Práve čítate

Fungujú triky na prevoňanú bielizeň aj bez aviváže?

21315  
Zdieľať: 

Fungujú triky na prevoňanú bielizeň aj bez aviváže?

Priznám sa, bez väčšieho mučenia, milujem pranie. Niektoré moje oblečenie aj tak vyzerá – vyblednuté, vypraté, ale čo milujem to. To, keď oblečenie ešte teplé vyberiem z práčky. A ono vonia.

18. 1. 2019 4 min. čítania Katarína Ligačová
Fungujú triky na prevoňanú bielizeň aj bez aviváže?

Keď som sa snažila prísť na to, ako mám dosiahnuť, aby bielizeň voňala aj viac dní po vypratí, odpoveď bola vždy tá istá – používaj voňavú aviváž. Áno, je to jedna z možností a viac menej to možno dosiahnete iba tak, ale chcela som vyskúšať, či sa to dá aj inak. Tu je výsledok.

Dôležité: bielizeň nevonia, keď nevonia práčka

Treba si uvedomiť, že celé sa to začína a končí pri práčke. To, že oblečenie nevonia, nemusí byť iba tým, že do nej nelejete liter voňavej aviváže. Dôvodov môže byť viacero.

Zanesená práčka a zanesený filter

Hneď ako som prišla do nového bytu a vedela som, že budem testovať rôzne druhy prania, vyčistila som filter. Ako správna gazdinka som vedela, že to má na pranie obrovský vplyv. Samozrejme, bol plný. Vyčistili sme ho a mohli sme sa pustiť do testovania.

Rovnaký problém vám môže robiť zanesené vnútro práčky, do jej útrob sa však tak ľahko nedostanete. Zanesenú práčku môžete vyčistiť viacerými spôsobmi. Najčastejším je ocot – pridajte ocot do bubna práčky a pustite práčku naprázdno na navyjššiu teplotu. Niekto odporúča k šálke octu pridať aj šálku sódy bikarbóny. Na čistenie práčky existujú aj špeciálne prípravky, ktoré ju prečistia. Zanesené môže byť aj ohrievacie teleso, na ktoré opäť existuje špeciálny prípravok na odvápnenie. Presný postup používania nájdete na obale. Ale ktorýkoľvek postup si vyberiete, práčku by ste mali čistiť raz za dva mesiace.

V preplnenom bubne sa tiež oblečenie poriadne neoperie

Môže sa stať, že máte aktuálne buď veľmi málo bielizne, takže do bubna pridáte všetko, bez ohľadu na rozdielnosť zloženia materiálov. Alebo toho máte príliš veľa a nechce sa vám špinavú bielizeň rozdeľovať na dve várky.Ak však máte v bubne priveľa bielizne, je možné, že sa prášok alebo aviváž nedostanú do všetkých miest, oblečenie sa zle vyperie a tak bude nielen nerovnomerne opraté, ale nebude ani voňať. Nehovoriac o tom, že moderné gélové kapsule sa nemusia poriadne rozpustiť a tak zanechajú gélové fľaky na oblečení a pre vás to znamená jedno – že to môžete prať znova.

Poznáte pravidlo otvorenej dlane? Je to veľmi jednoduché. Medzi oblečením, ktoré ste vložili do práčky, a vrchnou časťou bubna by ste mali mať možnosť vložiť otvorenú dlaň. Je to znak toho, že práčka je naplnená „tak akurát“.

Zle utesnený vývod odpadu

Iný dôvod, prečo oblečenie nevonia (alebo doslova smrdí) je zle namontovaná odtoková hadica. Pokiaľ odpad neodchádza správne, postupne sa tvoria usadeniny, ktoré časom naberajú nielen na intenzite pachu, ale aj rozkladu.


Ak je to možné, nechávajte dvierka od práčky otvorené, rovnako ako zásobník na pracie prášky. Ak vám to priestor v kúpeľni nedovoľuje, nechajte dvierka otvorené aspoň po praní. Pri zatvorených dvierkach sa tesne po praní vnútri hromadí vlhkosť a vznikajú plesne. A to môže byť časom dosť závažný problém.

Ako navoňať bielizeň pri praní? Skúste vonné oleje

Výhodou vonných olejov je ich nepreberné množstvo. Od jednoduchých citrusových vôní, cez rôzne zmesi – napríklad pomarančovo-čokoládové, či tiež vianočné. Je ich na trhu toľko, že v podstate každá jedna várka vašej bielizne môže voňať vždy inak. Čo sa mi osvedčilo je fakt, že väčšinou „zaberajú“ tie silnejšie voňajúce.

