Práve čítate

Aby po vyprážaní kapra nezostal len upchatý odtok, likvidujeme olej ekologicky. Je to ľahké!

12714  
Zdieľať: 

Aby po vyprážaní kapra nezostal len upchatý odtok, likvidujeme olej ekologicky. Je to ľahké!

Moja babička bola majsterka vo vyprážaní šišiek. Skvelo chutili ešte teplé. S bielymi fúzmi od cukru som ako dieťa mávala pocit, že viem, ako chutí raj. Či je správne, keď potom babička použitý olej vyleje niekam do záhrady, v lepšom prípade na kompost, mi vtedy bolo fuk. Teraz už mi to jedno nie je a tak som sa naučila olej správne triediť, aby ho bolo možné recyklovať.

24. 12. 2023 2 min. čítania Jana Bohutínská
Aby po vyprážaní kapra nezostal len upchatý odtok, likvidujeme olej ekologicky. Je to ľahké!

Ako na to? Kým to prezradím, ešte vás budem chvíľu napínať a zverím sa vám s ďalšou spomienkou. Veľmi dobre si pamätám, aká to bola bomba, keď sme si domov priniesli prvý fritovací hrniec. Už žiadna panvička a olej, ktorý pri troške šťastia postriekal iba stenu za sporákom. Hranolky, rezne, ryby aj náš milovaný karfiol v trojobale sme pekne v sitku ponárali do rozpáleného oleja vo friťáku. Keď sme si jedlo naservírovali, púšťala som sa do neho s blaženým pocitom.

Čo sa po vyprážaní dialo s použitým olejom, už teraz v dobrej spoločnosti skoro ani nemôžem priznať. Končil spláchnutý do záchoda alebo vyliaty do umývadla. Dnes mám z takéhoto ekologického prehrešku husiu kožu a červenám sa len z toho, ako to píšem. Do kanalizácie tuk jednoznačne nepatrí. Po vychladnutí sa zrazí a kanalizáciu upchá. A je to ekologicky škodlivé.

Trochu zodpovednejšie teraz pristupujem aj k vyprážaniu ako takému. Dávam si otázku: Je nevyhnutné konkrétne jedlo vyprážať? Veď vyprážaným jedlom príliš nepodporujem ani svoje zdravie. Často zistím, že môžem použiť inú prípravu, že môžem skôr dusiť, piecť a variť, ako vyprážať, a jedlo bude, s trochou korenia, aj tak výborné.

Kompostovať? Áno, ale…

Teraz už mám našťastie dosť informácií, aby som o použitom oleji viac premýšľala. Olej zlikvidovaný do kompostu je ešte s odrenými ušami znesiteľná cesta.

Použitý olej je biologicky rozložiteľný komunálny odpad a kompostovanie je jedna z ciest, ako sa ho zbaviť. Ale určite nie je dobré ho do kompostu rozpálený len tak naliať a robiť to vo veľkom. Ako som sa poučila v Ekologickom inštitúte Veronica, správny postup vyzerá inak:

  • Nie: Nelejte olej do kompostu v tekutej forme a vo veľkých objemoch, tým by sa mohla kontaminovať pôda a spodné vody, čo je nesprávne.
  • Áno: Lepšie je, keď necháte olej nasiaknuť do pilín, papierového kartónu alebo servítok a tak ho do kompostu uložíte.

Kompost sa dá akceptovať v malom, ale aj tak to nie je tá najsprávnejšia cesta. Najekologickejšie je, keď dáte oleju a tukom druhú šancu, vytriedite ich, ako iný komunálny odpad, a tak umožníte ich recykláciu.

Prečo triediť? Hlavných dôvodov je hneď niekoľko:

  1. Nezanesiete potrubie a odpady.
  2. Je to ekologické – nesprávne zlikvidované oleje a tuky znečisťujú odpadové vody a pôdu.
  3. Recyklácia použitých olejov znižuje množstvo CO2, ktoré uniká do ovzdušia.
  4. Recyklovaný olej a tuky sú surovinou na výrobu biopalív do lietadiel a áut.

Ako to robím ja


Po použití oleja počkám, kým úplne vychladne, a potom ho prelejem do PET fľaše so širším hrdlom. Väčšinou to trvá nejaký čas, kým doma spotrebujem toľko oleja, aby som ju celú naplnila, takže olej do fľaše zbieram postupne a raz za čas ju zájdem vyhodiť do kontajnera určeného na použité oleje.

Nájdite si triediace miesto blízko od vás

Teraz je triedenie ľahké. Všetky obce sú povinné zabezpečiť zber jedlých tukov a olejov. Triediť pritom môžete úplne všetky jedlé tuky a oleje, ktoré doma používate, nielen tie z vyprážania, ale napríklad aj z konzervy od rybičiek alebo nakladaných potravín.

Záleží na tom, kde bývate. Niekde sú špeciálne nádoby na olej v rámci triedeného odpadu. Inde je olej potrebné doniesť v zatvorenej nádobe na nejaký zberný dvor. Napríklad moja mama, ktorá vypráža viac ako ja, nosí olej preliaty do PET fľaše, do ekologického centra. Má ho pár minút od bytu.

Najlepšie je informovať sa na radnici, alebo si na internete nájsť, kde sa čo najbližšie k vám olej zbiera. Použitý olej na Slovensku môžete odovzdať napríklad na čerpacích staniciach Slovnaft a v jednej sieti supermarketov. Alebo sa mrknite na mapu na webe triedimolej.sk, kde nájdete ďalšie zberné miesta.

Tento rok počas Vianoc už len ekologicky. Neviem, ako u vás, ale u nás sa na Vianoce vypráža tradične kapor a pre mňa, vegetariánku, obalený karfiol alebo brokolica. Susedia zase milujú na Silvestra rezne cez pol taniera. Hlavne na Vianoce teda väčšina domácností tento druh odpadu vyprodukuje a určite uľavíme prírode aj potrubiu, keď sa ho zbavíme správnym spôsobom.

Tipy na správne odkladanie oleja:

  • Použitý olej nemusíte pri prelievaní do fľaše cediť cez sitko. Drobné nečistoty recyklácii oleja nevadia. Takže po vyprážaní ryby môžete všetok olej aj s opadanou strúhankou preliať do fľaše.
  • Veľkosť fľaše vyberajte podľa toho, akú veľkú spotrebu oleja máte v domácnosti. Použite radšej menšiu fľašu, aby sa olej neznehodnotil dlhým státím na linke.
  • Zbierajte rastlinné tuky, živočíšne tuky, v poriadku je aj výpek z pečeného mäsa.
  • Určite nedávajte do jednej nádoby použité oleje z kuchyne a napríklad starý technický olej. Ten sa likviduje iným spôsobom.

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Darujte sebe a svojej kuchyni nových pomocníkov na varenie aj stolovanie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články