Práve čítate

Zázračné diétne trendy verzus náš sedliacky rozum. Čo tento rok u nás vyhrá?

2002  
Zdieľať: 

Zázračné diétne trendy verzus náš sedliacky rozum. Čo tento rok u nás vyhrá?

A je tu opäť! Téma zázračných diét a detoxikačných kúr sa v prvých mesiacoch roka vynára so železnou pravidelnosťou. Tak ju nemôžeme vynechať ani my… Ale nešlo by to tento rok trochu zdravšie? Skúsime vedľa seba postaviť rôzne chudnúce trendy a zdravý sedliacky rozum. Uvidíme, ako tento súboj dopadne.

5. 1. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Zázračné diétne trendy verzus náš sedliacky rozum. Čo tento rok u nás vyhrá?

Hneď na začiatku priznávam, že diéty vždy boli a vlastne stále sú súčasťou môjho života. Nutričné terapeutky ma asi nepochvália, ale tak to jednoducho je. Chuť do jedla mi sudičky hodili do kolísky aj do genetickej výbavy. Poviem vám to asi takto: môj dedo bol najlepší kuchár široko-ďaleko, babička zase cukrárka. Takže o priberaní a chudnutí viem svoje. Napriek tomu nie som nepriateľom diét, naopak, naučili ma vnímať potreby môjho tela a vo finále aj jesť a žiť zdravšie.

Aké chudnúce a očistné trendy práve teraz hýbu nielen internetom?

Trojdňový detox na šťavách

Trochu drsný spôsob očisty tela zvnútra. Princíp je jednoduchý, určitý čas, napríklad tri dni, pijete iba vodu, prípadne neochutený čaj, a na zasýtenie a dodanie živín a energie len šťavy alebo smoothie z ovocia a zeleniny. Nič viac, žiadna pevná strava.

Telo obvykle zareaguje sprudka, črevá sa prečistia a škodlivé toxíny aj ďalšie odpadové látky odchádzajú. S nimi bohužiaľ aj zdravá črevná mikroflóra. Ľudský organizmus sa ale priebežne čistí sám, na to máme obličky a pečeň. Nevýhodou je aj extrémne vysoký obsah cukru z ovocia. Je jasné, že táto metóda nie je vhodná pre diabetikov, žlčnikárov a pre nikoho, kto hľadá redukčnú diétu.

Išlo by to zdravšie? Trojdňový šťavový detox môže zafungovať ako jasný a zrozumiteľný impulz, stopka prejedaniu a štart k zlepšeniu stravovacích návykov. Problematický je ale šok, ktorý má telo z ničoho nič dostať.

Oveľa sympatickejšia mi príde síce trochu dlhšia, ale podstatne šetrnejšia očista s postupným „nástupom a dojazdom“. Teda najskôr tri dni bez zaťažujúcich potravín (vyprážané, mastné, priemyselne spracované, s vysokým obsahom cukru, lepku, laktózy, kofeínu, alkoholu), potom tri dny na šťavách a nakoniec zase tri dni disciplinovanej stravy. Najlepší čas na takúto “očistu” je určite na jar, keď sa potrebujeme prebrať a odľahčiť po zime, alebo na jeseň, keď zase telo bojuje s virózami a extra dávka prírodných vitamínov mu len pomôže.

Tip: Jemnejšou verziou detoxu môže byť popíjanie očistných čajov – bylinkových, s pestrecom, lymfatických, ajurvédskych a ďalších. A k tomu digitálny detox, veľa spánku, žiadny stres a dostatok pohybu.

Prerušovaný pôst

Možno ho poznáte ako intermittent fasting alebo skrátene IF. V skutočnosti to nie je pôst v tradičnom zmysle hladovania. O kalorický príjem, teda o zníženie množstva prijímanej energie a živín, primárne nejde.

Zásadný je čas, respektíve pomer času, kedy jeme a kedy nie. Najobľúbenejší je model 16+8, čo znamená, že musíme všetko zjesť počas 8 hodín a potom má telo 16 hodín pokoj. Ale sú aj ostrejšie varianty, podľa veku a hlavne podľa očakávaní. Perfektné je, že prerušovaný pôst sa môže veľmi ľahko zmeniť na bežný stravovací štandard a fungovať trvalo.

