Práve čítate

Kreslíte si kvetinky, štvorčeky alebo šípky? Bezmyšlienkovité obrázky vypovedajú o našom rozpoložení

13990  
Zdieľať: 

Kreslíte si kvetinky, štvorčeky alebo šípky? Bezmyšlienkovité obrázky vypovedajú o našom rozpoložení

Keď môj muž rieši telefonicky niečo dôležité, chodí. Mňa naopak každý telefonát, na ktorý sa potrebujem sústrediť, priklincuje k stoličke a bezmyšlienkovito beriem do ruky ceruzku. Zatiaľ čo takto niečo riešim, na papieri predo mnou rastú obrázky a symboly. Kedysi to bol plný list štvorčekov, teraz vyhrávajú kvetinky. Aký význam tie obrázky vlastne majú, ak vôbec nejaký?

19. 12. 2019 4 min. čítania Marie Háková
Kreslíte si kvetinky, štvorčeky alebo šípky? Bezmyšlienkovité obrázky vypovedajú o našom rozpoložení

Vraj v tom nie som sama – dočítala som sa, že bezmyšlienkovitým kreslením počas toho, ako sa na niečo sústredia, zamestnáva ruky viac ako polovica žien. A to, čo si počas premýšľania, telefonovania alebo plánovania kreslia, vraj vypovedá o tom, ako sa práve teraz cítia. Už ste sa niekedy pristihli, ako v čerstvej zamilovanosti všade kreslíte srdiečka? Tak vidíte.

Nie že by pohľad do mojich pokreslených diárov nahradil sedenie u psychológa, ale aj tak ma prekvapilo, ako vypovedajúce sú charakteristiky jednotlivých obrázkov. V psychoanalýze sa dokonca ujala metóda HTP („house-tree-person“, v preklade „dom-strom-osoba“), ktorá pracuje práve s kresbami.

Veď nájdite svoje posledné kresbičky a porovnajte ich s priradenými významami. Sedia? :-)

Šípky znamenajú cieľavedomosť a motiváciu

Znie to vlastne tak samozrejme! Keď sa zaoberám novými veľkými plánmi a dôležitými úlohami, bezmyšlienkovité obrázky u mňa bývajú veľké, pekne vytieňované šípky alebo výkričníky. Tie kreslím hlavne vtedy, keď mi niečo počas telefónneho hovoru pripadá naozaj dôležité.

Kvetinky a iné rastlinné motívy sú optimistické

Keď som v dobrom rozmare a potrebujem len tak zamestnať ruky, maľujem kvetinky. Nekreslila som ich vždy, až posledných pár rokov – asi rovnako dlho, ako trvá moje aktuálne veľmi spokojné obdobie.

Ľudia, u ktorých prevažujú „kvetinové“ kresby, vraj vyžarujú dobrú náladu. Tak dúfam, že to je tiež pravda. :-) Vo všeobecnosti sa považujú za veľmi ženský motív. Muži ich vraj nekreslia skoro nikdy, u žien je to naopak veľmi častý obrázok.

Typ zvieraťa, počasia, stromy, tváre a oči odrážajú konkrétne pocity

So zvieratami máme spojené rôzne vlastnosti: pes je poslušný, lienka je roztomilá, mačka samotárska… Napríklad môj kolega z redakcie Martin si počas rozhovoru o plánoch na budúci rok kreslil veľkého spokojného leva. Tak čo poviete, ako to asi myslel?

Rovnako to vraj platí pre čmáranie znakov počasia. Ak si kolega pri vedľajšom stole maľuje napríklad búrkové mraky, asi s ním dnes príjemný rozhovor nebude. Holé stromy zase naznačujú depresívne pocity, „veselé“ stromy s lístím a napríklad aj plody sú optimistické rovnako ako kvetiny.

Tváre a oči (tie sme na strednej kreslili mám pocit všetci a stále) svojím výrazom zodpovedajú tomu, ako sa kreslič práve cíti. Nie je to tá najčastejšia vec, čo si niekto kreslí na poradách alebo počas telefonovania, ale pokiaľ má vaša pubertálna ratolesť zošity plné plačúcich očí, skúste zistiť, čo sa deje.

