Práve čítate

Čo vymyslieť pod stromček? Zahrajte sa na vianočného výskumníka

3534  
Zdieľať: 

Čo vymyslieť pod stromček? Zahrajte sa na vianočného výskumníka

Na obchodoch svetielka, v reklamách stromčeky… vyzerá to tak, že Vianoce sú tu čo nevidieť. A to so sebou nesie jednu (ne)príjemnú povinnosť. Obdarovať všetkých blízkych a milovaných niečím, čo im urobí radosť nielen “zo slušnosti”. Lenže, ako na to? Ako sa dopátrať k informácii, ktorý je ten správny darček?

5. 12. 2019 4 min. čítania Olga Sládková
Čo vymyslieť pod stromček? Zahrajte sa na vianočného výskumníka

Som profesiou výskumník a to znamená, že sa zaoberám prianiami a potrebami ľudí. A mám pre vás pár tipov, ako sa rovnakými metódami, akými sa pýtam pri akomkoľvek inom „naozajstnom výskume“, zahrať na predvianočného detektíva – a trafiť sa priamo do čierneho.

Je jasné, že pre tých, ktorí nakupujú vianočné darčeky priebežne počas celého roku, je toto dosť zbytočný radca. :-) Vy, čo už máte darčeky zabalené od septembra, máte môj rešpekt – ja sa tento rok, vzhľadom k adventnému termínu pôrodu, dostanem asi len na e-shopy a pravdupovediac, ani v iné roky som darčeky nekupovala skôr ako v októbri. Ale aj teraz ešte máte stále priestor.

Výskumná metóda č. 1: pozorovanie

Prvou a základnou metódou všetkých detektívov aj výskumníkov je pozorovanie. Nie je to nič ťažké. Jednoducho sa pozeráte okolo seba a pozorujete, ako obdarovávaný žije. Ako sa oblieka? Nosí farby alebo len čiernu? Miluje veľké tričká alebo farebné ponožky? A ako vyzerá jeho bývanie? Je jeho príbytok plný farebne zladených drobností? V štýle minimalizmu alebo provence? A ako vyzerajú poličky v jeho kúpeľni? Používa sprchové gély a telové mlieka, alebo si vystačí s kockou univerzálneho mydla? Často stačí jedna návšteva a čo sa farieb a tvarov týka, budete mať jasné. Obľúbené značky alebo farby či materiály si kľudne zapíšte do notesa. Pri nákupoch sa vám budú hodiť. (Kým  píšem tento článok, babička analyzuje stav našich hračiek a robí si podrobné poznámky, čo všetko „potrebujeme”.)

Darčeky pre milovníkov kávy

Darčeky pre milovníkov kávy

Miluje dotyčný kávu? Pozrite sa po napeňovači mlieka, frenchpresse, kávovare… Balíček dobrej kávy je pre zmenu výborný darček pre toho, kto už všetko pre svoju obľúbenú prípravu má.

Do e-shopu

Výskumná metóda č. 2: analýza sociálnych sietí

Znie to náročne, ale nič náročné na tom nie je. Sociálne siete (Facebook, Instagram, Pinterest…) má dnes skoro každý – a väčšina z nás na nich rada zverejňuje aj čriepky zo svojho života, hľadá inšpiráciu alebo vyslovuje svoje priania. Nie je preto nič ľahšie, ako sa pozrieť, čo zamýšľaný príjemca daru zdieľa a čomu dáva lajky a srdiečka. Pinterest je na to asi najlepší, ale aj Facebook a členstvo v jeho skupinách alebo obľúbené profily na Instagrame kadečo prezradia. A celkom pravdepodobne objavíte nielen inšpiráciu, ale aj tip na konkrétny darček, konkrétne značky alebo obchod. (Možno zistíte, že nevesta „lajkuje“ samé unisexové detské oblečenie v zemitých farbách, a preto sa netvári nad ružovými tričkami pre vnučku práve nadšene. Aha!)

Darčeky pre deti

Darčeky pre deti

Vymýšľať darčeky pre deti je asi najvďačnejšia vianočná úloha. :-) Ponorte sa do ponuky roztomilých hračiek, oblečenia a doplnkov do izbičky. Určite vám padne do oka niečo, čo sa bude páčiť aj pod stromčekom.

