Práve čítate

Adventný kalendár, z ktorého nepriberiete ani deko, ale zato vás naladí na Vianoce

13550  
Zdieľať: 

Adventný kalendár, z ktorého nepriberiete ani deko, ale zato vás naladí na Vianoce

Hneď, ako som prišla na to, ako je to naozaj s tým Ježiškom, som novembrové dni začala tráviť premýšľaním, čím urobím radosť komu z rodiny. Bavilo ma to viac ako písať vlastný zoznam prianí. Do Vianoc som sa zamilovala tak, že darčeky zháňam už od jesene, a nepýtajte sa, kedy si začínam púšťať koledy. Najradšej mám všemožné adventné aktivity, ktoré si najviac užívam teraz, keď mám malé deti.

23. 11. 2019 6 min. čítania Jana Brunclíková
Adventný kalendár, z ktorého nepriberiete ani deko, ale zato vás naladí na Vianoce

Sprievodca adventom: adventný kalendár

Kto by ich nepoznal z vlastného detstva aj z dnešnej ponuky obchodov. Čokoládka vo vianočnom tvare, jupí! Ale kalendár, na ktorý aj po rokoch spomínam najviac, žiadne dobroty neskrýval. Spočíval v obyčajnom odklápaní okienok na skrytom obrázku, ktorý dal dvadsiateho štvrtého dokopy originálny betlehem.

To ma inšpirovalo vytvoriť niečo, na čo budú deti ešte dlho spomínať – kalendár adventných aktivít. (Koniec-koncov, k obálke s aktivitou nejakú tú sladkosť pokojne pridať môžete.) Zaberú pár minút denne a na sviatky ma naladia určite príjemnejšie, ako kolotoč kolied v nákupnom centre.

Adventné aktivity na každý deň

Tento rok advent štartuje krásne 1. decembra. Je to ideálny deň, kedy si môžeme vyrobiť alebo ozdobiť adventný veniec. A môžeme na ňom hneď zapáliť prvú sviečku. :-)


Tip Tchiba: pokiaľ ešte veniec nemáte, dostanete ho tu.

Sama mám keramický korpus, do ktorého stačí každý rok dokúpiť sviečky v obľúbenej farbe a dozdobiť všetkým, na čo máme práve náladu. Predvlani to boli smrekové vetvičky, šípky a farebné stužky, vlani som do žliabkov jednoducho a pritom efektne nasypala farebné kovové rolničky.

2. decembra – pustíme si prvý adventný koncert. Túto chvíľu môžeme využiť na zamyslenie sa nad všetkými, ktorí v živote nejako strádajú, a nie je nutné posielať príspevok len na konto adventných koncertov. Vytvorte si vlastnú každoročnú tradíciu a prideľte každému členovi nejaký rozpočet, aj keby to bolo len tridsať eur, ktoré pošlete na konto nadácie podľa jeho vlastného výberu. Alebo, pokiaľ chcete byť viac osobný, nechajte deti vybrať iným deťom hračky do krabice od topánok.

3. decembra – potešme v pondelok aspoň vtáčikov a cestou zo škôlky či školy im uviažme lojovú guľu alebo nasypme do kŕmidla.

Prečítajte si tiež: ako vytvoriť dobroty pre vtáčikov na zimu

4. decembra – všetci poznáme barborky! Dnešný plán je jasný, vydať sa k čerešňovému či inému ovocnému stromu. Ale buďte naň nežní, nech je sa prvého mája pod čím bozkávať!

(Nielen) vianočné svetielka a dekorácie z obrázku dostanete na Tchibo.sk

5. decembra – máte pripravenú básničku pre Mikuláša? Pokiaľ nie, je najvyšší čas nejakú sa s deťmi naučiť. Skúste napríklad veršovanku „Čistím, čistím čižmičky, veď som chlapec maličký. Do okna ich čisté dám, urobím to celkom sám.“ alebo „Pred oknom – za oknom stojí Mikuláš, povedz nám deduško, čo v tom koši máš.“ Alebo skúsite niečo zveršovať sami?

6. decembra – Mikuláša máme za sebou. Ak sa vám doma od všetkých Mikulášov v škôlke, od babičky,… nazbieralo veľa rôznych mňamiek, urobte jeden Mikulášsky balíček pre niekoho, kto je sám, alebo mu nebolo dopriate. Vaše deti sa určite rady podelia o svoju Mikulášsku nádielku s tými, ktorým nebolo dopiate, ak im túto myšlienku nezištnej pomoci pekne vysvetlíte

7. decembra – pokiaľ vám chýba zimná dekorácia na oknách, vystrihnite si s deťmi vločky zo zloženého papiera a prilepte ich na okná. Ak nechcete strihať, môžete do okien pripevniť svetelné reťaze..

Čo všetko môžete rozsvietiť? Inšpirujte sa na Tchibo.sk

8. decembra – druhá adventná nedeľa dáva skvelú príležitosť zájsť si do najbližšieho skanzenu, múzea či galérie na výstavu s vianočnou tematikou.

Čítajte tiež: ako si doma vytvoriť vianočnú atmosféru 

9. decembra – vyrobte si voňavú adventnú dekoráciu. Keď pozapichujete korenie – klinčeky do pomaranča so šupkou a dáte oranžové gule na teplé miesto, prevoňajú miestnosť nádhernou sviatočnou vôňou. Pri vymýšľaní ornamentov kľudne popustite uzdu fantázii.