Čo by išlo vylepšiť? Prerušovaný pôst je aj medzi dietológmi prijímaný celkom pozitívne. Ide vlastne o staré dobré pravidlo „po 17. hodine už nejem“. A čo si budeme hovoriť, práve večerné zobkanie čohokoľvek pri telke je to najväčšie peklo.

Jednou z mála nevýhod prerušovaného pôstu je, že veľa ľudí môže mať problém v pomerne krátkom časovom úseku zjesť dostatočné množstvo kalórií. To potom zvádza konzumovať energeticky bohatšie a často nezdravé (mastné, sladké) jedlá. Podľa mňa je kľučové dobre začať, čas na jedenie skracovať postupne a aspoň na začiatku si dôkladne strážiť kalorický príjem aj kvalitu potravín. A to aj s ohľadom na energetický výdaj, napríklad keď zároveň začnete viac cvičiť alebo behať.

Keto a low carb diéta

Každá je trochu iná, ale obe sú založené na minimalizácii príjmu sacharidov, ktoré kompenzujú zvýšeným príjmom tukov a bielkovín. A tiež na určitej forme kalorického deficitu. Nechcem sa púšťať do rozoberania detailov, tieto diéty všeobecne nemám veľmi rada. A to aj napriek dlhému radu nadšených fanúšičiek, ktoré vďaka nim rýchlo zhodili desiatky kíl.

Áno, chápem, že niekomu takáto fyzická premena môže zmeniť život, niekomu dokonca k lepšiemu. Pre mňa je ale úplne neprijateľná predovšetkým instantná verzia týchto diét, ktorá pripomína všetko okrem pestrej a plnohodnotnej stravy. Keto aj LC sú navyše kráľovnami jojo efektu. A z rýchleho chudnutia sa robia vrásky…

Ako to vidí sedliacky rozum? Keď už nutne potrebujete vyskúšať nízkosacharidovú diétu, zostavte ju aspoň z čerstvých potravín. Vždy sa najskôr poraďte s nutričným terapeutom! A diétu držte len krátkodobo a po nej pokračujte zdravým stravovaním! Alebo radšej vyskúšajte nejaký iný, zdravší, príjemnejší a udržateľnejší prístup. Čo takto aktuálne veľmi populárnu DASH diétu, vďaka ktorej znížite vysokú váhu aj krvný tlak a ešte si pochutnáte? Ide v podstate o dlhodobé zdravé stravovanie bez nadmerného solenia.

Retro diéty

Buď si ich pamätáte, alebo sa spýtajte mamy. Margitova diéta, diéta podľa krvných skupín, delená strava, nízkotučné všetko, pôst počas splnu, tukožrútska polievka, jablčný ocot alebo dokonca vodková diéta…

Ženy aj muži skúšali a skúšajú všetko možné aj nemožné, aby dosiahli vysnívanú dokonalosť. Diéty často nie sú pestré, predpisujú striktný jedálniček a človeka veľmi nepoteší, že síce ich dodržiavaním väčšinou dosiahne úbytok kíl, ale keďže jesť tukožrútske polievky sa nedá donekonečna, dlho pri nich nevydrží. Som naozaj šťastná, že diétne trendy od deväťdesiatych rokov výrazne pokročili. Retro je síce in, ale do svojho života ho môžete zakomponovať aj šetrnejšie. Skúste nostalgiu uspokojiť radšej nejakým vintage dizajnovým kúskom do interiéru alebo na seba.

A čo bude ďalej? Diéty tu s nami zostanú navždy. Čakali ste odpoveď na otázku, ako schudnúť? Čo je správne a čo nie? Ale choďte… Žiadna univerzálna pravda neexistuje. Jedzte so zdravým rozumom, počúvajte svoje telo a nerobte žiadne drastické zmeny v jedálničku bez porady s odborníkmi na výživu.  :)

Pre zdravé telo a pokojnú myseľ

Pre zdravé telo a pokojnú myseľ

Zvoľte si svoj športový štýl s pohodlnými kúskami z novej športovej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články