Práve čítate

Ako sme vyberali detskú prilbu na bicykel: Štítok áno, samolepky nie!

1243  
Zdieľať: 

Ako sme vyberali detskú prilbu na bicykel: Štítok áno, samolepky nie!

Úplne jednoducho by som mohla celý článok zhrnúť do niekoľkých bodov. Prilba je rozhodne nevyhnutná, musí dobre sedieť a najlepšie je nechať si s výberom poradiť priamo v obchode. Ak by ste sa v tom ale pred nákupom chceli trošku zorientovať sami, spísala som poznatky, ktoré som počas vyberania nazbierala ja.

18. 9. 2022 3 min. čítania Jana Duffková
Ako sme vyberali detskú prilbu na bicykel: Štítok áno, samolepky nie!

Prilbu beriem ako samozrejmosť a myslím si, že neexistuje výhovorka, ktorá by mohla dovoliť deťom vyraziť na bicykel bez nej. Ani na kolobežku alebo v zime na lyže a korčule. Dokonca by ju deti mali mať už na odrážadlách. Jednak si na ňu zvyknú a nebudú neskôr protestovať, keď ju po nich človek bude vyžadovať, a potom hlavne – na odrážadlách to nie je oveľa bezpečnejšie, aj keď pôsobia tak nevinne. Možno práve naopak. Už toľkokrát ma zamrazilo, keď som videla nejakú mamičku horko ťažko dobiehať mini šoféra motorky rútiaceho sa strmhlav dole z kopca…

Aj keby človek sám nemal motiváciu deťom prilbu zadovážiť, nesmieme zabúdať, že do 15 rokov je u nás povinná v meste aj mimo obce. Dospelí majú u nás povinnosť nosiť prilbu iba na cestách mimo obce.

5 dôležitých bodov, na ktoré sa pri nákupe prilby zamerať

Vybrať detskú prilbu nie je až taká veda, ale pár pravidiel sa určite hodí poznať a dodržiavať. Osobne nie som žiadny veľký cyklista, a preto som sa pred nákupom poradila s niekoľkými predajcami a známymi, ktorí tomu rozumejú.

1. Ako bola prilba vyrobená?

Ako som sa dozvedela, prilby predávané u nás by mali mať certifikáciu, ktorú spoznáme podľa označenia STN EN 1078. Niekedy býva nalepené samolepkou priamo na prilbe, ale určite bude na škatuli. A potom je tu voľba technológie: prilba môže byť lisovaná, lepená (tie bývajú lacnejšie), ale zo všetkých strán mi s ohľadom na kvalitu a bezpečnosť skôr odporúčali vybrať si technológiu in-mold. Zjednodušene povedané je vyrobená tak, že do vonkajšej štruktúry, škrupiny, sa pri vysokej teplote a tlaku priamo vstrekuje polystyrénová pena, teda je dokonale spojená s vonkajšou vrstvou a tvorí jednoliaty celok. Prilba je preto potom pri náraze odolnejšia. Podľa mňa je v tomto prípade lepšie si priplatiť, ale určite platí, že aj lacnejšia prilba je lepšia ako žiadna prilba.

2. Správna veľkosť prilby

Prilba musí sedieť, aby správne chránila. Nesmie byť veľmi veľká, ale ani malá – to by aj tlačila a malý cyklista by ju určite nechcel nosiť. Ja som po odporúčaní zmerala obvod hlavy (meria sa ideálne krajčírskym metrom v oblasti čela) a podľa toho som vedela, v akom regáli sa pohybujeme. Dobré je tiež skontrolovať nastaviteľnosť veľkosti – podľa mňa je najpohodlnejšie otočné koliesko v zadnej časti prilby. S jeho pomocou upevníte prilbu na hlave, ale tiež v prípade potreby povolíte – napríklad keď na jeseň pod prilbu príde tenká čiapka alebo kukla. Na nákup je najlepšie zobrať deti so sebou, aby si prilbu poriadne vyskúšali. Radšej som sa nespoliehala len na nameraný obvod hlavy. Pri výbere som tiež pozerala na mäkkú výstelku. Chcela som takú, ktorá pôjde vybrať a vyprať, preto som sa rozhodla pre takú, ktorá sa do prilby pripína na suchý zips.