Do e-shopu

Výskumná metóda č. 3: focus group (tematická skupinová diskusia)

Ako zistiť čo najviac informácií v čo najkratšom čase? Nadhoďte tému Vianoc a darčekov pri rodinnom obede alebo predvianočnom stretnutí. V skupine sa ľudia inšpirujú medzi sebou, neboja sa povedať vlastný názor ani pridať vtipné historky s nevhodnými darčekmi. Zistíte tak, čo kúpiť, ale aj čo určite nekupovať – a možno aj to, že niekto Vianoce jednoducho neoslavuje, alebo si predstavuje darčeky netradičné. Napríklad v podobe príspevku pre vybranú charitu.

Darčeky pre pánov

Darčeky pre pánov

Pánske darčeky, to je často tvrdý oriešok. Máme pre vás niekoľko tipov na elegantné, hravé aj športové radosti pod stromček. Čo z toho je ten pravý kúsok? To skúste prezistiť napríklad pri rodinnom obede. :-)

Do e-shopu

Výskumná metóda č. 4: hĺbkový rozhovor

Keď niečo neviem, spýtam sa. To je základná detektívna a výskumnícka poučka. Môžete samozrejme ísť tvrdo za svojím cieľom a na rovinu sa spýtať „Čo chceš pod stromček?“ Ale lepšie výsledky dosahujú rafinovanejšie metódy – hlavne pokiaľ cca viete, z ktorej oblasti by ste darček chceli vyberať. Nie je nič ľahšie ako rozhovor nenápadne stočiť na tému obľúbených pochutín či reštaurácií (hodila by sa poukážka na konzumné?). Alebo u obdarovávaného nastala nová životná situácia – a pre vás aj príležitosť niečo špeciálne darovať? O tom, čím práve žijeme, sa nám hovorí ľahko a s nadšením, často si preto nevšimneme ani nápadnejšie doplňujúce otázky.

Darčeky pre dámy

Darčeky pre dámy

Baví ju móda, šperky, doplnky? Rada sa o seba stará? Športuje? Varí, pečie alebo je inak kreatívna? Dopraje si rada pohodlie? Pre všetky tieto dámy by sme tu niečo mali…

Do e-shopu

Výskumná metóda č. 5: dotazník

Dotazníková forma je asi tá najtradičnejšia cesta, ako sa dozvedieť, kto po čom túži. Čo tým myslím? Predsa klasický list Ježiškovi! Mnohí z nás majú totiž problém vysloviť svoje prianie z očí do očí konkrétnemu človeku a to hneď z dvoch dôvodov. Jedným je skromnosť a ostych priať si niečo veľké, drahé, zložité, alebo naopak len drobnosť. A čo je ten druhý? No, neviem ako vy, ale ja mám rada prekvapenia a nechcem ani tušiť, od koho ktorý darček je.

List Ježiškovi obe tieto obavy rieši – a už dávno nemusí mať ručne písanú či maľovanú podobu na kuse papiera. V rodine manžela skvelo funguje zdieľaná excelová tabuľka (zaškrtávacia) a na problém mysleli aj vývojári aplikácií. On-line zoznamy prianí je možné vytvárať na rôznych miestach a pre darcov majú jednu veľkú výhodu. Sú úplne konkrétne, často vedú priamo do e-shopu.

Nevýskumnícky tip na záver

Sú ľudia, ktorí darčeky nechcú. Nepovedia to. Nenapíšu to. Ale nech dostanú čokoľvek, ak to práve nie sú ponožky, žiarovka či iná nadčasová a praktická vec, vystavia si darček na poličku, kde leží až do skonania sveta nedotknutý. Mňa to pri mojom tatovi vždy veľmi mrzelo, snažila som sa, ako sa dalo … a tento rok už na to kašlem. A nemyslím tým ten najhorší variant, že si pod stromčekom vzájomne vymeníme obálky so zhodným finančným príspevkom (Kto toto vymyslel?!). Namiesto vecí sa sústredím na zážitky a stretávanie, dostatočne skoro zavolám a uvarím sviatočný obed.

To, čo mnohých z nás trápi, totiž často nie je nedostatok materiálu – ale nedostatok ľudského tepla, vzťahov a lásky. Tak prečo si ich aspoň raz ročne nedopriať?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články