Práve čítate

Tanečné krúžky nie sú len na zábavu. Tieto zručnosti si z nich deti odnesú do života

3041  
Zdieľať: 

Tanečné krúžky nie sú len na zábavu. Tieto zručnosti si z nich deti odnesú do života

Ak sa váš drobec doma krúti vždy, keď zapnete Óčko, stojí za zváženie, ako jeho pohybové nadanie podporiť. Nemusí byť z neho práve nový Baryšnikov alebo Polunin, ale vďaka tancu sa môže naučiť veľa vecí, ktoré sa mu budú hodiť do života. Verte mi, viem, o čom hovorím.

1. 9. 2021 5 min. čítania František Čech
Tanečné krúžky nie sú len na zábavu. Tieto zručnosti si z nich deti odnesú do života

Tancu sa venujem odmalička. Prešiel som si rôznymi tanečnými štýlmi, školami, a to ako v pozícii študenta, tak aj lektora. Za tých 20 rokov som zažil úspechy aj sklamania a operáciu oboch kolien. Ani to ma však nezastavilo a tancujem životom veselo ďalej. Keď budem mať svoje deti, na tancovanie ich určite prihlásim.

Pohyb ako základný stavebný kameň

Že je tanec fyzicky náročný, to nemusím vysvetľovať.

Ja mám prácu na plný úväzok a k tomu fungujem ako profesionálny tanečník, ktorý má každý večer tréningy, takže niekedy naozaj padám na ústa. Ale aj tak by som to nemenil.

Prečo? Tanec je taká kombinácia medzi kardio tréningom, posilňovňou a meditáciou. Vďaka pravidelným tréningom nemusím riešiť, koľko toho zjem, pretože viem, že to zase za chvíľu vypotím. Moje telo, aj keď nie som žiadny Rambo, má celkom slušnú svalovú základňu bez toho, aby som sa denne potil vo fitku. A čo sa týka tej meditácie, pri tanci človek úplne vypne. Nerieši, koľko e-mailov na neho čaká, čo pripraví na večeru alebo ako opraví rozbitú práčku. Na tréningu jednoducho len ste, a to v tej chvíli úplne stačí.

Pre deti je tanec super nielen vďaka vyššie spomenutému, ale napríklad aj preto, že prirodzene zvyšuje imunitu, rozpumpuje kardiovaskulárny systém, znižuje stres a krvný tlak. To je skrátka prirodzeným benefitom športovania. A ak premýšľate, ako svojmu dieťaťu dopriať dostatok pohybu a poriadne ho unaviť, verte, že po tréningu už skákať po posteli a lietať po byte nebude. S trochou šťastia spokojne zaspí vyčerpaním a vy si môžete v pokoji naliať pohár bieleho alebo si užiť horúci kúpeľ. :-)

Základy, ktoré deti získajú pri tanci:

  1. Flexibilitu: Z dieťaťa sa nemusí stať hadia žena/muž, ale v tanci hrá ohybnosť veľkú úlohu a má význam aj mimo neho – pre zdravie tela.
  2. Držanie tela: Vďaka tancu sa deťom zlepší držanie tela. To prospeje ramenám, krku a celkovo chrbtici.
  3. Balans: Pre svaly a pre chrbát je rovnováha veľmi dôležitá. A možno tiež deti prestanú stále niekam padať, čo vám ušetrí veľa nervov.
  4. Priestorové vnímanie: To pre deti nie je úplnou samozrejmosťou. Pri tanci sa naučia vnímať priestor okolo seba, čo rozvíja odhad a bdelosť.

Keď posilním svoje telo, posilním aj myseľ…

Nerád používam patetické slovné obraty, ale keby som mal povedať, čo ma v živote najviac ovplyvnilo, odpoviem, že tanec.

Nespočetne veľa hodín v tanečnej sále, pocit šťastia pri potlesku divákov, aj smutné chvíľky neúspechu. To všetko sú veci, ktoré formujú charakter.

Rovnako ako každé iné umenie, aj tanec je o kreativite. Nedokážem povedať, či je kreativita v tanci lepšia, alebo horšia ako kreativita v inom umeleckom odvetví. S istotou ale viem, že je iná ako napríklad v maľovaní. Keď tancujem, vnímam svoje telo v priestore. Predstavte si napríklad, že by ste museli tancovať v malom kumbáli. Vaše pohyby by určite vyzerali inak, ako keby vás postavili na pódium v Národnom divadle.

Prečo je kreativita dôležitá? Učí nás, že jedna situácia má presne toľko riešení, koľko ich vymyslíme. Pre deti je prirodzená a podporiť sa dá celkom ľahko. Čím skôr sa dieťa naučí ju rozvíjať a nebáť sa jej, tým prirodzenejšie preň bude používať ju v dospelosti. Čo napríklad také riešenie problémov? Na to je často potrebná veľká dávka kreativity.

