Práve čítate

Upratané? To pre každého znamená niečo úplne iné

9330  
Zdieľať: 

Upratané? To pre každého znamená niečo úplne iné

Upratať si dokáže každý. Lenže „mať upratané“ pre každého tiež znamená niečo trochu iné. Kde máme v upratovaní medzery? Aké sú tipy profesionálok? A prečo vlastne mať výpomoc na upratovanie a nehanbiť sa za to? Na to v rozhovore odpovedá majiteľka upratovacej firmy, Alice Žertová.

14. 1. 2019 8 min. čítania Kristýna Kašpárková
Upratané? To pre každého znamená niečo úplne iné

Začnem osobne. Keď som bola tehotná, doktorka mi zakázala námahu, vrátane upratovania. Povedala som, že na upratovanie máme pani na výpomoc. A jedna z pacientok v čakárni to – na moje mierne prekvapenie – okomentovala: „To máte dobré, že vám to manžel dovolí.“ Je to dnes vážne ešte také neobvyklé, mať niekoho na upratovanie? Alebo je to dokonca hanba? Alebo…

…alebo je to luxus pre horných desaťtisíc? (usmeje sa) Rada by som sa obzrela do minulosti, napríklad do obdobia Prvej republiky. Čítala som v jednej kuchárke z roku 1922, že máme byť tolerantní, pokiaľ je domácnosť taká chudobná, že si môže dovoliť iba jednu pomocnicu v domácnosti… To, že by nemala žiadnu pomocníčku, sa vôbec nepredpokladalo. A to boli ženy v tom čase ďaleko menej emancipované a zamestnaných bolo málo. Potom prišlo obdobie socialistického režimu, normalizácie, všetky ženy boli zamestnané, ale mať pomocnicu v domácnosti bol buržoázny prežitok a tak ženy museli všetko zvládnuť samy. Dnes žijeme v nebývalo slobodnom čase. A je niekedy zložité si túto slobodu vnútorne dovoliť. Viem, že veľa žien rieši, čo by na to povedala mama, suseda, manžel, kamarátka. Ale o svojich prioritách musí rozhodnúť každá sama. Mať pomocnicu na upratovanie, výchovu detí, chod domácnosti a podobne je v rôznych kultúrach bežné. A v niektorých kultúrach je dokonca nemysliteľné taký podporný tím nemať.

A prečo teda upratovanie zveriť profíkom? Upratujeme si vlastne doma my amatéri správne?

Veľmi záleží práve na výchove a prostredí, v ktorom sme vyrastali. A tiež na estetickom cite každého z nás. Upratovanie sa skladá z dvoch úplne odlišných zložiek a to je vytváranie čistoty,  tú väčšinou môže dodať aj upratovacia firma alebo pani na upratovanie, ale tiež upratovanie v zmysle urovnávania a usporiadania vecí, a to musíme robiť väčšinou sami. Oboje musí byť v rovnováhe. Vyčistená domácnosť, ktorá nie je usporiadaná, pôsobí neupravene. A na druhej strane vyrovnané bábiky a dečky na stole s vrstvami prachu tiež nie sú v poriadku. Počula som veľmi peknú poučku, že meradlom poriadku nie je miera upratania, ale spokojnosť ľudí, ktorí v danom priestore bývajú. Poriadok je dojem.

Cesta Alice Žertovej k firme, ktorá pomáha upratovať domácnosti aj kancelárie, viedla hneď niekoľkými okľukami. Študovala strednú umeleckú školu. Ale potom jej zomrel otec. „A tak som mala pocit, že by som tých ostatných mala zachrániť ja, a vyštudovala som Lekársku fakultu Karlovej univerzity,“ popisuje. Nastúpila ako lekárka na interne kolínskej nemocnice. Práca ju veľmi napĺňala, ale potom sa s manželom rozhodli založiť si rodinu. „Popri materskej dovolenke som začala vypomáhať na našej rodinnej farme. Povinností mi pribúdalo a po konci materskej už som sa naplno venovala nášmu ovocnému sadu. V roku 2000 nás ale postihli silné krúpy, museli sme budovať celý sad znovu a nezostalo nič iné ako vymyslieť ešte ďalší spôsob príjmu. A tak sme s manželom založili ešte upratovaciu firmu.“

Nakoniec si obe rozrastajúce firmy rozdelili, jej muž sa stará o jablká a hrušky a Alice Žertová o upratovanie. „Stále je čo objavovať, tá práca ma uspokojuje,“ dodáva. Jej firma sa venuje aj vzdelávaniu pracovníkov v upratovacích službách, v niektorých odboroch, napríklad v odbore gazdiná, sú jediní v ČR, ktorí majú oprávnenie skúšať a udeľovať osvedčenie o získaní profesionálnej kvalifikácie. Je to certifikát vo formáte maturitného vysvedčenia a s okrúhlou štátnou pečiatkou.

