Práve čítate

Kúpeľňový detox alebo generálne upratovanie v 10 krokoch a za pol hodinu

3541  
Zdieľať: 

Kúpeľňový detox alebo generálne upratovanie v 10 krokoch a za pol hodinu

Keď príde reč na veľké upratovanie kúpeľne, existujú len dva druhy ľudí. Tí prví postupne čistia každý deň kúsok, tí druhí na to radšej vletia a vygruntujú na jeden záťah. Ja som dvojka. Mám totiž rada ten pocit z perfektného a rýchlo dosiahnutého výsledku. A kúpeľňu zvládnem za 30 minút. Neveríte?

7. 1. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Kúpeľňový detox alebo generálne upratovanie v 10 krokoch a za pol hodinu

Kúzlo spočíva v superschopnosti robiť viac vecí naraz. Jednoducho kúpeľňový multitasking.

  1. Nájdite správnu chvíľu. Toto nezaberie žiadny čas, ale je to úplne kľúčové. Určite nepotrebujete, aby vám počas upratovanie neustále niekto chodil do kúpeľne alebo na záchod. (0 minút)
  2. Najšpinavšie práce. Odpady a WC misa sú prvé na rade, aby mal čistiaci prostriedok dosť času zaúčinkovať. Ja na oboje používam obyčajnú jedlú sódu a biely ocot. Nezľaknite sa búrlivej reakcie pri ich zmiešaní, vlastne je na to veľmi pekný pohľad. Toaletu zvnútra vystriekam octom a posypem sódou, odpady v umývadle a sprcháči predtým ešte prelejem horúcou vodou. To isté hneď urobím aj v kuchynskom dreze, ako bonus k upratovaniu kúpeľne. (2 minúty)
  3. Vyperte. Kým upratujete, práčka sa postará o textilné súčasti kúpeľne – koberčeky, župany, sprchový záves a čokoľvek ďalšie tam máte. (2 minúty)
  4. Všetko musí von. Teraz je ten správny moment vypratať kozmetiku, organizéry a všetky drobnosti. A keď už každú vec beriete do ruky, ihneď vyhadzujte tie po záruke, nepoužívané alebo vyslúžilé kúsky a tie poloprázdne dajte dopredu, aby ste ich domíňali. Čo chýba, pripíšte na nákupný zoznam. (5 minút)

Hrebene a kefy pod mikroskopom

To ani nechcete vidieť. Okrem vlasov na kefe aj hrebeni zostávajú aj stopy vlasovej pokožky, mazu a prachu. Z kefy najskôr odstráňte vlasy (skvelo to ide plochým hrebeňom alebo ostrým koncom tupírovacieho hrebeňa). Tie obyčajné plastové hrebene nechajte odmočiť v teplej vode s trochou šampónu a potom ich vydrhnite. Drahšie kefy s prírodnými štetinami dlho nemáčajte, len ich opatrne prejdite prstami so šampónom, opláchnite a nechajte uschnúť štetinami nadol.

mytí kartáčů a hřebenů

  1. Zatočte s prachom. Kým je všetko suché. Nie je nič horšie, ako keď začnete vlhkou handrou roznášať prach všade naokolo. Takže pekne prachovkou zhora nadol, aj hore na skrinkách, na svetlách a na bojleri! Raz za čas je fajn rozobrať a multifunkčným štetčekom vyčistiť aj ventilátor/vetrák. Nakonec pozametajte alebo povysávajte podlahu. (3 minúty)
  2. Čo je mokré… Odteraz už pracujte v rukaviciach, aby ste sa potom nemuseli ďalšiu pol hodinu venovat detoxu rúk. Ja postupujem takto: najskôr komplet vystriekam sprcháč a umývadlo čistiacim prostriedkom na vodný kameň (alebo domácim roztokom z octu a kyseliny citrónovej), nechám pôsobiť. Ak na rozdiel odo mňa patríte k šťastlivcom s vaňou, postup je rovnaký. V medzičase sa venujem obloženiu zvyšku kúpeľne – klasicky čistiacimi utierkami, ktoré nepúšťajú chĺpky. Potom sa vrátim k sprchovaciemu kútu, špeciálnou úzkou hubkou/škrabkou vydrhnem rohy, koľajničky a všetky horšie prístupné plochy. Kefkou prebehnem špáry, všetko opláchnem a vyleštím dosucha. Nakoniec dočistím odpad a poriadne prepláchnem horúcou vodou. To isté urobím s umývadlom, prípadne aj s vaňou. (5 minút)

