Práve čítate

5 detailov, ktoré spolu vyčarujú slávnostný stôl

8849  
Zdieľať: 

5 detailov, ktoré spolu vyčarujú slávnostný stôl

Stôl ako z časopisu alebo z Pinterestu si môžete prestrieť aj u seba doma. Poprosila som bytovú architektku o pár rád a vyskúšala si, že to vôbec nie je zložité.

4. 12. 2019 2 min. čítania Marie Háková
5 detailov, ktoré spolu vyčarujú slávnostný stôl

Keď sa u nás konala slávnostná rodinná večera, prípravy boli vždy rovnaké: babička vyžehlila obrus určený špeciálny na tieto príležitosti, doprostred stola nachystala dekorácie a z kredenca vytiahla slávnostný porcelán. A presne to isté vyčaruje sviatočnú atmosféru na každom stole aj dnes.

S bytovou architektkou Martinou Šandovou sme pripravili dva stoly: jednoduchší a vyzdobenejší.

Jednoduchší stôl: namiesto obrusu máme iba štólu na doske a používame menej dekoratívnych prvkov
Vyzdobenejší stôl: použili sme viac látkových doplnkov aj dekorácií

Základ je vybrať si farby a štýl

Dobrý základ je mať jednoduchý servis a neprezdobené sklo – prostý dizajn porcelánu premení na slávnostný všetko ostatné: obrusy, servítky, či obrúsky a dekorácie. K základnému dizajnu sa potom samozrejme hodí aj viac rôznych zostáv, jeden rok máte stôl modro-strieborný, ďalší rok červeno-zlatý, potom prírodne-zelený…

Veľmi pekne spolu fungujú tieto kombinácie (vyberte si vždy jednu hlavnú a jednu doplnkovú/neutrálnu farbu):

Biela môže fungovať ako medzi výraznými farbami (doplnená napríklad zlatými tónmi), tak aj ako neutrál. Vyzerá veľmi pekne aj na väčších plochách.

Čím viac látky, tým viac osláv

Nie, vážne. :-) Čím viac vrstiev bude tabuľa mať, tým slávnostnejšie bude vyzerať. Každému sa páči niečo iné, takže si vyberte podľa seba, či vymeníte papierové servítky za látkové, či navrstvíte obrus aj štólu, alebo dáte len jedno z toho, a či pridáte prestieranie.

Obrus má navyše jednu výhodu: zakryje, ak ste provizórne spojili viac rôznych stolov. Ale to už vám, pokiaľ toto riešenie využívate, určite napadlo. :-)

Pridajte niečo zelené

Zeleň sa v domovoch objavuje čím ďalej tým viac, a slávnostné stolovanie dokáže veľmi príjemne odľahčiť aj doladiť. Čím ležérnejšie ju pridáte, tým ľahší dojem vytvoríte. Jednoducho – veniec bude vždy slávnostnejší ako len tak položené vetvičky.

Zeleni to pristane aj vo váze, ale Martina odporúča skôr malé vázičky a drobné viazania, aby ste na seba cez tieto dekorácie so spolustolovníkmi videli.

Na vianočnú tabuľu sa hodi:

  • Čečina
  • Imelo
  • Eukalyptus (na fotkách)
  • Rozmarín

Buď svetlo!

Aj jedna sviečka dá triezvo prestretému stolu slávnostnú atmosféru. Nehovoriac o tom, keď ich pridáte viac a vložíte ich do svietnikov! Okrem sviečok sú tu tiež svetielka – vyberte si tie s drobnými žiarovkami na dlhom drôtiku, a pokiaľ blízko stola nemáte elektrickú zásuvku, použite tie na baterky.

Svetielkam to vždy najviac pristane uprostred tabule, kde neprekážajú žiadnemu stolovníkovi. Pri vysokých sviečkach pozor na popálenie; nehodia sa, pokiaľ si chcete jedlo priebežne naberať z ponuky na stole. Ak máte servírovací stolček alebo nosíte naložené taniere k stolu, sviečky nikomu vadiť nebudú.

Menovky: malý detail, ktorýveľa zmení

Samozrejme sa pri stole všetci poznáte a možno máte svoj zabehnutý zasadací poriadok, ale pokiaľ chcete stôl naozaj pozdvihnúť na vyššiu úroveň, pridajte aj tie. Je to práve ich „oficialita“, čo robí výnimočnú atmosféru. My sme na veľmi ozdobený stôl pripravili menovky napísané zlatou fixkou, na jednoduchšiu tabuľu len tenkou čiernou linkou. Aj menovky by totiž mali dotvárať celkový štýl.

Môžete ich na stôl položiť, napísať ich na prehnutý (stojaci) výkres, položiť na obrúsok, priviazať k nemu…

Menovky prispôsobte celkovému štýlu

A aká bude vaša slávnostná tabuľa?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články