Prečo sú kresbičky také vypovedajúce?

Keď sa vedome sústredíme na konkrétne problémy, podvedomie si nájde cestu von nekontrolovane – a s pomocou obrázkov, nad ktorými vôbec nepremýšľame, to ide veľmi ľahko. Takže ich môžeme brať ako taký pomocný signalizátor emócií.

Takže pokiaľ máte chuť na malý pokus a zatiaľ si nekreslíte, pripravte si ceruzku a papier. Nevedomé kreslenie najskôr príde samo.

Nebeské telesá? Mierite ku hviezdam

Hviezdy, slnko, mesiac, obloha (napríklad ako kŕdeľ vtákov letiaci do diaľky) – to všetko vraj znamená, že sa radi nechávate unášať fantáziou. U mňa to sú hlavne hviezdy vo chvíľach, kedy po telefóne riešim veľké plány – na rozdiel od tých sprevádzaných šípkami to nie sú plány „bojové“, ale ašpiratívne.

Štvorčeky, trojuholníky a symetrické linky ukazujú na racionalitu

Tie prichádzajú na rad, keď mozog niečo analyzuje. Predstavujem si to tak, že keď sa hlava prepne do módu „výkonný počítač“, ceruzka to odráža na papieri rovnako, akoby si kreslil robot. Keby si roboti teda kreslili. :-)

Štvorčeky si vraj kreslíme, keď chceme byť naozaj konštruktívni, ako tehličky, z ktorých vyskladáme riešenie. Ja si ich dosť často odnášam z pracovných stretnutí. Tak to je asi dobré znamenie.

Pokiaľ z nich tvoríte šachovnicu, vraj ste trpezliví a vytrvalí.

Prepojené geometrické útvary sú naopak emocionálne

Myslím si, že ide skôr o tie spoje ako o to, čo spojujú. Čmárajú si ich vraj veľmi milujúce osoby, ktoré radi trávia čas s inými ľuďmi. Dúfam, že to, že také obrázky u mňa veľmi často neuvidíte, neznamená, že by som bola vyslovene nespoločenská… ale pravda je, že som veľmi veľký introvert.

Špirály, ornamenty, abstraktné 3D obrázky idú ruka v ruke s kreativitou

Pamätám si, že takých obrázkov som mala plné zošity na strednej škole, v dobe, kedy som stále niečo tvorila a vymýšľala. Komu to zostalo dodnes, ten má vraj mozog umelca.

Kam kresby umiestňujete?

Viete, že väčšina ľudí má tendenciu kresliť si skôr na ľavú stranu listu papiera? Ľaváci to majú naopak, kreslia vpravo. Pokiaľ ste výnimka z tohto pravidla, psychológia hovorí, že sa vám podvedomie veľmi snaží niečo povedať. Ale čo, to už lepšie odhalí psychoanalytik.

Extroverti častejšie kreslia doprostred stránky, introverti zase skôr na okraje.

Cieľavedomosť sa odráža v schodoch alebo rebríkoch

To dáva zmysel, že? Keď nakuknete do poznámok ľudí, ktorí sedia na dôležitej porade, kde sa riešia plány do budúcnosti, ktoré so sebou prinesú veľa postupnej práce, aspoň u jedného z nich uvidíte práve schody alebo rebrík.

Pozor na bodky, tie signalizujú nervozitu

Ups, bodky sa mi nevyhýbajú. Keď ono je to ale celkom ukľudňujúce…

V pavučine sa cítime chytení

Hm. Pavučín som sa jeden čas ale nakreslila! Mám však tušenie, že ma viac bavila symetria ich liniek, ako by som sa cítila chytená v pasci.

Keď kreslíte vlastné meno, veľmi si uvedomujete sami seba

Je to špecialita teenagerov – tí sa so svojimi iniciálami alebo menom hrajú celkom často. Nebola som výnimka, svoju vtedajšiu prezývku som veľakrát stvárnila „umelecky“ všemožnými spôsobmi :-)

V dospelosti vás skôr čaká písanie iniciálok niekoho, na koho práve veľmi myslíte… mrk mrk.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články