ak máte svadbu v špecifických farbách, havajské vence (tiež častá rekvizita) sa k nej nemusia úplne hodiť. Radšej popremýšľajte nad tým, čo vás vystihuje. Máte nejaký kus oblečenia, z ktorého si vaši kamaráti uťahujú? Nejakú prezývku alebo zábavnú historku, s ktorou by sa rekvizity dali spojiť? Alebo bude svadba na mieste, ktoré je niečím výnimočné? Okrem týchto rekvizít môžete použiť aj suveníry zo spoločných ciest alebo čokoľvek, čo je pre vás špecifické. A keď budete s nápadmi na konci, pozrite sa doma po rekvizitách, ktoré aspoň farebne ladia s vašou svadbou.


Kamarátka vyrábala na svadbu aj tabuľky, na ktoré si hostia kriedou napísali to, čo sami chceli a potom sa s tým fotili. Ako ich vyrobila? Z pevného kartónu vyrezala tvar komiksových bublín a tie natrela niekoľkými vrstvami tabuľovej farby (predáva sa bežne v hobby marketoch). Na zadnú stranu ceduľky potom prilepila kus drevenej tyčky ako držadlo. K tabuľkám nezabudnite pridať do fotokútika kriedy a hubky na utieranie nápisov.

jak vyrobit rám do fotokoutku

Dobrou vychytávkou je tiež prázdny obrazový rám. Dostatočne veľký! Hanblivým ľuďom pomôže, keď si nie sú istí, čo majú pred foťákom robiť. Ak sa fotia skupinky, donúti ich zase ísť k sebe na fotke bližšie a to vždy vyzerá lepšie. Ak rám nemáte, môžete ho jednoducho vyrobiť zviazaním štyroch suchých vetiev. Na fotkách to vyzerá skvele!

Vyberte vhodné umiestnenie

Pozadie na fotkách robí veľa! Postavte fotokútik na správne miesto.

Poobzerajte sa po mieste konania svadby a postavte fotokútik do zákutia, ktoré už samo o sebe vyzerá pekne. A ak máte čas tvoriť, dotvorte pozadie napríklad pomocou papierových roziet, kúskov krepáku, svetielkami alebo girlandami. Vešať ich môžete na natiahnutý kus špagátu, prípadne pristavte stojan na šaty, ktorý vytiahnete do výšky, prehodíte cez neho veľký kus látky (napríklad plachtu) a dekorácie prišpendlíte. Dobre vyzerá aj paraván.

Ak je fotokútik vonku, je dobré myslieť aj na zlú predpoveď počasia. Zožeňte si nožnicový stan, ktorý fotokútik ochráni v prípade dažďa. Odporúčam vybrať biely, aby bol v stane dostatok svetla.

Zahrajte si vo fotokútiku hru!

Pripraviť do fotokútika hru pre svadobčanov je perfektné! Majú väčšiu motiváciu sa fotiť a výsledné obrázky bývajú vážne vtipné. Tu je návod na hru, ktorá ma baví najviac.

  1. Na papier vytlačte zoznam rôznych úloh – a to v dostatočnom množstve. Aké úlohy myslím? Napríklad: Odfoť sa s nevestou / so svadobnou tortou / najmladšieho svadobčana a podobne.
  2. Umiestnite inštrukcie na viditeľné miesto do fotokútika.
  3. Pripravte knihu, v ktorej budú vyznačené políčka, kam sa má ktorá splnená úloha nalepiť.
  4. Poverte niekoho, aby dal všetkým vedieť, že sa majú do hry zapojiť.

Držím palce, aby sa vám fotokútik a hlavne svadobný deň perfektne vydaril!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články