3. Na tvare záleží

Cykloprilba by mala mať ideálne štít! To pre mňa bola novinka. Zistila som, že naša predchádzajúca prilba bola tvarom skôr na skateboard. Štít je na výber buď priamo ako súčasť celkového tvaru, alebo môže byť odnímateľný a samozrejme s ním prilba lepšie chráni tvár (a tiež trošku odtieni oči od slniečka). Dobré mi pripadá aj odporúčanie na sledovanie tvaru prilby v zadnej časti, kde by nemalo nič vyčnievať, ak sa dieťa ešte vozí napríklad v sedačke a potrebuje sa oprieť.

4. Zapínacie popruhy

Aj keď by prilba, ako som sa dozvedela, mala na hlave po zafixovaní uťahovacím kolieskom držať aj sama o sebe, používať zapínacie popruhy je nevyhnutné, pretože pri náraze by samotné usadanie na hlave nestačilo. Vždy teda sponu zapíname a kontrolujeme, že je správne nastavená. Mala by byť pod bradou, utiahnutá tak akurát. Aby nevisela, ani neškrtila – medzierka by mala byť maximálne na dva dospelácke prsty. Znie to ako primitívna rada, pritom tak často vídam deti, čo jazdia po dopravnom ihrisku s prilbou rozopnutou alebo nedotiahnutou.

Pri nákupe prilby je dobré nechať deti, aby si prilbu samé nasadili a zapli, aby ste sa uistili, že túto konkrétnu sponu dokážu bez pomoci pohodlne ovládať.

5. Vychytávky, ktoré sa hodia

Odvetrávacie otvory v prilbe sú potrebné. Poznáte to sami, deti jazdia ako vietor a spotia sa, aj keď nie je 30 stupňov. Ja som pozerala aj na to, aby v nich bola sieťka proti hmyzu. Minimálne v prednej časti prilby. Tiež mi príde dobré, keď prilba obsahuje reflexné prvky, ako sú odrazky alebo zabudované blikajúce svetielko na zadnej časti.


Novinkou pre mňa bolo ďalšie odporúčanie: Na prilbu ideálne nenalepovať samolepky. Nejaká malá asi neuškodí, ale väčšie a pevné samolepky by mohli ovplyvniť vlastnosti prilby v prípade nárazu.

Ak dieťa na prilbu naozaj spadne, je údajne najlepšie pre istotu kúpiť novú, aj keď sa viditeľne nepoškodí. Mohla by byť narušená vnútri a pri ďalšom náraze by nemusela dostatočne chrániť. To je vec, ktorá mi utkvela v pamäti, pretože by mi predtým nenapadla, ale vlastne dáva zmysel. Aj preto by som sa osobne vyhla nákupu z druhej ruky, kedy človek nevie, čím si helma už prešla. No a keď pri náraze vyslovene praskne, je kúpa novej samozrejmosťou. A hlavne sa nehnevať na deti, že ju zničili. Praskla totiž prilba namiesto toho, aby bolo na svete nepekné zranenie. A preto ju (nielen) deťom predsa dávame na hlavu.

„Keď naše deti začali v 2 rokoch jazdiť na plastovej motorke, to sme ešte asi prilbu nedávali. Ale keď presedlali na odrážadlo, na ktorom dokázali ísť oveľa rýchlejšie, prilba bola nevyhnutnou súčasťou. A uchránila syna pred nepekným zranením hlavy hneď pri prvej jazde. Objavil nový kopček, kde sa chcel spustiť, ale ten nekončil rovinkou, ale kovovou bránou. A keďže odrážadlo bolo nové a ešte ho nevedel ovládať, napálil hlavou priamo do bránky, lebo nestihol ubrzdiť. Našťastie vďaka prilbe bola pokrstená len prilba, a nie hlava. Možno aj vďaka tomu u nás nie je prilba pre deti žiadnym problémom a nosíme ju všetci a na všetky cesty.“ Lenka P. pre Tchibo blog

Oblečenie a doplnky pre deti

Oblečenie a doplnky pre deti

Vyberte pre svojich najmenších príjemné a funkčné oblečenie, hračky a aj doplnky do izbičiek.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články