Práve čítate

Recept na mandľového barančeka a 5 tipov, vďaka ktorým ho vyklopíte ako po masle

13762  
Zdieľať: 

Recept na mandľového barančeka a 5 tipov, vďaka ktorým ho vyklopíte ako po masle

Ak nemáte vlastný rodinný recept na barančeka, vyskúšajte tento rok ten, ktorý je najobľúbenejší u nás doma. A keď budete nasledovať moje vyskúšané tipy, verte, že z formy vykĺzne doslova ako po masle.

5. 4. 2023 4 min. čítania Kitchen Story
Recept na mandľového barančeka a 5 tipov, vďaka ktorým ho vyklopíte ako po masle

Veľká noc – sviatky jari, s ktorými mám spojený bohato prestretý stôl typickými pokrmami tohto obdobia. Plnka, mazanec alebo veľkonočný baranček, ktorého pečieme každý rok. Baranček je podľa mňa krásnou dekoráciou s tou najlepšou pridanou hodnotou: všetci si na ňom pochutíme.

Väčšina rodín si recept na veľkonočného barančeka stráži a dedí sa z generácie na generáciu. Ak ste to šťastie nemali, tak nezúfajte. Podelím sa s vami o ten náš. Nejde o nič zložité a podľa môjho návodu sa podarí aj tým, ktorí ho budú piecť prvýkrát. Tak poďme na to!

Akú vybrať formu na pečenie?

Na trhu je dnes veľké množstvo druhov foriem. Líšia sa materiálmi aj tým, z koľkých dielov sa skladajú.

Barančeka môžete piecť v jednodielnej alebo dvojdielnej forme.  Najlepšie formy sú podľa mňa keramické, plechové alebo sklenené, pretože dobre vedú teplo. So silikónovými formami sa mi zle manipuluje a podľa mojej skúsenosti nevytvoria tú správnu kôrku. Preto som tento rok, rovnako ako každý rok, použila overenú klasiku a to keramickú dvojdielnu formu.

5 krokov, vďaka ktorým upečeného barančeka ľahšie vyklopíte

Namočiť formu, dôkladne ju vymazať a vysypať, ochrániť uši barančeka, po upečení zabaliť formu do utierky. To je mojich 5 krokov, aby baranček po upečení hladko vykĺzol z formy.

  1. Ak rovnako ako ja budete piecť v kameninovej forme, asi hodinu pred pečením ju nechajte namáčať vo vode. Potom formu dokonale osušte.
  2. Pusťte sa do dôkladného vymazania – to je naozaj dôležité. Ja na to používam zmäknuté maslo a rozotriem ho do všetkých zákutí pomocou prstov. Môžete ho ale skúsiť aj rozpustiť a naniesť maslovačkou. Skvelou alternatívou je tiež olej v spreji – kupujem ho na internete, ale videla som ho už aj vo väčších supermarketoch.
  3. Na vysypanie formy potom použijem hrubú múku. Veľkú pozornosť venujte hlavne hlave a to predovšetkým drobným záhybom, ako sú oči a uši.
  4. Obmotať kúskom alobalu:
    Pred pečením je dobré oblasť uší z vonkajšej strany formy obmotať kúskom alobalu, aby sa uši nespálili – to hlavne v prípade, že máte formu z tenšieho materiálu, napríklad plechovú. Vďaka tomu sa uši nepripália a neprichytia. Nepoužívajte zbytočne veľkú vrstvu alobalu, aby sa vám nestalo, že sa uši naopak upečú málo. Zohľadnite konkrétny materiál formy.
  5. Po upečení zabalím formu do vlhkej utierky a nechám barančeka odstáť skoro do úplného vychladnutia. Tým sa spevní a ľahko vykĺzne z formy. Ak by ste tento krok urýchlili, mohol by sa vám baranček rozlomiť. Po vyklopení nechávam barančeka chvíľu odležať na chrbte do úplného vychladnutia, až potom ho postavím a zdobím.

Správna práca s cestom je dôležitá

Či už si vyberiete tvarohové, piškótové alebo trené cesto, základom úspechu sú kvalitné suroviny izbovej teploty. Pre lepšiu štruktúru cesta a nadýchanějšie výsledok múku aj prášok do pečiva preosievam cez jemné sitko. Ak pri pečení použijete hladkú múku, bude cesto nadýchanějšie, s polohrubou budete mať cesto pevnejšie. Pripravené cesto lejte 1 – 2 cm pod okraj formy, pečením narastie.

Recept na mandľového barančeka

Vyskúšajte tento rok barančeka, ktorý je u nás doma ten najobľúbenejší. Vonia po mandliach a chutí naozaj skvelo. Príprava vám zaberie asi 20 minút a potom už len zostáva vydržať hodinu, kým sa všetko upečie a budete sa môcť pustiť do zdobenia.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla + na vymazanie formy
  • 250 ml 30 % smotany
  • 2 lyžice rumu
  • Štipka soli
  • hrubá múka na vysypanie formy

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Formu na barančeka dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
  2. Do väčšej misy preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte mleté mandle a premiešajte.
  3. Vajcia rozklepnite a rozdeľte samostatne bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Potom postupne vmiešajte smotanu a rum, kým nevznikne kompaktná zmes.
  4. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte pevný sneh.
  5. Suchú zmes z múky zmiešajte so zmesou zo žĺtkov. Nakoniec opatrne zapracujte sneh.
  6. Cesto vlejte do vymazanej a vysypanej formy. Malo by dosahovať cca 1 – 2 cm pod okraj formy. Priklopte druhým dielom formy a vložte do vyhriatej rúry. Teplotu stiahnite na 160 °C a pečte 60 minút.
  7. Barančeka nechajte vo forme vychladnúť a potom vyklopte. Pred servírovaním pocukrujte práškovým cukrom a ozdobte.


Ak vaša forma nemá vrchný diel a bude sa vám zdať, že povrch cesta ide rýchlo do zlatista, kým stred ešte potrebuje viac času, môžete vršok zakryť kusom alobalu.

A ako barančeka zdobím? Najčastejšie sa baranček bohato zasype práškovým cukrom, namiesto očí sa použije klinček a okolo krku uviažete mašľu. Ale môžete to skúsiť aj inak. Čo takto poliať ho čokoládovou polevou (a nechať deti pridať farebné lentilky) alebo ozdobiť pomocou bielkového snehu, ktorý môžete nanášať pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou? Nebojte sa tiež použiť drobné jedlé kvietky, tie navodia krásnu jarnú atmosféru.

Ako krájať barančeka?


Ak chcete, aby vám baranček krásne zdobil stôl čo najdlhšie, môžete ho postupne krájať od stredu. Vykrojíte jeden plátok a zadnú zvyšnú časť prisuniete k tej prednej. Baranček si tak uchová svoj pôvodný tvar, kým nezjete poslednú odrobinku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články