10. decembra – urobte si čiernu hodinku. Vypnite telku, odložte ostatné elektronické zariadenia, zhasnite svetlá a pri sviečkach sa rozprávajte o Vianociach vášho detstva. Deti môžu porovnávať – čo by ich nadchlo (napríklad naozajstné malinké sviečky, od ktorých sa mohol pri menšej neopatrnosti kľudne chytiť celý stromček)? A čo je lepšie dnes?

11. decembra – posielate si ešte v rodine alebo medzi priateľmi vianočné pohľadnice? Pokiaľ áno, skúste tento rok vymyslieť a vyrobiť s deťmi vianočné priania sami. Fantázii sa medze nekladú – môžete kresliť, maľovať, razítkovať, vystrihovať, lepiť a používať akúkoľvek techniku, ktorá sa deťom zapáčila pri škôlkarskom či školskom tvorení. A pokiaľ sa u vás tento zvyk už vytratil, skúste tento rok papierové priania oživiť. Uvidíte, že každý adresát bude mať radosť.

12. decembra – počas zajtrajšieho sviatku svätej Lucie sa nesmelo upratovať, pritom ale v tento deň chodili „lucie“ a kontrolovali, či je dôkladne upratané. Skúste aj z predvianočného upratovania urobiť hru a trochu spoločne vygruntovať.

13. decembra – na sviatok svätej Lucie sa hodí prečítať si knižku o vianočných a predvianočných zvykoch vo svete (tradícia Lucií je veľmi rozšírená vo Švédsku). Ak žiadnu nemáte, zájdite si do knižnice, aj tam určite bude vládnuť príjemná adventná atmosféra.

(Nielen) vianočné svetielka a dekorácie z obrázku dostanete na Tchibo.sk

14. decembra – desať dní do Vianoc. Nalaďte sa na sviatky obľúbenýmvianočným filmom. Bude to Sám doma, alebo Perinbaba? A keď deti zaspia, môžete siahnuť po novodobej klasike pre dospelákov – Láske nebeskej.

15. decembra – na tretiu adventnú nedeľu sa vydajme na adventné trhy. Môžu to byť tie miestne, ktoré máte niekoľko zastávok autobusom alebo električkou, prípadne dostupné peši. Alebo zvážte výlet do iného mesta či priamo do zahraničie. Trhy vo Viedni, Budapešti, či Prahe sú krásnym zážitkom.

Vyskúšajte tiež:

16. decembra – poďme piecť vianočné pečivo! Kto niekedy skúšal túto napohľad idylickú aktivitu s malými deťmi, vie, že ide o skúšku trpezlivosti pre ne aj pre rodičov: vyvaľkať, povykrajovať alebo tvarovať perníčky chce cvik a dá to prácu. Mám ale tip na koláčik, ktorého tvorenie bude baviť aj tých najmenších: napríklad nepečenú „orechovú salámu“určite zvládnu s vami.

17. decembra – pomaly finišujeme! Dnes skúste poznávací kvíz s koledami: niekto na hudobný nástroj zahrá alebo zanôti prvých pár tónov nejakej koledy a ostatní hádajú, aká to bola. Ak ich nepoznáte dosť, je to ideálna príležitosť nejakú nacvičiť!

18. decembra – nalákajte deti na staré dobré lepené papierové reťaze nášho detstva. Stačí nastrihať farebné papieriky na pásiky a potom už len navliekať a zlepovať kruh za kruhom.

19. decembra – na bezpečnej ohňovzdornej podložke si zapáľte purpuru, zatvorte oči a nechajte prúdiť spomienky. Vône ich vyvolávajú najviac.

(Nielen) vianočné svetielka a dekorácie z obrázku si zaobstaráte na Tchibo.sk

20. decembra – napadol sneh? Určite to využite a bežte sa von sánkovať, postaviť snehuliaka alebo zažite spolu poriadku guľovačku. A pokiaľ nie, spoločne namaľujte obrázkytoho, kto má čo na Vianociach najradšej.

21. decembra – kúpte a zaveste imelo. Môžete si pod ním všetci dať pusu :)

22. decembra – posledná adventná nedeľa. Papierový betlehem máte doma, dnes sa zájdite pozrieť do niektorého kostola na veľké, figurálne jasličky! Všimnite si, že miesto na slame je prázdne – Ježiško sa predsa iba teraz narodí.môžete postaviť alebo vystrihnúť domáci betlehem.

23. decembra – inšpirovaný včerajškom, môžete postaviť alebo vystrihnúť domáci betlehem.

Máte všetko na pečenie? Formičky a šikovných pomocníkov máme v ponuke na Tchibo.sk

24. decembra – A je to tu, ten veľký deň! Naša obľúbená náplň doobeda, okrem rozprávok, je zdobenie stromčeka. Ale pokiaľ dávate prednosť buď zdobeniu osamote, alebo naopak tomu, aby ho priniesol Ježiško spolu s darčekmi, druhá najlepšia tradícia je štedrovečerná prechádzka.

Prečítajte si tiež: môžeme pomôcť zvieratkám v zime?

Ako malú ma dedo bral „vyzerať Ježiška“, aby zvyšok rodiny mohol v pokoji finišovať prípravy na večer. Teraz v dospelosti dokážem oceniť praktickú stránku takéhoto riešenia, kľudne ale môžete všetko potrebné pripraviť vopred a ísť sa prejsť všetci. Zvoľte si nejaký blízky cieľ a vychutnávajte si tichú, až meditatívnu atmosféru opustených, prázdnych ulíc.

Veselé Vianoce!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články