Oleje som do prania dávala spolu s mydlovými orechmi – konkrétne pracím gélom z mydlových orechov (zvolila som gél preto, že mydlové orechy väčšinou dostanete vo veľkom množstve, takže som chcela predísť zbytočnej investícii, keď som nevedela, ako to celé dopadne). Gél je však rovnako šetrný, môžete ho zvoliť buď bez vône alebo s vôňou levandule, na trhu nájdete viacero možností. Ja som vzala bez vône a skombinovala som ho s esenciálnym olejom s vôňou orgovánu.

Pri prvom praní som pridala 15 -20 kvapiek oleja iba do gélu, pri druhom praní som pridala pár kvapiek aj do bubna. Za seba môžem mydlové orechy odporučiť aj preto, že si celkom hravo poradili so škvrnami od potu a deodorantu. Určite na prvýkrát nevyčistia tie zájdené škvrny, ktorých sa neviete zbaviť, ale ako prevencia fungujú skvelo.

Výsledok?

Musím povedať, že po druhom praní som z práčky skutočne vytiahla oblečenie, ktoré voňalo po orgováne. Nebola to silná vôňa, rozhodne som vôňu cítila aj po vysušení, treba ale počítať s tým, že to nie je taká intenzívna vôňa ako po aviváži. Ak chcete predĺžiť intenzitu vône, skúste esenciálny olej pridať aj do žehličky, ale v malom množstve. Útrobám žehličky by to nemuselo prospieť.

Ako zachovať vôňu aj po praní?

Vrecká s pracím práškom medzi bielizeň

Pamätám si, že babička dávala kúsky mydla do zásuviek. Bielizeň to krásne prevoňalo a ak máte radi mydlové vône, myslím, že nie je nič lepšie. Skúsila som to s vreckom s pracím práškom. Opäť to bol iba experiment, takže som používala ten prášok, ktorý som mala doma a s ktorým som oblečenie predtým vyprala. Ak to chcete zo začiatku iba vyskúšať, použite napríklad silonkovú pančušku alebo darčekové vrecko. Nasypte tam prášok, zauzlite a vložte medzi bielizeň. Ja som to skúsila v skrini a medzi uterákmi.

Výsledok?

Tá vôňa bola naozaj intenzívna! Poviem vám, rozhodnutie dať pančušku s práškom medzi uteráky bolo to najlepšie, čo som v tomto teste spravila. Uteráky to tak krásne prevoňalo, že mám chuť po každej sprche vybrať vždy nový. Uteráky máme v jednej skrinke spolu so spolubývajúcimi a všetky sme sa zhodli, že celá skrinka krásne vonia, rovnako ako všetky uteráky. Za mňa super nápad!

V klasickej skrini to malo podobný účinok, hoci tam je priestoru viac a tak to nie je také intenzívne. Avšak nemám problém meniť tieto vrecká a zachovať si tak intenzívnu vôňu nejakej ázijskej záhrady :-) Medzi oblečenie môžete vyskúšať vložiť sušený pomaranč alebo iný citrus, ktorý máte radi. Mnoho gazdiniek si tento spôsob nevie vynachváliť.

Pre dlhodobé uskladnenie: vreckovka s esenciálnym olejom

Medzi ďalšie tipy, ktoré som však ihneď vyhodnotila ako „skôr na dlhšie uskladnenie“, je vloženie vreckovky medzi veci, ktoré chcete „prevoňať“. Stačí, ak vreckovku navoniate obľúbenou voňavkou alebo napríklad esenciálnym olejom. Potom by sme mali po správnosti vrecko uzavrieť a nechať, nech oblečenie „nasaje“ vôňu.

Výsledok?

Príde mi, že viac ako na krátkodobé použitie je tento spôsob fajn, ak napríklad odkladáte letné veci. Keď ich operiete, vložíte medzi ne navoňané vreckovky a uložíte ich na „zimný“ spánok, o rok vás možno bude čakať príjemné a voňavé oblečenie, ktoré nemusíte prať, pretože „zatuchlo“.

Zhodnotenie

S úprimnosťou môžem povedať jedno – možno nič nenahradí vôňu aviváže, dokážem sa ale uspokojiť tým, že bielizeň budem prať šetrne a viac ako na vôňu prášku na pranie sa spoľahnem na svoj parfum. Určite investujem do mydlových orechov, pretože viem, že fungujú. A vyskúšam aj iné esenciálne oleje, pretože tých nikdy nie je dosť a vône naozaj môžem striedať podľa toho, ako sa mi aktuálne zachce.

A čo vy? Aké triky pri praní používate? Budeme sa na ne tešiť v komentároch na Facebooku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články