Práve čítate

Recept na domáce cappuccino. Dá sa pripraviť aj bez trysky na šľahanie mlieka?

5432  
Zdieľať: 

Recept na domáce cappuccino. Dá sa pripraviť aj bez trysky na šľahanie mlieka?

Cappuccino určite nemusím predstavovať. Táto talianska klasika s našľahaným mliekom je mojím najobľúbenejším kávovým nápojom. Už azda miliónkrát som sa pokúšala urobiť si doma rovnako dobré cappuccino, ako mávajú v kaviarňach, ale väčšinou sa mi veľmi nepodarilo. Je to vôbec reálne? Spýtala som sa baristu.

24. 11. 2022 2 min. čítania Marta Kaniewska
Recept na domáce cappuccino. Dá sa pripraviť aj bez trysky na šľahanie mlieka?

Správne pripravené cappuccino by malo pozostávať z troch častí: espresso, mlieko a našľahaná mliečna pena. Určite sa teda hodí mať doma na tento účel kávovar. Nie každý ho ale vlastní, preto som si dala za úlohu vyskúšať aj to, či by išlo cappuccino pripraviť bez neho. A mám pre vás dobrú správu! Ide to!

Recept na cappuccino, ktoré si zvládnete pripraviť doma

Najdôležitejšiu úlohu okrem kávy hrá mlieko. Jeho teplota musí byť 55 60 stupňov. Je teda dobré použiť kuchynský teplomer a postrážiť si jeho teplotu, aby nebolo až príliš horúce.

Budete potrebovať:

  • 1 espresso
  • 150 ml mlieka

Ako na to?

Pripravte si espresso do väčšej šálky. Na to môžete použiť klasický, automatický alebo kapsulový kávovar (napríklad Cafissimo).

Ak nemáte kávovar s dýzou alebo napeňovač na mlieko, môžete penu vyšľahať špirálkovým alebo ručným napeňovačom. Pred šľahaním mlieko zahrejte približne na 60 stupňov. Potom opatrne nalejte mlieko do stredu šálky s kávou a ku koncu nádobu naklopte tak, aby sa do cappuccina dostal dostatok peny.

Toto je taký domáci „náhradný“ postup. Vo vašej kuchyni ich ale môžete vyskúšať oveľa viac. Všetky tipy na šľahanie mlieka aj najrôznejšie vyskúšané spôsoby sme už popisovali v jednom zo starších článkov. Na fotke vidíte prípravu v elektrickom napeňovači, ktorý je podľa mňa na domáce použitie najpohodlnejší a pena z neho je krásne krémová. Keď pripravujem mliečnu penu týmto spôsobom, tak:

  1. Po dokončení procesu šľahania zložím vrchnák šľahača a niekoľkokrát krúživými pohybmi ruky mlieko akoby premiešam.
  2. Potom niekoľkokrát zaťukám napeňovačom o stôl, ešte trošku pohybom ruky hladinu „roztočím“ a opäť poklepem.
  3. Takto pripravené mlieko nalejem do kanvičky, pretože z nej sa mi potom do šálky s kávou leje mlieko s penou najlepšie.

Ako ale potvrdzuje môj známy barista, na vyšľahanie perfektnej mikropeny, ktorú dostanete v dobrých kaviarňach, to chce cvik a často aj kvalitnú dýzu na šľahanie.

Ako naliať mlieko do cappuccina?


Napenené mlieko by ste mali nalievať z výšky asi 10 cm nad šálkou kávy. Začnite prilievať od stredu, aby mlieko prešlo cez cremu, čo je prirodzená pena vytvorená počas procesu varenia kávy. Potom postupne výšku medzi šálkou a kanvičkou s mliekom znižujte.

Cappuccino bez kávovaru? S mokka kanvičkou!

Či už doma nemáte kávovar alebo hľadáte tip na to, ako si cappuccino pripraviť aj bez klasického vybavenia napríklad na chate, skúste mokka kanvičku! A možno vás to prekvapí, ale zvládnete to aj s french pressom.

Rozbaliť

Zbaliť

Postup:

  1. Odskrutkujte spodnú časť mokka kanvičky a nalejte do nej vodu – pamätajte na to, že jej hladina by nemala presahovať rysku. Voda by mala byť teplá – preto je lepšie použiť prevarenú vodu priamo z kanvice.
  2. Do sitka nasypte pomletú kávu.
  3. Umiestnite sitko na spodnú časť kanvičky a pripevnite vršok.
  4. Kanvičku postavte na sporák a zahrievajte, kým sa vrchná časť nenaplní kávou.
  5. Hotovú kávu nalejte do šálky a s mliekom postupujte rovnako, ako pri základnom recepte.

kawa cappuccino

Niekoľko tipov na záver:

  • Pri príprave cappuccina používajte kvalitnú arabiku.
  • Každá šálka by mala byť pripravená čerstvá – iba tak sa totiž rozvinie typická aróma kávy. Výsledný nápoj by mal mať jemnú kyslosť.
  • Crema, alebo pena, by sa pri pití mala usádzať na stenách šálky a mala by vás sprevádzať až do posledného dúška.
  • Dôležitá je aj teplota šálky, v ktorej kávu podávate. Mala by byť zahriata, pretože chladnutie znižuje arómu a negatívne ovplyvňuje chuť.
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články