Existujú nejaké základné upratovacie pravidlá?

Určite. Triediť veci hneď, keď ich máme v ruke. Veci nadmerne nezhromažďovať, naučiť sa to nepotrebné odstraňovať z vlastného priestoru, či už vyhodiť, predať, darovať. Nebrať si veľké sústo ako „Teraz vytriedim celý dom alebo byt“, dávať si len menšie ciele a krok za krokom skultúrňovať celé prostredie.

Čo sa týka vytvárania čistoty, je potrebné zhromaždiť všetky potrebné pomôcky na jedno miesto. Každá činnosť vyžaduje vhodné pomôcky a prostriedky, takže nebudeme na utieranie prachu a nečistôt používať staré bavlnené tričko, ale pomôcky na to určené. Napríklad veľkým pomocníkom sú mikrovláknové utierky, ďalej budeme používať vhodné čistiace prostriedky. Či už sme zástancovia ekologického či konvenčného spôsobu upratovania, tak musíme vedieť, čo nám pomôže našu prácu uľahčiť. Postupujme podľa plánu a s rozmyslom. Platia tri základné pravidlá: Odhora dole, od čistejšieho k špinavšiemu, systematicky od jedného konca k druhému. Ale tých technických rád je samozrejme oveľa viac.

Hovorte, každá rada sa hodí…

Veľkým zlozvykom je utieranie neposkladanou handričkou. Keď ju iba vyžmýkame a pokrčenú použijeme na utretie, musíme ju hneď znovu vypláchnuť. Pokiaľ si handričku poskladáme na osminky (na pol, na štvrť, na osminy), vytvoríme hneď šestnásť čistých plôch, ktoré môžeme použiť. Moderný trend v upratovaní je dokonca vôbec danú handričku nevyplachovať, ale po využití všetkých šestnástich strán použiť handričku ďalšiu a potom ich vyprať všetky po skončení upratovania. Získame tak obrovskú úsporu času – odpadne nám opakované plákanie a žmýkanie, získame tak väčšiu mobilitu, nemusíme sa obzerať, kde máme vedro s vodou, a ešte ušetríme množstvo čistiacich prostriedkov a tým tak chránime životné prostredie.

Čistiaci prostriedok máme nariedený v rozprašovači a použijeme len také množstvo, ktoré navlhčí handričku. Pri bežnom upratovaní používame roztok vo vedre, ktorý potom ušpinený takmer celý vylievame. Ďalší tip mám na umývanie podlahy. Pred umývaním je potrebné zbaviť priestor všetkých hrubých nečistôt vrátane prachových častíc. Na to dobre poslúži vysávač alebo mopovanie nasucho. Mopovanie alebo umývanie podlahy na mokro je potom jednoduché, rýchle a účinné, bez mokrých chumáčov prachu a vlasov. Pokiaľ máme v interiéri dlažbu s vysokým leskom alebo plávajúcu podlahu a na povrchu často zostávajú stopy po umývaní, je dobré použiť alkoholový čistič, napríklad čistič na okná, a podlahu umyť týmto prípravkom veľmi vlhkým mopom alebo handrou. Dosiahneme tak vysoký lesk povrchu.

Sú v upratovaní aj nejaké moderné novinky?

Napríklad nanoprostriedky. Sú to už bežne dostupné, veľmi účinné čistiace prostriedky, ktoré okrem účinných čistiacich látok obsahujú ešte nanočastice, ktoré na čistenom povrchu vytvoria film zabraňujúci usadzovaniu špiny, alebo pôsobia antistaticky. Ale jedným z najdôležitejších pomocníkov pri upratovaní zostáva bezkonkurenčne vysávač. Tam, kde nie sú kobercové plochy, je prach rýchlo vidieť, ale po pár ťahoch vysávačom je preč. A aj na kobercoch pochopiteľne vysávač potrebujeme, lebo prach tam síce nie je vidieť, ale medzi vláknami koberca sa ho usádza tiež značné množstvo. Nič nás skrátka nezbaví prachu z hocijakej plochy tak účinne ako vysávač.

Malo by sa nad upratovaním premýšľať už pri zariaďovaní domácnosti? Asi áno, že?

Samozrejme, už výberom nábytku a spotrebičov určujeme, koľko času nám zaberie starostlivosť o ne. Je dobré sledovať dizajn nielen z estetického, ale aj funkčného hľadiska. Napríklad údržba kávovaru, kde sú zberná nádobka na použitú kávu a nádobka vodu samý záhyb a sú zle  dostupné, zaberie o dosť viac času.

Tip Tchiba na upratovacích pomocníkov

Upratovaniu sme v Tchibe venovali celú jednu kolekciu šikovných pomocníkov: od špeciálnych handričiek až po mopy, vysávače a parné čističe.

Je dobré do upratovania zapájať deti?

