Práve čítate

Zlato pre blondínky, striebro pre brunetky? Toto pravidlo dávno neplatí!

2759  
Zdieľať: 

Zlato pre blondínky, striebro pre brunetky? Toto pravidlo dávno neplatí!

Je pravda, že vám zlato nepristane, pretože ste brunetka? Majú blondínky zabudnúť na striebro? Image konzultantka odporúča riadiť sa niečím iným.

20. 11. 2020 3 min. čítania Beáta Oravcová
Zlato pre blondínky, striebro pre brunetky? Toto pravidlo dávno neplatí!

Prekrásne náušnice a retiazka, ktoré som dostala k osemnástke, mi smutne ležia na dne šperkovničky. Prečo ich nenosím? Veď sú strieborné a ja som predsa brunetka – to sú akurát pre mňa! No, nie sú. Vyzerám v nich ako posledná myška. Zato keď si zoberiem zlato, aj ako hnedovlásku ma úplne rozsvieti…

Pravidlo, že zlato nosia blondínky a brunetky majú uprednostniť striebro, niekedy sedí perfektne a niekedy vôbec. Že to nebude len farbou vlasov? Na to som sa spýtala image konzultantky Beáty Oravcovej, ktorá sa podobnými otázkami zaoberá na svojim blogu Supervizáž.

Marie, redaktorka Tchibo Blogu

V dámskych časopisoch môžeme nájsť množstvo mýtov – a toto je jeden z nich. Blondínky totiž (rovnako ako brunetky), môžu mať teplejšiu, ale aj chladnejšiu farebnú teplotu tváre. Či vám viac pristane zlato, alebo striebro, neurčuje teda farba vašich vlasov, ale to, či celkovo vo vašej tvári prevažujú teplé, alebo chladné pigmenty. Rozhodujú nielen vlasy, ale aj oči a pleť.

Aký kov mi pristane? Kľúč je vo farebnej typológii

Farebná typológia je úžasným pomocníkom a poznanie vášho farebného typu vám môže výrazne zjednodušiť obliekanie. Pretože ak viete, ktoré farby vám pristanú a viete ich aj vhodne kombinovať, vytvoríte harmóniu. Ľudia okolo vás tú harmóniu budú cítiť a často vám úplne spontánne dajú kompliment. Okrem farieb oblečenia aj farba kovov na vašich doplnkoch vplýva na to, či vyzeráte harmonicky, alebo nie.

Ak netušíte, aký ste farebný typ, na mojom blogu nájdete ukážky jednotlivých farebných typov na celebritách, takže sa môžete skúsiť zaradiť.

Striebro je „chladný“ kov, zlato zase „teplý“. Takže ak ste napr. brunetka, ktorá má v tvári viac teplých pigmentov (napr. zlaté odlesky vo vlasoch a zeleno-jantárové oči), vo všeobecnosti budete vyzerať lepšie so zlatými ako striebornými doplnkami.

Toto je ale trochu zovšeobecnený pohľad a bolo by príliš obmedzujúce, ak by sme sa mali sústrediť len na jednu farbu kovu. Takže mám dobrú správu. :-) Ženy, ktoré poznajú svoj farebný typ a vedia svoje farby kombinovať, si môžu dovoliť nosiť obe farby kovov.

Pretože je to najmä o tom, ako svoje kovové doplnky kombinujete s farbami oblečenia. Na svojom blogu mám o farbe kovov dva články: Jeden je o tom, ako vyberať farbu kovu pre váš farebný typ a druhý o tom, ako kovové doplnky kombinovať s farbou oblečenia.

Štyri praktické rady, ako sa rozhodnúť medzi striebrom a zlatom

Určite by ste nemali riešiť len otázku, či sa k vášmu farebnému typu viac hodí zlato, alebo striebro, ale aj iné veci. A tu sú moje tipy:

  1. Skúste odhadnúť svoju farebnú teplotu. Tak zistíte, či s vašou tvárou bude viac ladiť striebro (ak zistíte, že chladnejšie farby sú lepšie), alebo zlato (ak sú lepšie teplejšie).
  2. Dôležité ale je sa aj spýtať samej seba, k čomu viac inklinujete a v akej farbe kovov sa lepšie cítite. Pretože ako som spomínala, môžete úspešne nosiť obe farby kovov, ak ich vhodne skombinujete s farbami oblečenia.
  3. Zaváži aj váš osobný štýl. Nemusíte presne ten svoj pomenovať, stačí vedieť, že strieborné kovy pôsobia pokojnejšie, decentne a sofistikovane, zatiaľ čo zlato pridáva outfitu energiu, nápadnosť a živosť.
  4. Všímajte si aj veľkosť doplnku. Tu platí priama úmernosť – čím väčšie poprsie a trup máte, tým viac si môžete dovoliť masívnejšie náhrdelníky (a naopak).

Čo keď už máte doma „nevhodný“ šperk?

Pri konzultáciách s vizážistom občas ženy zistia, že doma majú úplne inú farbu kovov, ako im pristane. Napríklad moja klientka Zuzka, ktorá mala vo svojej šperkovnici samé zlaté doplnky, ale farebnosť jej tváre je výrazne chladná. Keď pri konzultácii Zuzka v zrkadle videla, ako krásne a elegantne vyzerá v kombinácii chladných farieb so striebrom, bola naozaj prekvapená.

Zlato, ktoré dovtedy nosila, vytváralo v jej outfitoch totiž trochu usadlý a neprirodzený efekt. Na druhej strane sa Zuzka ani zlata nemusí vzdávať, pretože keď ho bude kombinovať s najpokojnejšími odtieňmi zo svojej palety ideálnych farieb (napr. s modrou), pomôže jej práve zlato vyzerať živšie.

Zlato aj striebro pre každú z nás

Zlato aj striebro pre každú z nás

Vyberte si krásne šperky, ktoré vás rozžiaria. Na Tchibo.sk nájdete luxusné kúsky, ktoré si môžete dovoliť.

Vyberte si podľa seba

Mottom môjho poradenstva je veta „Každá žena môže byť krásna, stačí vedieť, ako na to“. A je to naozaj tak – dobre obliecť sa dá naučiť. Nie je to výsada žien, ktoré sa narodili s prirodzeným citom pre krásu a harmóniu. Platí to aj pri výbere šperkov – ak sa žena pozná, vie čo jej farebný typ a postava potrebuje a aspoň trochu rozumie „reči“ oblečenia a doplnkov, získava množstvo možností, o ktorých predtým ani netušila.

Autorka píše blog Supervizáž a vedie online Akadémiu skvelej vizáže.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články