Práve čítate

Nápady za dvacku, ktoré prehrejú domov aj vás

3015  
Zdieľať: 

Nápady za dvacku, ktoré prehrejú domov aj vás

Vždy som tvrdila, že milujem jeseň. Lenže keď toto obdobie príde, je to jasné: to, čo mám rada naozaj, je tých niekoľko málo dní, kedy v jesennom slniečku žiari žlté a červené lístie a vonku je celkom príjemne len tak vo svetri. Zostávajúci čas trávim najradšej niekde zalezená. Preto som si od bytovej architektky nechala poradiť, ako si tú PEKNÚ časť jesene preniesť domov, a neutratiť za to majland.

12. 10. 2018 2 min. čítania Marie Háková
Nápady za dvacku, ktoré prehrejú domov aj vás

Podľa Andrey zo štúdia Andrea&Martina sú pre hrejivý pocit z domova najdôležitejšie farby, materiály s výraznejšou štruktúrou a zdroje teplého svetla. Našťastie takéto jesenné ladenie zvládnem aj s niekoľkými doplnkami.

Farby, ktoré prehrejú domov

Inšpiráciu sme hľadali v prírode. Keď sa povie „teplá jeseň“, tak pre mňa je to slnečný deň a prechádzka v zlato a červeno sfarbenom lese. Práve tmavočervená, hrdzavá, zlatistá sú tie farby, ktoré interiér pocitovo prehrejú.

Ako ďalšie materiály na menšiu plochu sa hodia prírodná koža, hrubá látka, prípadne kožušina (len opatrne, väčšinou stačí jedna na celú miestnosť). Vhodný doplnkový kov je mosadz (má krásne teplý podtón).

Svetlo, teplo a pohodlie

Teplo do domova vnesú aj svetlá. Nie nadarmo je pravidlo „majte naozaj veľa malých zdrojov svetla“ základným pilierom severského štýlu hygge. Intímne osvetlenie jednoducho vytvára útulný pocit.

Okrem toho je fajn ísť teplu trochu naproti. Pokiaľ vám preťahuje pod oknom alebo pod dverami, utesnite ich dekou alebo hneď špeciálnou poduškou, pokiaľ ide zima cez okná, pridajte závesy.

Ja som veľký cencúľ, takže mám hneď pri posteli pripravený huňatý župan a tento rok som konečne dala šancu aj plédom. Že vyzerajú pekne len tak prehodené cez operadlo, to už sme všetci opozerali v časopisoch, ale ono je vážne fajn mať ho po ruke na gauči a večer sa doň zabaliť. Tip navyše: dá sa nosiť aj ako poriadny šál na „zababušenie“!

Tip: V aktuálnej kolekcii Tchiba som sa ešte zamilovala do ohrievacej fľaše s plyšovým obalom. Nemám pocit, že by som ohrievaciu fľašu obvykle využila – ale keď príde isté obdobie v mesiaci, nepoznám nič lepšie, ako zaspať s ňou na bruchu.

Po dekorácie som siahla do prírody

Od Andrey som si nechala poradiť s výberom vhodných kvetín: jesennú útulnosť najlepšie podčiarknu bobuľoviny, šípky alebo vetvičky s lístím aj bez. Naopak exotické kvetiny vo váze s jeseňou väčšinou veľmi neladia.

S týmto svietnikom narobím veľa parády aj neskôr. Napríklad na Vianoce môžem pridať svetielka, mach, trblietavé dekorácie…

Kúsok látky urobí veľký rozdiel

Látky mám v interiéri veľmi rada. Vždy ho dokážu pekne zmäkčiť a hlavne úplne premeniť… Podľa Andrey je pre „jesenné“ ladenie lepšie siahať po hrubších alebo iných naopak výraznejších štruktúrach.

Behúň na stole je skvelá alternatíva aj pre tých z nás, ktorí sme  všetky obrusy schovali hlboko do skrine. Vyzerá dobre ako na prestretom, tak aj holom stole.

Tipy, ako na jesennú premenu bývania

  • Začnite zateplením. Keď to ide, odnikadiaľ by sa nemala dovnútra dostávať zima.
  • Zútulnite si interiér doplnkami z hrubších štruktúr a v prírodných farbách.
  • Vytiahnite a nechajte si po ruke deku alebo pléd.
  • Pridajte niekoľko sviečok alebo lampičiek. Viac zdrojov svetla namiesto jedného samotného byt zútulní.
  • Z prechádzky jesennou prírodou si prineste vetvičky alebo napríklad gaštany, a vytvorte si z nich vlastné dekorácie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články