Ako deti tanec obohatí duševne:

  1. Motivácia: Tanec učí, že trpezlivosť ruže prináša a ukáže, ako sa poučiť z vlastných chýb. Motivuje deti ísť ďalej.
  2. Režim: Deti sa učia, že majú povinnosti a že na tréning sa chodiť musí. Kto nechodí, je pozadu, nevie to, nepôjde na preteky…
  3. Poznávacie schopnosti: Sústredenie, pamäť, riešenie problémov – k tomu všetkému prispievajú hodiny tanca.
  4. Komunikácia: Ak sa vaše dieťa naučí vyjadrovať svoje emócie tancom, pomôže mu to vyjadrovať ich aj slovami.

Tancom k vyrovnanosti a sebavedomiu

Pre mňa bola tanečná sála vždy prostredím, kde som zabudol na starosti. A stále to tak mám.

Imaginárny batoh, v ktorom nosíme stres, všetky povinnosti a záväzky, do sály nepatria. Automaticky ho nechávam v šatni. A tak to robia všetci. Väčšina z nás to ani nerobí zámerne, deje sa to samé. Keď sa po hodine pre tento svoj batôžtek vrátim, už mi nepripadá taký ťažký a jeho obsah ma netrápi. Pozerám sa naň s nadhľadom, za ktorý dosť pravdepodobne môže to obrovské množstvo endorfínov, čo mi prúdi v žilách.

Aj keď to môže znieť lacno, tanec je zábava. Každý by svoje deti radšej videl na hodine tanca, ako sedieť pred telkou, nemám pravdu? Na tanečnej lekcii sa určite nudiť nebudú. Keď sa budú cítiť dobre, dokážu začať na sebe poriadne makať, čím dajú svojmu novému koníčku úplne nový rozmer. A čo prichádza po tvrdej práci? Zaslúžená odmena! A keď vaše deti ucítia, že sa zlepšujú a že im to ide, začnú si viac veriť a budú mať zo seba radosť.

Neviem, ako s vami, ale so mnou niekedy dokážu emócie pekne zamávať. Ako tie dobré, tak tie, ktoré by som radšej posadil do najbližšieho vlaku do Čiernej nad Tisou.

Naučiť sa s takýmito emóciami pracovať, to nezvláda ani veľa dospelákov. Lenže v tanci sa  s týmto pracuje bežne. Aj samotná podstata niektorých tanečných štýlov v sebe nesie nejakú emóciu prirodzene vychádzajúcu z hudby. Môžeme tancovať veselo, vyjadrovať smútok, vybiť agresiu… Ak sa vaše dieťatko tieto veci učí ovládať odmalička, v dospelosti preň budú emočne vypäté situácie uchopiteľnejšie, pretože sa s nimi učí pracovať už dlho.

Kamaráti v tanečnej, kamaráti naveky

Keby som mal zhodnotiť, koľko kamarátov mám z radov tanečníkov a koľko odinakiaľ, bol by to naozaj veľký nepomer. Ale je to logické – keď všetok svoj voľný čas venujete niečomu, čo vás napĺňa, vytvoríte si väzby na celý život.

Deti si v tanečných krúžkoch nájdu veľa kamarátov. Tancom totiž okrem svalov a kondičky posilníme tímového ducha. To je jedna z vlastností, ktorá sa do dospelého života hodí naozaj každému.

Čo sa deti naučia v rámci medziľudských vzťahov?

  • Dôverovať: Predstavte si, že musíte skočiť a niekto vás musí chytiť. Alebo že vás niekto drží vo zdvíhačke a nesmie pustiť. Takému človeku musíte veriť.
  • Spolupracovať: Či už na lekcii alebo na vystúpení, všetci musia ťahať za jeden povraz. Iba tak dosiahnu želaný výsledok.
  • Počúvať: Nie všetkým ide všetko hneď. Často si ale deti pomôžu samy medzi sebou a to, čo im nejde, si navzájom vysvetlia.
  • Byť trpezlivý: Niekto pochopí pas de bourrée hneď, niekomu to jednoducho trvá. Tréner musí tým pomalším veci vysvetliť ešte raz. Inak a lepšie. Ostatní musia mať strpenie. Inokedy musia mať deti trpezlivosť dokonca aj samy so sebou. A to je ešte len niečo.
  • Schopnosť viesť ostatných: Niekedy sú deti rozdelené do skupín a plnia úlohy. Potom sa rýchlo vidí, kto je rodený vodca a kto radšej počúva a nasleduje.
  • Zvládať zraniteľnosť: Život nie je len o úspechoch a výhrach. Niekedy človek prehrá, aj keď zo seba vydá to najlepšie. A to je normálne. Emočne sa s tým vyrovnať je niečo, čo sa potom v živote naozaj hodí.

Ak vaše dieťa chce chodiť tancovať a vy mu to dovolíte, urobíte mu tým obrovskú službu do života. Tak čo? 5, 6, 7, 8… ideme na to!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články