Práve čítate

Ako dať auto do pucu po deťoch, psoch a neposlušných spolujazdcoch

2725  
Zdieľať: 

Ako dať auto do pucu po deťoch, psoch a neposlušných spolujazdcoch

Ak platí príslovie Môj dom, môj hrad, potom auto predstavuje koč. Ale nie každý, kto sa v ňom s vami vezie, to vidí rovnako – koč si mýlia s rohožkou, pojazdným bufetom alebo kefou na chlpy. Ako po takejto jazde uviesť všetko zase do použiteľného stavu?

8. 1. 2020 4 min. čítania Martin Kužel
Ako dať auto do pucu po deťoch, psoch a neposlušných spolujazdcoch

Sú medzi nami aj takí šoféri, pre ktorých je auto jednoducho predmetom, nástrojom na používanie ako každý iný. A je im teda jedno, či do neho naskakujú špinaví, s blatom, pieskom alebo iným pokladom na podrážkach, a či ich chlpatí spoločníci sedia na deke alebo zvesela pĺznu na poťahy. Ja sa medzi nich neradím. Obúchať si topánky pred nástupom na palubu považujem za rovnako dôležité ako očistiť si ich na rohožke pred bytom.

Predstavme si ale na moment, že vynútená rituálna očista bola opomenutá alebo sa minula účinkom a v aute to vyzerá ako na bojisku. Síce bez mŕtvych, ale rozmer utrpenia, ktoré zakúsite po pohľade dovnútra, je rovnaký.

Upratovanie auta začína ideálne odspodu

Pravidlo upratovania auta je opačné ako doma: začneme dole a postupne sa dopracujeme nahor. Dole totiž býva najviac „hrubej špiny“.

Sólo pre vysávač

Najväčší lenivci vyriešia situáciu jednoducho. Zájdu s autom na benzínku a za pár centov alebo žetónov strávia plodnú polhodinku luxovaním. To je síce relatívne efektívny spôsob, ale ukážková čistota tak vyrobiť nedá.

Väčší fachmani si ale vyhrnú rukávy a pustia sa do toho po starom a ručne.

Zoberte to od podlahy

Koberčeky, prvá styčná plocha pri nástupe do vozu, na tom bývajú často najhoršie. Nebojte sa ich pravidelne poriadne vyklepať a vyprášiť. Staromilci, ktorí nájdu v komore dedov praker na koberce, môžu do očisty zakomponovať aj psychohygienu.

Keď sú koberčeky vyklepané, dostáva sa k slovu vysávač. Najlepšie výkonnejší, ktorý zoberie aj piesok zo špár. Pokiaľ ani vtedy nie je výsledok uspokojivý, je pochopiteľne možné dať autokoberčeky do parády v práčke, na jemný program. Čo by ste raz za pár mesiacov mali urobiť tak či tak.

Plastové prízemné časti odporúčam jednoducho otrieť vlhkou hubkou a čistiacim prostriedkom. Za luxusné saponáty s vôňou kanadských urastených drevorubačov nemá cenu utrácať, jar a voda úplne stačia.

Ak si koberčeky vyžadujú starostlivosť nad rámec vysávača, teda že sa špina stačila zažrať a následne utlačiť, použite čistiacu penu a kefu.

Chlpy, vlasy a iné radosti

S poťahmi je to trochu zložitejšie, hlavne po zvieracích spolujazdcoch. Špinavé labky sú jedna vec – so zaschnutým bahnom a prachom z ciest si poradí vysávač alebo čistiaca pena. Chlpy sú ale úplne iná „káva“ :-) Našťastie aj na ne existuje pár trikov, aby ste ich nemuseli pinzetou zbierať po jednom.

Pokiaľ nemáte utierku z mikrovlákna, skvelo na hromadný zber chlpov poslúži gumová kefa, prípadne gumové rukavice zdrsnené na dlaniach, na ktoré sa chlpy nachytajú jedna báseň. Pre väčšiu účinnosť ich zvlhčite, srsť potom vytvorí chuchvalce a ide ľahšie pozbierať.

Do záhybov sedačiek sa tiež rady schovávajú celé kopy odrobiniek po chrumkavých rožtekoch a iných cestovných desiatach. Tu nájde uplatnenie predovšetkým dlhá hubica vysávača. Ak máte strach z poškrabania poťahov, použite aj handričku.

Kožené sedačky vyzerajú dobre, ale…

Najčastejšie trpia iným neduhom, ako je nečistota – pazúriky a ostré hrany dokážu narobiť takú galibu, že na ňu naozaj žiadny upratovací tip v zálohe nemám.

Pravidelnej starostlivosti sa nevyhnete. Ako prvé by malo prísť na rad špeciálne mydlo na odstraňovanie nečistôt, potom čistá voda a nakoniec impregnácia navracajúca prirodzenú vláčnosť.

Kožené sedačky vyžadujú špeciálnu starostlivosť

Jednou za čas mrkněte i na klimu

Do čistenia klimatizácie samotnej sa radšej nemontujte, pokiaľ stopercentne neviete, čo robíte. Inak to môže skončiť aj návštevou servisu, pokiaľ náhodou niečo zapadne niekam, kam nemá. Prieduchy vetrákov sa ale z času na čas oplatí vyčistiť. Aj keď pekne ukazujú smer fúkania, na vlajúce prachové usadeniny sa dnes nepozerá s veľkým pochopením. Existujú špeciálne kefy, ktoré sa dajú strčiť medzi jednotlivé „zuby“, a čistenie tak zaberie doslova pár sekúnd.

Metelesku blesku

Okná, palubná doska a ďalšie lesklé plochy sú vidieť najviac, takže odfláknuť ich znamená kategoricky znížiť hodnotu akéhokoľvek ďalšieho upratovania. Jesť z nich nebudete, ale pokiaľ ich raz za čas pretriete prípravkom s antistatickou zložkou, budete prekvapení.

Na okná oťapkané lepkavými prstíkmi (zvnútra aj zvonka) aplikujte čistú vodu, jar, okenu alebo akýkoľvek prípravok, ktorý je hodný skiel vo vašom byte. Manželka bude vedieť a vy za záujem vyhráte body do budúcnosti.

A na koniec je tu exteriér – to už je otázka dôslednosti každého fajnšmekra. Či si svojho favoritka radi naleštíte ručne alebo ho odveziete do umývačky, už ponechám na vás.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články