Práve čítate

Môj recept na pokojné a mierumilovné Vianoce

1328  
Zdieľať: 

Môj recept na pokojné a mierumilovné Vianoce

Vianoce sú obdobím, kedy sa azda každá rodina snaží vytvoriť dojem, že ich Vianoce sú aspoň spolovice také dokonalé, ako sú tie na obrázkoch z časopisov či Instagramu. Ale buďme úprimní, často to skôr ako veselé Hrátky s čertem vyzerá ako scéna z hororu V zajatí démonov. A každá rodina to má po svojom. Takže na štedrovečernej tabuli nájdeme kapra, lososa, niekde aj rezne alebo napríklad kura kung pao.

21. 12. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
Môj recept na pokojné a mierumilovné Vianoce

Milujem Vianoce. Pretože vždy to tak bolo. Aj keď u nás doma sú tieto sviatky ako vaša obľúbená telenovela: predvídateľné, ale s nečakanými zvratmi. Hlavnou hviezdou je ten, kto pečie najlepšie vianočné koláčiky. Ja to nie som. Moje pečenie vyzerá tak, že jeho výrobu radšej zhodím na deti. Možno aj náš pes by to upiekol lepšie. Druhým variantom je, že moje rožteky a linecké síce vyzerajú ako z Pinterestu, ale chutia ako z pekla.  Najlepšia vianočná pochúťka je podľa mňa aj tak tá bezlepková a nepečená. Áno, myslím varené víno. To je celkovo najlepší recept (a tradícia) na Vianoce plné pokoja a mieru.

pečení cukroví

Môj upratovací hack

Predvianočné upratovanie? Ježiško predsa nebude kontrolovať, či máte vyleštené príbory a umyté okná. A navyše je na Vianoce o štvrtej poobede tma a vôbec nie je vidieť, či sú čisté. A zatiahnuté závesy vyzerajú skvelo. Dozdobte ich svetielkami a atmosféra je na svete.

Tip na udržateľné darčeky

No a darčeky. To je kapitola sama o sebe. Každý rok si hovorím, že mám až příliš veľa kamarátov. Ale skutočná skúška príde s tatinom a jeho láskou k ponožkám. Vlani sme mu žiadne nekúpili. Pretože nechcel. Potom ale začal prezerať darčeky a nahlas hovoriť: „Či mi len Ježiško nejaké tento rok prinesie?“ A u nás doma nastala panika. Nakoniec sme mu s mamou dali jedny nerozbalené z minulého roku a jeho radosť bola na nezaplatenie. „Také modré som dostal aj vlani,“ zahlásil nadšene. To áno, tati, ale tieto majú pridanú hodnotu –⁠ sú recyklované!

Tip na vlastné blahodarné tradície

Áno, poznám jednu rodinu, ktorá je z malej moravskej dediny a už roky si na Štedrý večer pripravuje čínske jedlo. Na druhej strane, kto kedy povedal, ako to presne bolo? Ak si váš partner Vianoce bez ryby nedokáže predstaviť, ale vás láka tá Ázia –⁠ skúste sushi. A hlavne si nenechajte Vianoce pokaziť lipnutím na starých tradíciách, urobte si vlastné. Hlavne ak sa pri vašom vianočnom stole obmieňajú stravníci, ktorí si prinášajú vlastné tradície.

Tradície sú ako susedov internet – nevieme, odkiaľ prišli, ale sme radi, že ich máme.

Nezabudnite, každá tradícia bola kedysi novinkou, takže ktovie, možno váš zvyk dať si na Vianoce na raňajky napríklad pizzu, sa raz stane legendárnym folklórom! 

Tradície, netradície, hlavne, že ste na Vianoce spolu

Vianoce sú tiež o stretávaní s rodinou a priateľmi, ktorých ste celý rok nevideli, a o tom, ako rýchlo si spomeniete, prečo ste ich vlastne nevideli celý rok. Je to čas, keď si uvedomíte, že vaša rodina je rovnako šialená ako vy, a že to je dôvod, prečo ich máte tak radi.

A nakoniec prídete na to, že aj keď sa všetko mení, jedno zostáva rovnaké –⁠ láska a pohoda, ktorú si užívate s rodinou. S kaprom, sushi alebo len miskou chipsov na stole. Pretože nejde o to, čo jete alebo čo dostanete. Ide o to, že ste spolu. A že dostanete ponožky. Takže si nalejte varené víno a užite si tú vianočnú pohodu.

Doprajte si vianočnú relaxáciu

Doprajte si vianočnú relaxáciu

Užite si čas, keď nič nemusíte. Čerpajte energiu a pohodu v mäkučkej domácej bielizni, s obliečkami a nadupanými wellness pomocníkmi.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články