Práve čítate

Balzam na pery, hroznový cukor a špunty do uší alebo Čo nezabudnúť do pôrodnice

12636  
Zdieľať: 

Balzam na pery, hroznový cukor a špunty do uší alebo Čo nezabudnúť do pôrodnice

Samozrejme som vedela, že taška do pôrodnice by mala byť zabalená pár týždňov pred predpokladaným dátumom pôrodu. Ale rovnako ako kamarátky som balila skôr pár dní vopred, a jedna moja kamarátka, prvorodička, dokonca v deň pôrodu medzi kontrakciami. Ono to ide, keď viete, čo potrebujete.

5. 5. 2018 7 min. čítania Kateřina Kuranova
Balzam na pery, hroznový cukor a špunty do uší alebo Čo nezabudnúť do pôrodnice

Aj keď som skôr puntičkárska detailistka a mám rada všetko zorganizované, balenie ma nechávalo chladnou. Asi to bolo tým, že som zažila „divoký“ výjazd v 33. týždni tehotenstva, len s tehotenskou knižkou a mobilom v ruke. V nemocnici si ma nechali a manžel mi veci jednoducho doviezol o pár hodín neskôr. Nakoniec to bol planý poplach a rodila som až 39+0, ale zbalila som sa len dva týždne predtým.

Kým som sa do toho pustila, pár dní som si prechádzala informácie a skúsenosti iných mamičiek a nakoniec sa mi osvedčili „baliace súpisky“ nižšie.

Počítajte s tým, že tašky budete potrebovať celkom štyri: k pôrodu, na šestonedelie pre seba a pre bábätko a potom na cestu domov.

1. taška: k pôrodu

Okrem županu a nočnej košele, ktoré určite napadnú každému, veľmi odporúčam nezabudnúť na balzam na pery a hroznový cukor.

  • doklady k pôrodu (občiansky preukaz, tehotenská knižka, výsledky vyšetrení, ultrazvukov, záznamy monitorov a podobne, kartička poistenca, sobášny list alebo vyhlásenie o otcovstve)
  • nočná košeľa
  • 2 uteráky
  • župan
  • papuče, šľapky, ktoré je možné použiť do sprchy
  • ponožky
  • kozmetika (ústna voda, krém, balzam na pery, masážny olejček alebo gél, kefka a pasta na zuby, sprchovací gél, hrebeň, prípadne okuliare, šošovky + roztok)
  • pitie
  • hroznový cukor v tabletách
  • kniha, hudba
  • pre otecka k pôrodu – pohodlné oblečenie, prezutie, jedlo, pitie, telefón, fotoaparát (pokiaľ rodíte ako ja plánovane, tak sterilné oblečenie a topánky možno otecko dostane na mieste).

Okrem toho sa mi odsvedčili dve veci:

Špunty do uší

Kvôli zdravotným komplikáciám som rodila plánovane cisárskym rezom, takže moja taška k pôrodu bola zároveň taškou na JIS. No a samozrejme nie každá spolupacientka spí potichu, ale ako hovorila sestrička, ťažko ju bude budiť a hovoriť jej Pani, chrápete. :-) Čo samozrejme chápem a špunty ma zachránili.

Telefón + nabíjačka                                     

Aj ten sa hodí, pokiaľ po pôrode zostávate ležať na JIS.

2. taška: pre mamičku na izbu

Veci, ktoré ste si priviezli k pôrodu, vám zostanú, ale okrem toho potrebujete pár drobností pre pohodlný pobyt.

Najlepší tip, ktorý som na balenie na izbu dostala ja, bol veľký uzatvárateľný kelímok na pitie, najlepšie so slamkou. V nemocniciach sú totiž často len malé poháriky a po pôrode je každé vstávanie trochu bolestivé.

Celkovo sa mi osvedčilo mať so sebou:

  • Podprsenku na dojčenie:
    Aby sa správne rozbehla laktácia, hrá v tom veľkú rolu.
  • Vložky do podprsenky + regeneračný krém na bradavky:
    Zo začiatku mlieko tak netečie a bradavky sú podráždené. Ja som si vždy dala na vložku krém a dosť to pomáhalo. Niektoré pôrodnice ich poskytujú mamičkám zdarma.
  • Sieťované nohavičky (10 ks):
    Sieťované šortkové nohavičky zo zdravotníckych potrieb sa mi osvedčili oveľa viac ako tie jednorazové. Lepšie držia a v prípade potreby sa dajú ľahko preprať a vysušiť.
  • Popôrodné vložky na čistenie:
    Väčšina pôrodníc ich mamičkám poskytuje, prípadne ich kúpite tiež v zdravotníckych potrebách, v lekárni.
  • 2 uteráky
  • Spomínaný veľký uzatvárateľný kelímok so slamkou
  • Sprchovací gél bez parfumácie, najlepšie intímny:
    Verím, že je dôležité, aby bábätko cítilo vôňu mamičky. Osvedčilo sa mi používať jemný, neparfumovaný gél na intímnu hygienu.
  • Šampón na vlasy, fén, dentálna niť, krém na ruky, sprej do nosa, kvapky do očí
  • Laktačná poradkyňa:
    Tá sa síce nevojde do tašky a ani to neskúšajte :-), ale určite si na niektorú sympatickú nájdite kontakt. Odporúčam www.mamila.sk. Neviem prečo, ale technika dojčenia je v niektorých pôrodniciach veľmi podceňovaná a sestričky a lekárov viac ako vaša technika dojčenia zaujíma, koľko gramov nadojčíte. Ja som si vďaka tomu odviezla z pôrodnice zápal prsníka a na druhý deň som skončila v nemocnici so zimnicou, skoro štyridsiatkami horúčkami, neznesiteľnými bolesťami a nakoniec aj antibiotikami. Preto by som teraz neváhala ani sekundu a prinajmenšom techniku dojčenia konzultovala po telefóne (robia to  ochotne a profesionálne) alebo si v čase návštevných hodín nejakú do pôrodnice pozvala. Ale možno budete mať šťastie na pôrodnicu s pozitívnejším prístupom personálu k podpore mamičiek pri dojčení a bude vám to stačiť. Preverte si to pred nástupom do nemocnice.
  • Odsávačka:
    Asi vyložene nie je nutné si ju brať už do pôrodnice, ale určite je dobré ju partnerovi prichystať na viditeľné miesto. Alebo si vopred zistite, či vo vašej pôrodnici majú na oddelení šestonedelia vlastné odsávačky a požičiavajú ich počas pobytu mamičkám. Poznám veľa prípadov, kedy bábätko nemohlo byť ihneď s mamičkou na izbe a tak sa horšie rozbiehala laktácia. V tomto prípade si môžete pomôcť masážou odsávačkou. Pokiaľ už žena dojčí, tak si dokonca môže mlieko odstriekať a prípadne ho bábätku podávať pomocou striekačky.