Určite, aj keď im to skôr nejde ako ide. Jedným z najväčších darov výchovy je, pokiaľ pomôžeme našim deťom, aby si zvykli na to, že sú zodpovedné za svoj obytný priestor. Veďme ich k poriadku, buďme zhovievaví s nedokonalosťami ich práce, pretože neskôr nám z nich vyrastú veľkí pomocníci.

Ste majiteľka upratovacej firmy. Ako ľahko sa hľadajú zamestnanci?

Pár faktorov to hľadanie sťažuje. Hlavne nízka prestíž takého povolania, neochota alebo neschopnosť zaplatiť za tento druh služby zodpovedajúcu odmenu, všeobecný nedostatok pracovnej sily, neochota ľudí pracovať fyzicky – pretože áno, profesionálne upratovanie je fyzicky náročná práca, neexistencia formálneho vzdelávania pracovníkov v tomto odvetví. Ja dávam vždy taký príklad, ako je to s motiváciou stať sa upratovacím pracovníkom v porovnaní s motiváciou stať sa lekárom. Lekárom chce byť napríklad osemdesiat percent populácie, ale schopnosť stať sa lekárom ich má iba zlomok. Upratovačkou sa chce stať len niekoľko percent populácie, ale schopnosť stať sa upratovačom má veľká väčšina ľudí. Pritom je to veľmi pekné zamestnanie – je za vami vidieť hmatateľný výsledok, ktorý je čistý, estetický a voňavý.

Čo od gazdinej očakávajú klienti?

Hlavne to, aby bola dôveryhodná. Púšťame ju do nášho najintímnejšieho priestoru a ukazujeme jej svoje slabiny, domáci neporiadok. Veľa ľudí si také niečo ani nevie predstaviť a pred návštevou gazdinky na upratovanie predupracú. Ďalej potrebujete, aby človek, ktorého si púšťate do domácnosti, mal dostatočnú sociálnu inteligenciu, aby ľahko vycítil, čo, kedy a za akých okolností môže či nemá robiť. Tiež záleží na tom, ako svoje požiadavky zadáte.

Niečo je jednoduché – umyť okná vrátane rámov a parapetov obojstranne. Niektoré úlohy sa popisujú horšie – upracte v detskej izbe a roztrieďte hračky. Vo všeobecnosti sú naše očakávania vysoké, ale ťažko ich zhrnieme do nejakých konkrétnych požiadaviek. Ľahko sa potom môže stať, že sa naše očakávania nestretnú s výsledkom. Tiež môžeme popisovať v negatívnom slova zmysle, nesmie sa stať, že v kuchyni zostane špinavý riad, nevyžehlená bielizeň a podobne. Jasne tým dávame signál, čo je pre nás najdôležitejšie.

A prečo mať na upratovanie niekoho cez agentúru?

Máte aspoň nejakú záruku spoľahlivosti. Firma musí spĺňať základné parametre na podnikanie a tým vystupuje z úplnej anonymity, na rozdiel od jednotlivca, kde je overenie informácií, ktoré poskytuje, zložitejšie. Niektoré agentúry sa dokonca špecializujú iba na vyhľadanie daného pracovníka, ktorého za poplatok svojmu klientovi prenechajú.

Nebýva častá – a demotivujúca – praktika, že rok je to cez agentúru, a potom sa tí zákazníci a upratovači dohodnú za vaším chrbtom a vy máte smolu?

Preťahovanie upratovačov mimo agentúru je určite možné, ale nesvedčí o solídnosti ani klienta ani zamestnanca. Klient sa vystavuje riziku, že pokiaľ daná pani, s ktorou sa dohodne bokom, nemôže či nechce už svoju prácu vykonávať, musí hľadať niekoho iného, znovu ho zaučovať, vysvetľovať. To mu samozrejme s agentúrou odpadá. Tiež je tu nezanedbateľná výhoda, že väčšina firiem má poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré si klient môže nechať predložiť alebo zmluvne vyžiadať.

Tipy Alice Žertovej na jednoduchšie upratovanie

  • Upratovanie, to je nielen vytváranie čistoty, ale tiež urovnávanie a usporiadanie vecí. Oboje je rovnako dôležité a nefunguje jedno bez druhého.
  • Triediť veci hneď, keď ich máme v ruke a nezhromažďovať, čo nepotrebujeme.
  • Vybrať si špecializované čistiace prostriedky a pomocníkov a pracovať s nimi efektívne – napr. poskladať si handričku na 16 plôch a postupne ich všetky použiť.
  • Postupovať zhora dole, od čistejšieho po špinavšie, systematicky od jedného konca k druhému.
  • Upratovanie si rozfázujte, napr. podlahy je pred umývaním vhodné povysávať a zbaviť tak prachu.
  • Pokiaľ si na upratovanie najímate pomocníka, nezabudnite čo najpresnejšie popísať svoje požiadavky, a ideálne mu určiť aj priority.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články