Práve čítate

9 vecí, ktoré podľa svokry robím zle, keď umývam riady ručne

18459  
Zdieľať: 

9 vecí, ktoré podľa svokry robím zle, keď umývam riady ručne

Moja svokra na umývačku neverí. A keď umýva ručne, má to jasné pravidlá a systém – podľa môjho názoru je to taká kráľovná umývania riadu. A úprimne, ľudia by sa od nej mali učiť. Ja v každom prípade.

9. 1. 2019 3 min. čítania Martin Pistulka
9 vecí, ktoré podľa svokry robím zle, keď umývam riady ručne

Kým som spoznal svoju svokru, nikdy mi ani nenapadlo premýšľať, či práve túto činnosť robím správne alebo nesprávne – umyť riad predsa zvládne úplne každý. Lenže urobiť to tak, aby bol naozaj čistý, neplytvalo sa pri tom vodou, a to všetko k spokojnosti svokry, to je hotová veda. Ale žarty bokom, umývanie riadu skutočná veda je a píšu sa o ňom práce aj na univerzitách.

Od svokry som obrazne dostal pri jednej rodinnej návšteve cez prsty, aby som to naflákal, a niekoľko dobrých rád k tomu. Aj keď sú to zjavné a logické veci, občas stojí za to si ich pripomenúť. My máme vďaka nim čisté riady aj na chalupe bez umývačky, aj keď ho umývam ja.

Čo najúspornejšie umývanie v rukách

Ideálne je brať riady z kôpky, umývať jeden kus po druhom, odkladať ich, potom opláchnuť a nakoniec dať odkvapkať. Takýto postup je, pokiaľ nemáte umývačku, najúspornejší. Pokiaľ umývačku máte, pozrite sa, ako ju naplniť „vedecky“.

Zvyšky patria do koša

Jasné, všetko sa dá umyť, aj zaschnutý kečup od raňajok. Lenže keď všetko, čo zostane na tanieri, ponoríte do drezu, špina zostane vo vode a všetky ďalšie riady sa v nej vykúpu. Nie je to pekné. Takže najskôr zoškrabať.

Odmočiť je základ

Keď dáte riady na chvíľku odstáť do vody (bez saponátu), pôjde to potom rýchlejšie. Vyhnite sa namáčaniu nožov alebo pomôcok z dreva. Dlhé namáčanie totiž drevu ani ostriu nožov nerobí dobre. Vlastne, do umývačky ich tiež nedávate.

Čistá hubka nadovšetko

Podľa vedcov aj podľa svokry je vraj kuchynská hubka treťou najšpinavšou vecou v každej domácnosti. Meniť by sa mala najmenej 1x týždenne, pokiaľ je viditeľne špinavá, tak aj častejšie.

Nikdy bez ochrany

Rukavice síce nie sú tá najkrajšia vec, čo si môžete dať na seba, ale tiež s nimi nejdete do opery, že. A vaše ruky vám poďakujú, čo ocením aj ja ako muž.

Prečítajte si tiež: 5 trikov, s ktorými vám nechty vydržia krásne nalakované až 14 dní

Voda horúca, ako to len ide

Ako horúca? Koľko vydržíte (v rukaviciach vydržíte oveľa viac). Horúca voda jednoducho umyje lepšie a keď nemáte extra špinavé alebo mastné riady, nahradí aj umývací prostriedok.

Menej vody a menej saponátu

Moja svokra radí: vodu napustiť tak do polovice drezu a saponát kvapnúť až nakoniec (stačiť by mali tak 3 stretnutia). Drez plný vody a peny nie je úplne šetrný ani praktický. Kopa peny totiž sama o sebe neumýva a navyše cez ňu nevidíte. A z drezu napusteného cez polovicu voda jednoducho špliecha.

Od menších po väčšie: platí to pre špinu aj pre veľkosť riadov

„Správne“ poradie je: sklo, porcelán, drevo a plast, príbory a úplne posledné hrnce a väčšie kúsky. V zásade od toho najmenej zašpineného a najkrehkejšieho až k tomu najšpinavšiemu a najrobustnejšiemu.

Vodu samozrejme nezabúdajte meniť, keď už je v nej veľa mastnoty a špiny.

Potom to všetko spláchnuť

Aby vám na riadoch nezostali zvyšky saponátu, po umytí ho ešte opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Môže byť aj teplá, ale za studenú sa spravidla platí menej a na toto stačí.

Ideálne je mať na takúto procedúru hneď dva drezy. Pokiaľ ich nemáte, skúste lavór – niektoré sa robia presne na veľkosť drezu.

A nakoniec: žiadne naháňanie sa…

… nezabudnite, že riad musí oschnúť alebo odkvapkať. A to potrebuje svoj čas. Vlhké taniere by vám do poličiek len pritiahli pleseň.

Tri typy škvŕn, s ktorými som sa naučil si poradiť

Na niektoré veci je iba hubka so saponátom krátka. Napríklad:

Šedivé alebo kovové škvrny na riadoch

Vznikajú poškriabaním povrchu niektorých druhov riadu nožom či vidličkou, prípadne keď si napríklad zamiešate kávu v kameninovom hrnčeku.

Škvrny zľahka odstráňte jemným pieskovým čistiacim prostriedkom, jedlou sódou alebo umelohmotnou hubkou.

Pripečené jedlo

„Skoro samo“ sa to deje varením alebo zapekaním jedál so syrom, omáčkou, vajíčkami alebo náplňami do koláčov (to posledné som si nikdy nevyskúšal).

Riad nechajte odmočiť v roztoku tekutého prostriedku na „ručné“ umývanie riadu alebo jedlej sódy a vody, aby pripečené nečistoty pustili. A pozor na drôtenky, keďže môžu poškriabať povrch riadu. Skúste jemnú silikónovú hubku.

Škvrny a povlak na sklenenom riade

Vznikajú, keď sa riady umývajú pri nízkej teplote, alebo nebolo dostatočné množstvo umývacieho prostriedku.

Pustiť by mali umytím v teplejšej vode, prípadne pridajte aj viac umývacieho prostriedku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články