Zábava pre malých pomocníkov

Ak máte deti vo veku, kedy sú ešte ochotné uveriť, že upratovanie kúpeľne je hra, zapojte ich do práce. Dajte im jasnú úlohu, napríklad špáry. A keď im k tomu zadovážite elektrickú kefku (nie tú zubnú, ale čistiacu), budú túto „prácu“ milovať!

  1. Poličky a skrinky stačí utrieť. Zvonku aj zvútra. A keď už máte v ruke handričky, prejdite aj svetlá, práčku, bojler, regál a ďalšie vybavenie kúpeľne. Popremýšľajte, čo je ešte potrebné. Kedy ste napríklad naposledy čistili filter v práčke? Urobte to teraz! Teda ak už práčka doprala váš kúpeľňový textil. (3 minúty)
  2. Vitajte v bakteriálnom raji! Áno, ideme čistiť toaletu, v ktorej už nejakú chvíľu pracuje sóda s octom alebo WC gél. Pomocou kefy poriadne vyčistite vnútro celej záchodovej misy, venujte sa každému zákutiu. Misu umyte aj zvonka, po stranách aj zospodu. Potom sa zamerajte na dosku, aspoň občas ju odmontujte a umyte naozaj celú. Osobne najradšej používam silikónové hubky, ktoré sú hygienické a nepoškriabu keramiku, plast ani drevo. Úplne nakoniec ešte prejdem splachovadlo a celú toaletu dezinfekčnou vreckovkou, ktorých mám od covidu zásoby… (5 minút)

Najviac nehygienická kefa

Toto je naozaj nočná mora, WC kefy sú hniezdom baktérií a rôznych ďalších nepekností. Okrem bežnej údržby po každom použití je potrebné aspoň raz týždenne nasadiť silnejší kaliber! Pre dôkladnú očistu aplikujte na 10 minút bežný dezinfekčný čistiaci prostriedok a potom opláchnite. Dôležité je nechať kefu dôkladne oschnúť, pretože baktérie milujú vlhké prostredie. A nezabudnite ani na nádobu, v ktorej WC kefa stojí! 

  1. Lesk blesk. Po čistení toalety si doprajte nejakú krajšiu činnosť. Čo takto zrkadlá? Áno! Každý má svoju obľúbenú leštiacu metódu, ja už roky používam zázračnú utierku z mikrovlákna. Funguje skvelo na sklo aj na nerezové batérie, a to bez čistiaceho prostriedku. Zázrak. (2 minúty)
  2. Koniec zvonec. Prichádza najoptimistickejšia fáza upratovania. Umyť podlahu, upratať pomôcky na upratovanie a je to. Dávam si dole rukavice a mám hotovo. A za odmenu si púšťam vetrák, ktorý odnesie posledné čiastočky prachu aj tú nezameniteľnú dezinfekčnú vôňu octu. (3 minúty)
  3. Ja viem. Úplný koniec to ešte nie je. Kým ventilátor robí svoju prácu, ja vraciam naspäť kozmetiku, vešiam vypraté veci a v duchu už premýšľam, kedy sa pustím do kuchyne.

Je len na vás, či chcete kúpeľňu vyčistiť za 30 minút, alebo jej venovať viac času. Dôležitý je pocit spokojnosti z dobre vykonanej práce a vôňa čistej kúpeľne.

Odteraz už bude upratovanie zábava

Odteraz už bude upratovanie zábava

Kúpte si do domácnosti pomocníkov, s ktorými jednoducho odstránite nečistoty aj z tých najneprístupnejších miest.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články