Práve čítate

Keď vám doma rastie bacuľko. Ako elegantne zatočiť s detskou obezitou?

7318  
Zdieľať: 

Keď vám doma rastie bacuľko. Ako elegantne zatočiť s detskou obezitou?

Aj keď nevieme, aký život budú viesť naše deti za dvadsať tridsať rokov, môžeme si byť istí jednou vecou: s obezitou bude bojovať čím ďalej, tým viac ľudí. A začína sa to práve u detí.

6. 4. 2018 7 min. čítania Kamila Šemberová
Keď vám doma rastie bacuľko. Ako elegantne zatočiť s detskou obezitou?

Epidémia obezity nie je žiadna nekonkrétna hrozba: postupne sme sa „vypracovali“ na siedme miesto medzi európskymi štátmi. A obezita začína bohužiaľ už v detskom veku. Podľa štatistík až 5 % zo všetkých detí u nás trpí obezitou a 12 % nadváhou. Tieto čísla sa veľmi nemenia ani v dospelosti, pretože 60 až 80 % detí si nadváhu či obezitu prenáša do dospelého života. To sú alarmujúce údaje, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú zdravotný stav slovenskej populácie teraz aj v budúcnosti.

Čo sa stane, keď je dieťa obézne?

Čoraz viac chorôb, ktoré boli v minulosti takmer výhradne doménou dospelých, sa dnes prejavuje aj u detí. Vysoký krvný tlak, cukrovka 2. typu, poškodenia kĺbov a chrupaviek, atď.

Podľa MUDr. Zlatka Marinova z detskej obezitologickej ambulancie nemocnice v pražskom Motole spôsobuje obezita u detí predčasné zahájenie puberty o jeden až dva roky skôr, čo má veľa rôznych následkov, napr. predčasné zastavenie rastu. Deti potom rastú do šírky, ale nie do výšky.

Nadváha sa u detí odráža aj na ich psychike, už v škôlke bývajú menej pohybovo zdatné ako ostatné deti, čo zase vedie k tomu, že sa nechcú hýbať. Je to začarovaný kruh.

Kedy už to prestávajú byť „roztomilé faldíky“?

V rodine s oboma obéznymi rodičmi má dieťa viac ako 70 % šancu, že sa tiež stane obézne. Detskí lekári sa pomerne často stretávajú s mamičkami pri tele, ktoré nadváhu či obezitu u svojich detí vôbec nevnímajú. Rodičia podporovaní babičkami si myslia, že vlastne môžu byť vďační, keď ich dieťa s jedlom nevymýšľa a že z tých faldíkov, z tých predsa vyrastie.

U veľmi malých detí sa váha neposudzuje len podľa BMI ako u dospelých, ale podľa percentilov danej vekovej a rastovej skupiny. Na internete nájdete najrôznejšie kalkulačky, ktoré môžete na tieto účely použiť. Ak si nie ste istí, preberte váhu svojho dieťaťa s detským lekárom.

Drsná pravda je, že nevyrastie. Z obezity čisto z princípu nie je možné vyrásť, pretože je to choroba. Čím neskôr sa táto problematika začne riešiť, tým horšie, lebo s vekom ubúda ochota dieťaťa k zmenám.

Dedičnosť v tomto prípade nie je genetika, ale odpozerané zvyky

Ako podotýka PhDr. Iva Málková, nejde len o genetiku, ale aj o „dedičnosť taniera“.

Teda pokiaľ sa rodina stravuje nezdravo, jedáva veľké porcie, deťom aj dospelým sú stále k dispozícii sladkosti a sladké nápoje, začnú sa aj deti čoskoro zaokrúhľovať. Veľkú rolu hrá spoločné trávenie voľného času, či je to sledovanie televízie alebo hra na ihrisku, prechádzka v lese.

Tri kľúčové obdobia, ktoré môžu rodičia ovplyvniť

Detská obezita, ktorá pretrváva do dospelosti, sa buduje v troch obdobiach:

  • okolo pol roka,
  • medzi tretím a štvrtým rokom
  • a od šiestich do siedmych rokov.

