Práve čítate

Vyberám si nové okuliare! Optik radí, aký tvar a materiál sa hodí ku ktorej tvári

12092  
Zdieľať: 

Vyberám si nové okuliare! Optik radí, aký tvar a materiál sa hodí ku ktorej tvári

Chystáte sa kúpiť si nové dioptrické okuliare, ale nie ste si istí voľbou tvaru a materiálu? Prečítajte si, čo radí optik. Pri výbere vám totiž môže pomôcť napríklad tvar vašej tváre.

3. 2. 2021 3 min. čítania Jaroslav Hrych
Vyberám si nové okuliare! Optik radí, aký tvar a materiál sa hodí ku ktorej tvári

Časy, kedy sa špeciálne ženy hanbili nosiť okuliare, sú podľa mňa dávno preč. Okuliare totiž nemusia byť len nutnosťou kvôli ostrému videniu, dnes je táto korekčná pomôcka často vyhľadávaným módnym doplnkom ako u žien a mužov, tak aj u detí. A je skvelé, že máme na trhu k dispozícii okuliarové rámy z rôznych materiálov, v tvaroch, farbách a každý rám tak môže doplniť individuálnu osobnosť svojho nositeľa.

Keď začíname vyberať okuliare, vždy sa ich budúceho majiteľa, alebo majiteľky, pýtam, aký je ich životný štýl. Iné okuliare sú pre vášnivého športovca a iné pre manažérku nadnárodnej korporácie. Nestačí iba predložiť výsledky vyšetrenia a dúfať, že vám optik nasadí na tvár presne to, čo očakávate. Keď budete pri výbere nových okuliarov vychádzať z toho, akým spôsobom žijete, je pravdepodobnejšie, že predídete možnému sklamaniu z toho, že sa v okuliaroch nebudete cítiť dobre. Vzájomná spolupráca je pri výbere veľmi dôležitá.

Výber okuliarov ako hra, ktorá má svoje pravidlá

Okuliarový rám vyberám s klientom často tiež podľa tvaru jeho tváre, jej šírky a veľkosti. Svoju úlohu tiež môže hrať šírka a tvar koreňa nosu. Rozlišujeme päť základných tvarov tváre a vhodných tvarov okuliarových rámov.

  1. Okuliare pre obdĺžnikovú tvár, kde dominuje vyššie čelo a výraznejšie lícne kosti, by mali mať jemnejšie línie. Veľmi vhodné sú napríklad polorámy, kde vrch môže byť zdobený, pričom budú pôsobiť vzdušne.
  2. Okrúhla tvár je symetrická v dĺžke aj šírke a potrebuje zmierniť svoju oblosť. To docielime hranatými, alebo geometrickými tvarmi okuliarov, spoločne s výraznou až extravagantnou straničkou. Vhodné sú tmavšie farby.
  3. oválnej tvári sa hodí väčšina tvarov a štýlov rámov. Môžeme sa teda pohrať s fantáziou, len musíme zachovať správnu veľkosť k proporcii tváre.
  4. Štvorcový tvar tváre je sám o sebe výrazný, preto ho zjemnite najlepšie oválnymi tvarmi a celkovo širšími rámami okuliarov.
  5. Srdcová tvár vyžaduje oválne či pravouhlé tvary tak, aby nekopírovali rysy tváre, pri ktorej sú lícne kosti a čelo výrazne širšie ako brada.


Pri výbere okuliarových rámov nás môže limitovať počet dioptrií. Niektoré okuliarové šošovky sa napríklad nehodia pre vŕtaný rám, iné na vsadenie do tenkého kovového rámu. Skúsený očný optik vám s týmto poradí a navrhne rám, ktorý bude pre vaše okuliarové šošovky vhodné.

Okrem tvaru je dôležité vybrať vhodný typ a materiál

Ponuka okuliarových rámov je veľmi široká, ale vždy je potrebné rozhodnúť sa pre jeden z troch základných typov.

  1. Jedny z najmenej nápadných sú okuliare vŕtané. Nemajú totiž žiadny rám a ich rozmanitosť spočíva hlavne v tvare brúsenia šošovky a tvare straničiek, ktoré môžu byť rôzne široké, farebné alebo ozdobné.
  2. Medzi zákazníkmi sú obľúbené aj takzvané polobruby. Ako ich názov napovedá, rám je umiestnený iba hore, alebo iba dole – napríklad pri špeciálnych okuliaroch na čítanie.
  3. Najrozšírenejším typom sú však celoobruby, kedy je očnica plná po celom obvode. Z mojich skúseností je práve tento druh najžiadanejší.

Dnešná doba je naozaj bohatá na typy a materiály rámov. Tie môžu byť vyrobené z rôznych kovov, ako je oceľ, titan, hliník a iné. Plastové rámy sa vyrábajú z acetátu, optylu, alebo zylu. Vďaka tejto škále materiálov nebýva problém vybrať vhodný rám ani pre toho, kto trpí alergiou na niektorý z nich.

Hlavne pre ženy sú farby neoddeliteľnou súčasťou životného štýlu

Aj keď ku mne zákazníčky často chodia s tým, že chcú klasický čierny rám, vo väčšine prípadov dospejeme k tomu, že najlepšie sa cítia v pestrofarebnom ráme.

Farebnosť rámu vždy zladíme so štýlom ich obliekania, aby sa okuliare stali efektným módnym doplnkom a podčiarkli celkový štýl ženy.

Je ale tiež pár nepísaných pravidiel, ktoré stoja za to zmienku. Veľmi účinným pomocníkom je fototyp pokožky. K svetlej pleti sa spravidla hodia výraznejšie a tmavšie farby rámu. A naopak k tmavšej pleti vyberáme svetlejšie odtiene rámov. Neutrálne farby, ako je napríklad bronzová alebo svetlo hnedá, sa hodia k väčšine typov pleti. Farbu kovových okuliarov sa snažíme zladiť s farbou obľúbených šperkov.

Ak sa cítite pri voľbe okuliarov neisto, určite sa niet čoho báť. Očný optik vám dobre poradí, ale nezabudnite, že tým najdôležitejším je cítiť sa v nových okuliaroch komfortne a sebavedome. Bez ohľadu na všetky ďalšie pravidlá.

Zlato aj striebro pre každú z nás

Zlato aj striebro pre každú z nás

Vyberte si krásne šperky, ktoré vás rozžiaria. Na Tchibo.sk nájdete luxusné kúsky, ktoré si môžete dovoliť.

Vyberte si podľa seba
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články