Práve čítate

Ako som sa pohrala s organizáciou a údržbou kociek lega

2395  
Zdieľať: 

Ako som sa pohrala s organizáciou a údržbou kociek lega

Tiež vaše deti milujú LEGO? U nás je to jedna z najobľúbenejších hračiek. Syn sa so stavebnicami vydrží hrať každý deň hodiny a ja sa k nemu často veľmi rada pripojím. Lego rozvíja predstavivosť a kreatívne myslenie. Už menej zábavné je ale jeho upratovanie. Preto mám pre vás niekoľko tipov, ako kocky hravo zorganizovať.

9. 11. 2023 5 min. čítania Helena Suchá
Ako som sa pohrala s organizáciou a údržbou kociek lega

Premýšľala som teda, ako lego usporiadať, aby syna bavilo kocky po hre ešte aj upratať a ja som mu nemusela ničiť výtvory. Myslím, že sa to celkom podarilo. Len teda odporúčam, aby ste kocky najskôr zorganizovali bez detí. Neviem, ako vy, ale ja by som ťažko synovi vysvetľovala, že sa mu bude výsledok páčiť.

Kde sa zobrali kocky lega

Firma LEGO bola založená už v roku 1932 dánskym podnikateľom Ole Kirk Kristiansenom a pôvodne vyrábala hračky z dreva. Kocky stavebnice, ako ich poznáme dnes, vznikli až neskôr, v roku 1958. Názov LEGO je vlastne spojením dvoch dánskych slov  „leg godt“, čo znamená „hraj sa dobre“ – a že toto poslanie napĺňajú deti po celom svete, je azda všetkým jasné. Stačí sa pozrieť do izbičiek našich detí. Firma je aj po tých desiatkach rokov rodinným podnikom, vlastní ju vnuk zakladateľa, Kjeld Kirk Kristiansen.

Krok č. 1: Kocky roztriedim podľa potrieb staviteľa

Najskôr som sledovala, ako syn pri hre postupuje a ako si vyberá kocky. Na prvom mieste bol pre neho tvar a až potom farba, ktorá nie vždy rozhodovala (má iba necelé 3 roky). Často mu trvalo, kým našiel presne to, čo potreboval. A keď hľadal niečo špecifické, napríklad zviera, jedlo, stoličku alebo postavičku, vždy požadoval moju asistenciu, pretože sa v kockách nevyznal a v škatuliach sa mu strácali.

třídění lega

Samozrejme, možno ešte pred rokom sme tento problém neriešili. Syn nemal ani 2 roky, zbierka lega teda nebola nijako veľká a stačila nám jedna škatuľa, v ktorej sme boli schopní sa celkom rýchlo zorientovať. Ak nechcete, aby škatuľa dieťaťu zaberala veľa miesta v izbičke, kúpte takú, ktorá sa vojde pod posteľ. Ideálne s vrchnákom kvôli prachu.

Keď sa vám začne zbierka lega rozrastať, určite oceníte pár organizačných tipov. Pre menšie deti, ktoré stále používajú lego duplo, stačí kocky rozdeliť podľa farieb a následne tvaru. Ja som ešte vytvorila kategórie postavičky, jedlo, stoličky, kocky s nápisom/obrázkom, a „špeciálne“ tvary kociek. Takto som časť dala do vreciek a pohárov na zaváranie. Syna baví kocky upratovať a já mám radosť, že si pri tom precvičí farby a tvary.

Ak už máte staršie deti alebo sami radi staviate lego, takže máte doma naozaj veľa kociek, môžete postupovať viac-menej rovnako. Len budete mať viac tvarov – okrem klasických kociek aj „ploché“, vyššie, nižšie a podobne. Organizovať lego môžete tiež podľa jednotlivých setov. Nevýhodou ale je, že tento spôsob podľa môjho názoru zaberie v izbičkách viac miesta a nepodporuje tak veľmi fantáziu. Je tu totiž viac-menej jasne daný výsledek.

Poďme si to teda zhrnúť. Ako organizovať lego, aby sa k nemu deti rady vracali:

  1. Malá zbierka lega: nie je potrebná prílišná organizácia, všetko je v podstate prehľadné.
  2. Stredná zbierka lega: triedenie podľa základných tvarov (štvorec, obdĺžnik, špeciálne kocky). Alebo podľa farieb a setov.
  3. Veľká zbierka lega: triedenie podľa tvarov, setov a farieb. Pričom tvarov už máte pravdepodobne viac. Kocky sú buď „ploché“, nízke, vyššie apod. Tento bod nie je samozrejme len pre deti, ale aj pre dospelých staviteľov.

