Práve čítate

Ako si vyberám správny hrnček na kávu? Nenechám sa zlákať len páčivým dizajnom (väčšinou)

993  
Zdieľať: 

Ako si vyberám správny hrnček na kávu? Nenechám sa zlákať len páčivým dizajnom (väčšinou)

Tiež máte doma TEN hrnček, bez ktorého by vášmu cappuccinu NIEČO chýbalo? Je zaujímavé, ako veľmi môže kúsok porcelánu (alebo iného materiálu, ale o tom neskôr) ovplyvniť emócie spojené s popíjaním kávy. Lenže je v tom malý háčik – čo sa páči nám niekedy nemusí sedieť práve našej káve.

8. 12. 2022 2 min. čítania Veronika Bednářová
Ako si vyberám správny hrnček na kávu? Nenechám sa zlákať len páčivým dizajnom (väčšinou)

Najskôr sa zameriam na objem

Káva si lebedí v šálke, ktorá jej sadne. Predovšetkým preto, že tak rýchlo nevychladne. Až je z toho rým! Pri výbere hrnčeka sa teda riaďte tým, aký nápoj z neho budete piť. Ponúkam malý ťahák:

správný hrnek na kávu

  • Espresso 60 – 90 ml
  • Cappuccino a americano 150 – 180 ml
  • Latte macchiato +250 ml (vysoký pohár)
  • Caffè latte 280 – 330 ml (veľká šálka)

Aký vybrať materiál

Najčastejšie sa káva podáva v porceláne. Ten sa rýchlo zahreje, ale zároveň potom dlho drží stabilnú teplotu. Podobné vlastnosti má aj hrubostenné sklo, ktoré navyše ponúka zaujímavý pohľad na „vrstvy“ nápoja.

Najkrajšie na pohľad je latte macchiato, kedy sa espresso leje až na záver, čím sa vytvoria tri oddelené časti – pena, káva a mlieko. Sklo v dvojstennom prevedení je tiež vhodné pre tieto nápoje. Najmenej vhodné z pohľadu udržania stálej teploty sú keramika a kamenina.

Aj správny tvar je dôležitý

Tvar hrnčeka má zásadný vplyv na zachovanie stálej teploty kávy.

Perfektná šálka na espresso má úzke dno a len ľahko sa rozširuje do výšky. Tým zostane čo najväčšia plocha v objatí nahriateho porcelánu. Pri cappuccine je tiež dobré mať úzke dno, ale hrnček sa potom pokojne môže viac rozširovať. To aby bolo dosť miesta na latte art. Pre ostatné nápoje môže byť dno ľubovoľné, ale steny by sa nemali príliš rozširovať. Vo všeobecnosti platí to isté ako pri espresse – chceme udržať kávu čo najdlhšie teplú.

Zúžené dno napomáha k vytvoreniu bohatšej cremy. Keď káva vyteká z kávovaru po stene šálky, užšie dno nasmeruje prúd dookola, čo pomôže vytvoriť slabunký vír. A práve ten podporuje vznik mikro-bubliniek, ktoré tvoria cremu.

Ideme servírovať

Niektoré príležitosti priam vyzývajú na slávnostné servírovanie. Tanierik, lyžička, kanvička s ohriatym mliekom a ak chcete aj cukornička – to všetko je skôr taká čerešnička na torte.

Najdôležitejší je moment, kým sa do hrnčeka káva vôbec dostane. Ide o správne nahriatie, ktoré má jediné úskalie: dávajte pozor, aby ste neprehriali horný okraj. Pery sú na vysokú teplotu pomerne chúlostivé. A ako si nahriať hrnček v podmienkach domácej kuchyne bez profesionálneho vybavenia? Ja to robím jednoducho. Pred servírovaním kávy na chvíľku do hrnčeka nalejem horúcu vodu.

Zaujímavosť: Ako sa pije espresso

Podľa odborníkov si chuť espressa najlepšie vychutnáte tak, že:

  • ho najskôr poriadne zamiešate, čím rozrušíte cremu
  • a potom ho dúšok po dúšku vysrknete.

Sŕkanie má byť silné a hlasné, aby ste dúšok rovnomerne „rozprskli“ po jazyku. Odhodláte sa na to v kaviarni?

Keď chcem ísť s kávou von

Nie som práve fanúšikom jednorazových pohárov, preto mám doma niekoľko termohrnčekov. Pri hľadaní toho pravého som ale neraz riešila rozliatu kávu v kabelke.

Takže moje odporúčanie smeruje hlavne k vrchnáku. Hľadajte taký, ktorý nepreteká… čo sa ale neposudzuje úplne jednoducho. Pokojne sa spýtajte na skúsenosti obsluhy v predajni, alebo si nechajte od svojich priateľov odporučiť nejaký vyskúšaný kúsok. Z mojich skúseností zatiaľ najlepšie obstáli vrchnáky s gumovým tesnením a pevne uzatvárateľným otvorom na pitie.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články