Ako vidíte, chýba nočná košeľa. Nakoniec som totiž tú svoju vôbec nepotrebovala, pretože sme ich mali v pôrodnici neobmedzené množstvo na požičanie. Takisto župany sa dajú v niektorých nemocniciach požičať.

Keby tam nočné košele na požičanie neboli, tak by sa mi určite hodila, to je jasné. Podľa rád čitateliek môjho blogu som si chcela kúpiť aj špeciálnu na dojčenie, ale keď som ich preskúmala, zistila som, že sú celkom drahé a jediný rozdiel je v tom, že majú rozopínanie (gombíky). Tak som si kúpila obyčajnú v klasickom obchode a veľmi sa mi potom hodila doma.

Rovnako nespomínam čaj na dojčenie, pretože ten sme mali v pôrodnici tiež. Pokiaľ ale vo vašej pôrodnici k dispozícii nie je, veľmi odporúčame si nejaký priniesť.

3. taška: na izbu pre bábätko

Vlastne by som mala hovoriť Taška pre mamičku, aby sa jej o bábätko dobre staralo.

Tu by som podčiarkla hlavne vlastnú ľahkú dečku, ktorá sa nám veľmi hodila v horúcich dňoch. Rodila som na konci mája a v zavinovačke z pôrodnice bolo synovi jednoducho teplo.

Keď to zhrniem, využila som:

  • Balenie jednorazových plienok:
    Pôrodnica nám poskytla pár kusov na prvý deň, potom sme si brali z vlastných zásob. Niektoré pôrodnice ale poskytujú plienky pre bábätko na celý čas.
  • Vlhčené utierky
  • Krém pre bábätko na zapareniny:
    Okrem zaparenín sa veľmi hodí aj pri zavádzaní teplomeru.
  • Digitálny teplomer pre bábätko
  • Cumeľ:
    Vyvarený, ale u sestričiek ho môžete znovu vyvariť.
  • Deku na prikrytie bábätka
  • Rukavičky pre bábätko:
    Stačia tenké látkové. Slúžia len na to, aby sa bábätko svojimi ostrými nechtíkmi nepoškriabalo na tváričke pri rozhadzovaní rúčkami.

Nepotrebovala som látkové plienky na utieranie bábätka po kúpaní či po dojčení, oblečenie počas pobytu, jednorazovú hubku, ani jednorazové podložky pod bábätko na prebaľovací pult, pretože sme ich mali od pôrodnice požičané alebo zdarma. Inak na ne ale tiež myslite.

Úradník z matriky prichádza väčšinou druhý alebo tretí deň po pôrode. Budete potrebovať mať nachystané doklady: rodný list, vyplnený dotazník o mene, vydaté mamičky sobášny list, rozvedené mamičky rozvodový list, vyhlásenie o otcovstve, ak otec nie je manželom mamičky.

4. taška: na cestu domov

Na izbách nebýva veľa miesta a tak je myslím lepšie nechať ju doma pripravenú (a na viditeľnom mieste. :-)) Partner vám ju privezie v deň prepustenia z pôrodnice.

  • Oblečenie a topánky pre mamičku, prípadne make-up:
    Aby bola krásna, čo je aj tak, pretože každá mamička je najkrajšia, hlavne pre svojho manžela aj bábätko.
  • Vyvarené a vyžehlené látkové plienky:
    Ja som ich nakoniec nevyužila, ale veľa mamičiek áno.
  • Jednorazová plienka:
    Mala som ešte zásobu z šestonedeľnej tašky, ale keby mi došli, určite by som poprosila manžela o doplnenie.
  • Body, dupačky, svetrík, ponožky a čapička pre bábätko.
  • Deka na prikrytie bábätka
  • Autosedačka

A to by malo byť všetko.

Zoznam sa môže líšiť podľa toho, čo vám pôrodnica poskytne zdarma. Preto odporúčam najskôr sa pozrieť na zoznam, ktorý väčšinou nájdete na ich webových stránkach. Vďaka tomu si ušetríte miesto v taške alebo naopak na niečo nezabudnete. Tiež sa prispôsobte ročnému obdobiu, v ktorom rodíte. V zime by som si zobrala napríklad teplý župan a teplé ponožky, v lete by som si zase zbalila iba tenké ponožky a ľahký župan.

Dúfam, že vám tento „vyčerpávajúci“ zoznam pomôže spríjemniť chvíle v pôrodnici. Držím palce, nech všetko prebehne hladko a nech už držíte svoje krásne a zdravé bábätko v náručí. Je to nádherný pocit, z ktorého je potrebné načerpať maximum.

S láskou vaša Kačí

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články