V tomto období môžu rodičia veľa, vlastne takmer všetko, ovplyvniť.

Pomocník č. 1: Zdravý životný štýl celej rodiny

Z psychologického hľadiska je jediným účinným nástrojom súčinnosť celej rodiny. Popredná česká odborníčka na obezitu a zdravé stravovanie, psychologička Iva Málková, zakladateľka spoločnosti STOB (stop obezite) a spoluautorka online kurzu zdravého životného štýlu pre žiakov 5. ročníka ZŠ Hravo ži zdravo, ktorý beží aj na Slovensku už od roku 2011, uvádza, že menšie deti rodičov napodobňujú. Pokiaľ sa rodičia stravujú zdravo a pravidelne sa hýbu, je oveľa väčšia šanca, že sa podarí správne nastaviť, prípadne včas zmeniť prístup dieťaťa k jedlu, sladkostiam a pohybu.

Existujú samozrejme aj najrôznejšie kúpeľné pobyty pre deti s nadváhou. Deťom sa tam počas pár týždňov podarí schudnúť, začnú sa aj trochu hýbať. Keď sa ale vrátia do rodinného prostredia, kde sa jedáva nevhodne a málo sa hýbe (tzv. obezitogénne prostredie), sú výsledky dosiahnuté tvrdou prácou zase za pár týždňov fuč.

Ako na nový rodinný jedálniček?

Na internete nájdete rad vzorových jedálničkov, ale jednoducho povedané – je potrebné pridať zeleninu, ubrať prílohy, výrobky z bielej múky, cukor. Namiesto sladených limonád či kolových nápojov si zvyknúť piť vodu či bylinkový alebo ovocný čaj.

Vymeňte spoločné aktivity za tie naozaj aktívne

Veľmi pozitívny prínos má aj spoločne strávený čas. Koniec koncov, na výlete si toho poviete spoločne oveľa viac ako pri televízore. Dozviete sa, ako vaše dieťa premýšľa, čo ho trápi a z čoho sa raduje.

Pomocník č. 2: Pochvala za pokroky

Chváľte aj za najmenšie pokroky, hlavne za zmenu prístupu. Dajte však pozor na to, aby sa z váhy a jedla nestala vaša každodenná téma a nezarobili ste si na neskoršie poruchy príjmu potravy.

Skôr sa vzájomne pochváľte, ako ste sa pekne prešli, ako vám chutilo nové zeleninové jedlo atď. Zapojte aj oteckov, dohodnite sa s nimi, nech aspoň nekritizujú pokrmy, ktoré chcete, aby dieťa jedlo.

Malé dieťa je veľmi vnímavé a okrem obsahu pozorne vníma aj vyznenie vašich slov. Takže keď budete jesť dusenú mrkvu či šalát na večeru s odporom, ale potom poviete, ako vám to chutilo, dieťa tomu neuverí.

A rovnako ako pri dospelých: nepredpokladajte, že zmeny nastanú ihneď. Ak majú byť trvalé, je vhodnejšie, keď budú skôr menšie, ale všetci členovia rodiny ich prijmú. Dôležitá je vytrvalosť, nie sa na pár týždňov zaprieť a po zhodení pár kíl sa zase s chuťou vrátiť k pôvodnému nezdravému stravovaciemu režimu.

Prevencia detskej obezity

  • Těhotenstvo: nejesť za dvoch, ale dvakrát tak kvalitne
  • Obdobie dojčenia: dostatočne dlhé kojenie (aspoň 6 mesiacov), pri zavedení príkrmov nedávať tučné sladké mliečne výrobky, nesladiť nápoje
  • Obdobie batolenia: pravidelný stravovací režim, správne stolovanie, dostatok zeleniny a ovocia, sladkosti výnimočne, nesladené nápoje
  • Predškolský a školský vek: raňajky doma, jedlo pri stole (nie pred TV), obmedzenie sladkostí a pochutín, nesladené nápoje

Pomocník č. 3: Čo nekúpite, to nezjete

Toto heslo je vyslovene skvelé. Chute prídu na každého, na malého aj veľkého, ale pokiaľ doma nemáme zásoby čokolád, sušienok, sladkých limonád či zmrzliny, tak si musíme nechať zájsť chuť alebo ich uspokojiť menej problematickými dobrotami v podobe pár orieškov, ovocia atď.

