Práve čítate

Vraciame sa do detstva! Návod na skákanie cez gumu

10999  
Zdieľať: 

Vraciame sa do detstva! Návod na skákanie cez gumu

Pamätáte si ešte túto hru z detstva? Skákali ste vo voľných chvíľach pred domom, v škole cez prestávku či na školskom dvore? Za nás guma, prstová hra so šnúrkou a švihadlo boli najistejšie spôsoby skvelej zábavy. Poďme sa vrátiť do detstva!

30. 4. 2023 2 min. čítania Denisa Charvátová
Vraciame sa do detstva! Návod na skákanie cez gumu

Stačí mať gumu, pár kamarátov a o zábavu je postarané. Mám radosť, že sa táto hra zase vracia do módy! Je možné, že nám raz budú naše deti hovoriť, že sme boli tepláková generácia. To ale neznamená, že ich nemôžeme naučiť hry, ktoré sú skvelé aj po desiatkach rokov. Ako napríklad skákanie cez gumu. Taká jednoduchá, a pritom vynikajúca vec.

Guma je skladná, strčíte ju do vrecka, vybrať sa dá skoro kdekoľvek. Ideálna aj pre vyčerpaných rodičov – môžete počas pauzy na výlete len stáť, alebo dokonca aj sedieť, robiť pevný držiak. Deti budú pritom vydávať skákaním ďalšiu energiu a možno budete mať šťastie a unavia sa. Skákanie baví deti plné energie, ale aj dospelých, ktorí častokrát krútia hlavou nad svojou nemotornosťou. Verte mi, že váš skok už nebude rovnako pružný a istý ako v prvej triede. :-)

Skákanie cez gumu je hra neobmedzených možností. Môžete si tvoriť vlastné pravidlá, úrovne náročnosti, vymýšľať zostavy, triumfovať sa v ume, zvyšovať latku. Najlepšie sa skáče v trojici. Dvaja stoja na krajoch gumy a držia ju napnutú, tretí skáče. A postupne sa všetci striedajú. Keď ale nie sú poruke kamaráti, poslúžia aj stoličky.

Skáčte aj vo štvorici! Ste štyria kamaráti a žiadny nechce ostať na ocot? Dvaja môžu držať gumu a dvaja zrkadlovo proti sebe skákať.

Ako sa skáče cez gumu?

Ak z pamäte nevydolujete jednotlivé skoky, mám pre vás ich prehľad pre ľahší návrat do detských čias. Základné skoky sú v podstate jednoduché, ale samozrejme záleží na veku a miere opotrebenia skokana. :-)

Ako skákať základ

Úplne najzákladnejšia zostava sa skáče v schéme: pravá 1, pravá 4, ľavá 4, 2, 3, 5 a zase celé dokola, prípadne zrkadlovo, ak začnete zľava.

skakani cez gumu

Jednotlivé partie síce na sídliskách mali svoje vlastné zostavy na skákanie, ale „koniny“ poznajú asi všetci. Ako sa skáču? Jedna noha je vždy medzi gumami a druhá von z gumy. Skáčeme do rytmu riekanky „koniny – koniny – kone – kone – kon – kon“.  Počet slabík určuje, koľkokrát musíme vyskočiť na mieste. Takže najskôr začíname napríklad pravou nohou medzi gumami, 3x poskočíme „ko-ni-ny“, skokom vymeníme pravú nohu za ľavú medzi gumami a plynule pokračujeme v trojskoku na „ko-ni-ny“, opäť vymeníme nohy, skáčeme 2x „ko-ne“, preskočíme „ko-ne“ a finišujeme už len jedným skokom na každej strane „kon“ „kon“. Postupne posúvame výšku držania gumy, alebo držíme gumu len na jednej nohe, aby boli skoky náročnejšie.

Pre menšie deti hovoríme riekanku „ja-ho-dy do vo-dy“. Tie sa do slabík skáču schémou ľavá 1, ľavá 4, pravá 4, pravá 1, pravá 4, ľavá 4, ľavá 1.

Keď chcete trochu viac

Ak je pre vás základné skákanie príliš jednoduché, môžete si ho spraviť ťažšie a to nasledovne. Začnite pozíciou jedna. Z tej skočíte s gumou na priehlavkoch skok 7. V pozícii 7 si gumu prišliapnite a vyskočte. Cieľom je doskočiť na natiahnutú gumu do pozície 9. Potom skok pozície 9 na druhú stranu a von do stavu 1.

skakani cez gumu

Krížený skok začína pozíciou 5, nasleduje otočka o 180° vo výskoku, kedy gumu skrížite medzi nohami, potom vyskočíte do pozície 2 a gumu necháte napnúť do pôvodnej polohy.

Z pozície 1 skočíte pomocou skoku 7 do pozície 8. Vyrovnáte sa čelom ku kamarátovi, čo drží gumu, vyskočíte a cieľom je dopadnúť do pozície 2. Preskočíte do skoku 5 a končí kolo hry.

Ďalšie druhy skákania

Zvládnutím predstavených základných skokov ale zábava určite nekončí!

Ak si chcete zvládnutú úroveň skákania sťažiť, posuňte gumu na nohách vždy o kúsok vyššie a vyskúšajte celú sériu znovu. Ďalšou možnosťou je hrať gumu na úzko. Tu gumu držíme na nohách s pätami pevne pri sebe, potom nohy prekrížime a následne stojíme už len na jednej nohe.

Alebo naopak brána, kedy sú nohy držiace gumu naširoko roztiahnuté (vo vyšších úrovniach potom pomáhajú ruky). Našou obľúbenou verziou sú tzv. vrtilky (niekto tomu hovoril aj vševedky), kedy sa základná verzia skáče na hýbajúcu sa gumu. To sa tí, čo držia gumu, hýbu zo strany na stranu.

Rovnako dobre sa trénuje aj (nielen pohybová) pamäť. Skokan predvedie skok a vystrieda sa s prvým kamarátom, čo drží gumu. Ten skok zopakuje, pridá ďalší prvok a odovzdá štafetu ďalšiemu. Ten zopakuje predchádzajúce skoky a opäť niečo pridá. A tak stále dokola, kým hráči nezabudnú, aký skok nasleduje.

jak skákat přes gumu

Stupne náročnosti skákania cez gumu


Je pre vás skákanie veľmi ľahké? Zdvihnite gumu na nohách vyššie a skúste to znovu. Od pásu vyššie už väčšinou len šviháte nohami a snažíte sa gumu prekonať.

  1. Po členky
  2. V polovice lýtok
  3. Po kolená
  4. V polovici stehien
  5. Vo výške bedier
  6. Do pásu
  7. Pod rebrami
  8. Pod ramenami
  9. Na krku
  10. Na hlave

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články