Osobne odporúčam organizovanie lega časom obmieňať. Asi by som začala skladovaním po setoch (neskôr to pravdepodobne nebude možné) a potom pravidelne obmieňala triedenie podľa tvarov a farieb, prípadne kombináciu oboch. Deťom to zážitok zo skladania ešte viac obohatí a budú mať stále niečo nové, a pritom nemusíte kupovať nový set.

Krok č. 2: Využívam úložné systémy pre kutilov, krajčírky aj kuchárky

Ideálne na skladovanie menších dielov lega sú opäť poháre na zaváranie, vrecká, alebo napríklad zásuvky na klinčeky a šróbiky, prípadne kufríky pre kutilov. Využiť môžete aj plastové škatuľky, ktoré určite máte doma v kuchyni.

Ako roztriedené kocky skladovať

  1. Malá zbierka lega: stačí jedna veľká škatuľa.
  2. Stredná zbierka lega: môžete využiť viac menších škatúľ, prípadne poháre na zaváranie a vrecká, do ktorých roztriedené kocky uložíte a nič sa tak nepomieša.
  3. Veľká zbierka lega: škatule, poháre na zaváranie, zásuvky na šróbiky alebo kufríky pre kutilov/krajčírky. Prípadne kombinácia týchto vecí. V momente, kedy využijete úložné systémy pre kutilov, bude to deti o to viac baviť. Môžu si na svojom pracovnom stole vytvoriť dielňu so všetkými stavebnými komponentmi poruke.

Krok č. 3: Kocky nechávam podstupovať očistné kúry

Dôležité je tiež udržiavať lego čisté. A to ako v prípadoch, kedy ho máte vystavené a chytá sa vám na ňom prach, tak aj v prípadoch, kedy máte kocky upratané v škatuliach. Ak vás prišli navštíviť „cudzie“ deti alebo ak vaše ratolesti pri hre s legom aj rady jedia, kocky môžu byť plné baktérií. Preto je nutné dieliky stavebnice pravidelne umývať a dezinfikovať.

Na umývanie lega neodporúčam používať vrelú vodu. Je to predsa len plastová hračka, ktorá sa môže v kontakte s vysokými teplotami zdeformovať. Z rovnakého dôvodu neodporúčam kocky dávať ani do umývačky, v ktorej navyše môžete jednotlivé kocky stratiť. V ideálnom prípade ich umývajte v teplej vode zhruba raz za týždeň alebo dva, ak vaše deti stavajú dennodenne.

A ako presne postupovať?

Ja som sa inšpirovala expertkou na upratovanie Gagliardi, na ktorú som natrafila na blogu Marthy Stewart. Akurát namiesto prípravku na umývanie riadu často používam vínny ocot ako prírodnú alternatívu. Jednoducho s ním odstránim nečistoty a zároveň slúži ako dezinfekčný prostriedok.

  1. Najskôr oddeľte od seba jednotlivé diely lega.
  2. Vložte ich do teplej vody (buď do drezu, umývadla alebo vedierka).
  3. Pridajte zhruba 1 lyžicu prípravku na riad.
  4. Vo vode vytvorte vodný vír a točte kocky zhruba 3 – 5 minút.
  5. Vypusťte vodu a oplachujte lego, kým ho nezbavíte všetkého mydla.
  6. Lego rozložte na uterák a ľahko ho vysušte. Potom nechajte kocky takto ležať, kým samy neuschnú. Občas ich môžete otočiť.

No a ak máte doma vystavený zložený model lega, ktorý nechcete rozložiť, tak je dôležité ho pravidelne oprašovať. Gagliardi radí presunúť sadu na väčšiu pracovnú plochu, aby ste ju mohli ľahko otáčať a otvárať na nej prípadné dvere. A potom buď natiahnite sieťovinu alebo kúsok starej záclony na hadicu vysávača, aby ste zabránili, že vám vysaje kúsky lega, a prach z lega povysávajte, alebo ostráňte make-upovým štetcom. Začnite zhora a lego otáčajte, ako potrebujete. Možno pre vás budú moje tipy inšpiráciou. Hlavne teraz pred Vianocami je lego jednou z tém mnohých rodičov. Určite urobíte pod stromčekom radosť ďalšou novou stavebnicou, ale nezabudnite na kopy neusporiadaných kociek, ktoré ležia ľadom v skrini alebo pod posteľou. Tiež si zaslúžia druhú šancu a spolu s novým setom urobia ešte väčšiu parádu. 

Hrejivá rodinná pohoda

Nechajte váš domov zažiariť množstvom hrejivých dekorácií a svetielok.

Do e-shopu

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články