Zlaté pravidlo: Vy rozhodujete o tom, čo sa bude jesť, dieťa rozhoduje, koľko.

Pomocník č. 4: Pravidelné jedlá a pauzy medzi nimi

Vždy, keď vidím v kočíku bábo, ktoré cmúľa kukuričnú chrumku, počas jednej jazdy električkou ich zvládne celú krabičku, hovorím si, či tá snaživá mamina, ktorá mu podáva jednu chrumku za druhou, tuší, že jej dieťa si tak pravdepodobne zarába na dosť zásadný celoživotný problém.

Autorka populárnej knihy o výchove detí A dosť! Pamela Druckermanová popisuje, ako sa stravujú deti vo Francúzsku, ktoré je z hľadiska obezity pod priemerom európskych krajín: keď deti v jednom kuse nemaškrtia, majú v čase hlavného jedla hlad.

Keď sa naučíte neponúkať sušienku vždy, keď dieťa zamrnčí, naučíte ho veľa do života. Po prvé ho vlastne prestanete „odmeňovať“ za negatívne prejavy, a po druhé ho nebudete učiť zajedať rozčúlenie. Za oboje vám raz poďakuje.

Jesť zdravo nie je drahé ani zložité

Vedeli ste, že kvalitného jedla sa zje menšie množstvo ako tzv. junk foodu?

Pokiaľ sa necítite na okamžitú zmenu, jednoducho uberte trochu prílohy a nahraďte ju zeleninou. Namiesto pol tabuľky čokolády zjedzte len pásik a za pár týždňov už nebude problém potešiť sa jedným štvorčekom. To isté je so zmrzlinou, vrchovatá miska vám neurobí oveľa väčšiu radosť ako dve lyžice, ale vaše telo sa vám poďakuje.

9 praktických tipov, ako spoločne zvládnuť nový životný štýl

  1. Dieťa odmeňujte skôr zážitkami či splnením jeho prianí ako sladkosťami.
  2. Pripravujte deťom jedlo aj na olovrant, keď sú deti poobede samé doma. Vhodné je nakrájané ovocie, zelenina v krabičke, jogurt atď.
  3. Zapojte zeleninu ku každému jedlu, či už vo forme šalátu, čerstvej zeleninovej šťavy či tepelne upravenú.
  4. Namiesto otázky „Dáš si zeleninu?“ skúste byť konkrétnejší: „Chceš papriku alebo paradajku?“
  5. Podávajte jedlo na chody, vždy jeden z nich by mal byť zelenina (miska hrášku, nakrájané mrkvičky, krúžky papriky, cherry paradajky pokvapkané olivovým olejom atď.).
  6. Všetci jedia to isté (varí sa iba jedno jedlo pre všetkých).
  7. Stačí ochutnať. Pokiaľ dieťa nové jedlo nechce, dohodnite sa s ním, že aspoň ochutná. Zo štúdií vyplýva, že je treba dieťaťu ponúknuť jedlo približne sedemkrát, kým si naň zvykne a začne mu chutiť.
  8. Nerobte z jedla problém či boj. Pri stole by mala panovať príjemná atmosféra, mal by to byť čas, kedy je rodina spolu.
  9. Zapojte deti do prípravy jedla. Deti to baví a nenásilne tak získajú informácie o chutiach, produktoch, príprave apod.

Hľadáte informácie na internete?

Asi nemusím hovoriť, že je potrebné ich starostlivo vyberať. Na internet je možné napísať čokoľvek, vrátane peknej reklamy na veľmi nezdravé potraviny.

Môžem vám odporučiť tieto zaujímavé, odborne garantované servery:

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články