Práve čítate

Ako pripraviť stôl na raňajky, ktoré premeníte na rande

3431  
Zdieľať: 

Ako pripraviť stôl na raňajky, ktoré premeníte na rande

Kúzelné na rodinnom živote s dvomi škôlkarmi je to, že doma nie je nikdy nuda a ticho. Ale ešte čarovnejšie sú chvíle, keď deti odídu na pár dní preč, napríklad cez prázdniny k starým rodičom, a dom zrazu stíchne. Tohtoročné prázdniny sme tie „tiché dni“ zvykli s manželom využívať na kľudné raňajky a myslím, že v nich budeme pokračovať.

24. 8. 2018 3 min. čítania Lenka Puzlíková
Ako pripraviť stôl na raňajky, ktoré premeníte na rande

Jedálenský stôl obvykle vyžívame na množstvo aktivít, ktoré majú ďaleko od jeho pôvodného účelu. Niekedy je to modelárska a výtvarná dielňa pre deti, inokedy na ňom pracujem… ale o to viac si vychutnávam, keď ho môžem pripraviť zase na jeho pôvodný účel.

Samozrejme, že raňajky vo dvojici môžu byť skvelým zážitkom kľudne aj na gauči s jedným tanierikom na kolenách. Na trochu „vyšperkovanom“ stole sa ale aj praženica zmení v slávnostný zážitok. To sme potom schopní pri raňajkách stráviť celé veky a urobiť si z nich malé „rande“.

Premena stola na slávnostnú tabuľu za 5 minút

1. Základom je neutrálny biely obrus

Výhodou bieleho obrusu je, že sa naň hodí prakticky každý typ dekorácie a stolovania. Bežné denné aj slávnostné. Jednoducho, všetko na ňom bude vyzerať dobre. Samozrejme, pokiaľ máte celé stolovanie zladené do inej farby, máte k tomu už možno vyladenú aj farbu obrusu. :-) Ja verím na bielu klasiku.

Aký veľký obrus?


Obrus by mal presahovať stôl rovnako na všetkých stranách. Dajte ale pozor, aby ten presah nebol veľmi veľký, potom robí problémy pri usádzaní a vstávaní od stola.

Mám doma dve veľkosti bieleho obrusu – jednu na bežnú veľkosť stola, keď jeme len v úzkom kruhu s manželom a deťmi. A potom jeden dlhý, ktorý prikryje aj dva spojené stoly, keď sa nás doma zíde 10 a viac pri nejakej oslave. K tomuto obrusu mám navyše špeciálny vzťah, lebo mi ho darovala babička. Biele plátno obháčkovala krásnou krajkou a napriek jednoduchosti pôsobí primerane aj pri slávnostnom stolovaní.

2. Na základný obrus pridajte štólu

Štólu prehodíte cez biely obrus a hneď vyzerá o level slávnostnejšie. Štól môžete mať niekoľko, na každú príležitosť inú. Napríklad teraz na jeseň bude skvelo vyzerať štóla s motívom zrelého ovocia alebo na Vianoce zase s hviezdami alebo vločkami.

Ak váš stôl na rozdiel od môjho vyzerá pekne aj bez obrusu, môžete štólu položiť priamo na dosku stola. Takto môžete stôl používať naďalej aj na iné činnosti, napr. na prácu na počítači, či deti na kreslenie.

3. Aspoň jedna dekorácia dotvorí slávnostný stôl

Mám rada, keď aktuálna dekorácia vyjadruje ducha doby alebo aktuálneho diania v rodine. Ale rovnako pekné sú aj „jednoducho kvetiny“, či už čerstvé rezané, alebo sušené.

Dekorácia stačí aj jedna, aby zostal dostatok priestoru na taniere, príbory, servítky a tiež pohodlné raňajky s tým množstvom chodov, ktoré máme v pláne na bezdetné raňajky s manželom.

Dajte pozor nielen na šírku, ale aj na výšku dekorácie. Všetko by malo byť v takej veľkosti, aby výzdoba nezakrývala pohľad z jednej strany stola na druhú. Je to veľká a hlavne zbytočná bariéra pri komunikácii, ktorá je pri spoločných raňajkách často to naj.

4. Porcelán nemusí byť len biely

Raňajky robia deň. Veď aj výživoví poradcovia hovoria – raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák. A aby ešte lepšie chutilo, stačí si vybrať pekný porcelán.  Na raňajky vôbec nemusí byť okázalý, môže byť veselý, výrazný, s kreslenými obrázkami alebo srdiečkami, jednoducho podľa vášho gusta.

Pokiaľ je každý hrnček iný, urobte z toho výhodu


Máte pocit, že ponuka šálok na čaj vo vašej kuchynskej linke vyzerá ako na blšom trhu? Spravte stolovníkom, prípadne len partnerovi ponuku ako na aukcii, nech si každý vyberie sám, z ktorej šálky si dnes vychutná svoj čaj, kávu alebo kakao.

5. Aj ku kráľovským raňajkám patria obrúsky

Pekne zložené obrúsky zladené so stolovaním zmenia váš domáci stôl v prestieranie ako z hotela. Tu je môj jednoduchý tip na skladanie, do ktorého schováte príbory a zároveň je sám o sebe ozdobou. Stačí akákoľvek 4-vrstvová papierová servítka:

  • Položte si servítku pred seba „otváracím“ koncom v pravom hornom rohu.
  • Hneď zdvihnite hornú vrstvu obrúska a preložte ju do protiľahlého rohu. Uhlaďte.
  • Vrstvu, ktorá je pod ňou, zdvihnite tiež a preložte do rovnakého rohu. Len zlom urobte o kúsok vyššie. Opäť uhlaďte.
  • Tretiu vrstvu ohnite podobne. Štvrtá zostáva zatiaľ položená.
  • Celú konštrukciu zoberte a otočte dozadu.
  • Ľavú stranu celú ohnite podľa obrázka.
  • Preložte cez ňu pravú stranu.
  • Hotovú servítku znovu otočte dozadu – skladanie je hotové!

Zaobstarala som si aj stojan na obrúsky, aby sme ich mali na stole vždy, keď si sadneme k jedlu. Zobrala som kôpku servítok, zložila ju na polovicu a uložila do stojanu. Avšak keď sme ich po jednom vyťahovali, často sme vytiahli viac servítok naraz a toto plytvanie a zdržovanie ma veľmi jedovalo. Potom som raz v jednej reštaurácii videla, že každú jednu servítku zložia samostatne a až tak ich spoločne umiestnia do stojana. Je to síce prácne na prípravu, ale praktické. Alebo si kúpte taký stojan, na ktorý servítky len položíte a maximálne ich zaťažíte priloženým ťažidlom.

Tak vám prajem dobrú chuť a perfektný štart do nového dňa pri krásne prestretom stole.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články