Práve čítate

6 spôsobov, ako vytrvať pri písaní diára dlhšie ako do februára

4258  
Zdieľať: 

6 spôsobov, ako vytrvať pri písaní diára dlhšie ako do februára

S novým rokom prichádza predsavzatie, že si budem poctivo písať diár – dlhšie ako do februára. A už po niekoľkýkrát sa sama seba pýtam, v čom je ten trik, aby som v jeho vedení vytrvala.

26. 12. 2023 4 min. čítania Katarína Ligačová
6 spôsobov, ako vytrvať pri písaní diára dlhšie ako do februára

Na svete existujú ľudia, ktorí sú doslova diároví maniaci. A nemyslím tým tých z nás, ktorí diár využívajú ako pracovný nástroj na zapisovanie stretnutí s klientmi :-) Nosia ho všade so sebou (to ja zabudnem niekedy aj kľúče od bytu), milujú rôzne vychytávky (ja zase čím menej je diár pokreslený, tým lepšie) a nie sú otrokmi modernej techniky (ja som si mobil kupovala rovnakej značky ako počítač, pretože sa dajú vzájomne prepojiť.)

Vytrvanie pri písaní diára ma ale láka. Prišla som totiž na to, že sa nechcem spoliehať iba na telefón, že sa chcem nad svojimi úlohami a projektmi trošku viac zamyslieť, a preto by mi vyhovovalo, aby som si to všetko zapisovala ručne.

Spolu s Jarmilou a Lenkou, členkami FB skupiny Tvoříme Tchibo / Tvoríme Tchibo a instagramerkami Alžbetkou @theinspirassionVeronikou @veaa___ sme našli 6 spôsobov, ako pri písaní vytrvať a ako povýšiť obyčajné písanie si do diára na obľúbenú činnosť.

Vytvoriť si rituál, ktorého súčasťou bude aj diár

Tým myslím to, aby sa vám aspoň raz za deň dostal do rúk a vy ste doň nahliadli. Buď ráno pri raňajkách alebo večer, kým si ľahnete a chcete vedieť, čo bude nutné spraviť na druhý deň. Ak si radi škrtáte úlohy, ktoré ste zvládli, pomôže vám to utriediť si povinnosti na ďalší deň.

Instagramerka Veronika to má podobne: „Každú nedeľu si sadnem k môjmu diáru a spravím si nový rozpis. Je to časť môjho akoby nedeľného rituálu a tým pádom viem, že aj budúci týždeň budem pokračovať, aj týždeň potom a tak ďalej. Tak si vytvoríte vzťah k svojmu diáru, pretože mu naozaj venujete svoj čas. Vždy si robím týždenný rozpis, kde vidím každý deň a na začiatku každého mesiaca si spravím mesačný – napríklad na prácu, skúšky a narodeniny. Využívam teda aj mesačný aj týždenný rozpis.“

Nemať viac ako jeden diár

Niekto by mohol namietať, že potrebuje dva diáre – jeden pracovný a jeden osobný. Iste, zmysel to dáva. Na druhej strane ak ich máte viac, alebo nebodaj jeden je v elektronickej forme a druhý papierový, je tu väčšia tendencia sa v informáciách strácať. Ale to je na osobnej skúsenosti, u mňa by viac ako jeden diár nefungoval.

Jarmilka mala k tomuto bodu veľmi dobrý postreh: „Ja si viac-menej píšem rôzne úlohy, termíny, stretnutia. Súkromné aj pracovné. Aby sa mi naraz nezišlo viac nezlučiteľných aktivít.“

Máte viac ako jeden diár?

Hlasovať

Dopredu si stanoviť, čo si do diára zapisovať

Do diára si niekto zapisuje všetko, niekto iba to najdôležitejšie. Ja osobne mám diár skôr na fixné termíny a vedenie si výdavkov, na myšlienky či sprocesovanie dlhodobejších plánov mám čistý zošit. Píšem veľa a rada, takže ich ročne miniem niekoľko. Vopred si teda stanovte, čo do diára budete zapisovať. Naučíte sa, kde čo máte a nebudete mať v budúcnosti vo veciach chaos.

Na dlhodobejšie projekty môžete využiť post-it nálepky, tak ako Alžbetka. „Rada využívam post-it nálepky, ktoré lepím ku konkrétnemu dátumu, napríklad na bližší popis úlohy, osnovu alebo na operatívne úlohy. Operatívne úlohy dokážu vizuál diára rýchlo pokaziť – často sa menia a takto eliminujem škrty priamo v diári.“

Nemať ho iba ako výkladnú skriňu termínov

Tu možno budeme balansovať medzi strohým a jednoduchým štýlom a pokreslenými stránkami s rôznymi ozdobami. Nech už je to akokoľvek, venovať čas diáru a akosi sa s ním „zžiť“ vytvára vzťah, ktorý sa potom len ťažko opúšťa.

Lenka ma v tom len utvrdila. „Odporúčam všetkým, aby diár povýšili na viac ako priestor, kde zaznamenávať pracovné termíny, deadliny, úkoly, lekárov… ale naopak, aby si diára značili aj príjemné veci – aj maličkosti, na ktoré sa v daný týždeň tešia. S odstupom času, keď prelistujem diár tak to nie je len o schôdzkach, ale je to taký milý sprievodca životom a spomienky mi spríjemňujú aj pochmúrny deň.

Ak ste nastávajúca mamička alebo mamička na materskej dovolenke, Alžbetka odporúča zapisovať si míľniky detí. „Ponúka mi to širšie možnosti ako bežne dostupné knihy vytvorené na tento účel. Po nejakom čase sa to samozrejme môže do takej knihy v kľude prepísať a vyhraťsa s detailmi, alebo si môže mamina vytvoriť vlastnú knihu s vlastnou osnovou.

Čo všetko si do diára zapisujete?

Hlasovať

Písať rukou znamená viac si pamätať

Hovorí sa, že vyslovené má stokrát väčšiu silu ako to, na čo (iba) myslíte. Z časti s tým súhlasím, veľa vecí si hovorím nahlas a viac si ich uvedomujem. Vizuálny podnet tiež poslúži. Ak si vec napíšete na papier, uvedomíte si ju oveľa viac. Takže pri otázke „Ako vytrvať pri písaní diára?“ naša čitateľka Jarka odporúča: „Keď si nápad, úlohu alebo dôležitý dátum vlastnoručne zapíšem na papier, je väčšia šanca, že sa mi to dostane aj do mentálneho povedomia, ako keby som si to zapísala len elektronicky.

Aký druh diára máte a preferujete?

Hlasovať

Ak ste si zvykli na veľkosť diára, nemeňte ho

Usporiadanie vnútra diára a jeho veľkosť je tiež veľmi dôležitý faktor. Osobne preferujem prehľadnejšie delenie týždňov, dostatok miesta na poznámky.

Rovnako to má aj naša čitateľka Eliška, pre ktorú je rovnaký diár rok čo rok krok istoty. „Áno, veľkosť diára je pre mňa dôležitá. Mám už niekoľko rokov ten istý diár, delený je po týždňoch a veľkosťou skôr menší. V inom diári by som sa len ťažko orientovala.“

 Nemenej dôležitý ako veľkosť je dizajn diára. Nielen zvonka, ale aj zvnútra.

„Diár sa mi musí páčiť. Rada si vyberám dizajn sama, pred finálnym výberom ich prelistujem niekoľko. Pri písaní diára ma udrží výsledný vizuál – napríklad pekné písmo,“ hovorí Alžbetka, ktorá je jedna z diárových maniačok.

Striedate diáre každý rok?

Hlasovať
Doprajte si vianočnú relaxáciu

Doprajte si vianočnú relaxáciu

Užite si čas, keď nič nemusíte. Čerpajte energiu a pohodu v mäkučkej domácej bielizni, s obliečkami a nadupanými wellness pomocníkmi.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články