Práve čítate

Vojna proti pavúkom. Ako vyhnať pavučiny z každého kúta?

12297  
Zdieľať: 

Vojna proti pavúkom. Ako vyhnať pavučiny z každého kúta?

V našom podkrovnom byte s nami bývajú pavúky. Plno pavúkov. K tomu mám ženu, ktorá sa ich bojí. A keďže som jej hrdina, stávam sa pre ňu pavúkolovcom. Takže pokiaľ chcete vedieť, ako sa pavúkov v domácnosti zbaviť, čítate správne.

8. 10. 2018 3 min. čítania Martin Pistulka
Vojna proti pavúkom. Ako vyhnať pavučiny z každého kúta?

Pavúk dokáže moju ženu úplne paralyzovať. Miestnosť, kde sa vyskytuje (pavúk, nie žena; tá danú miestnosť automaticky opúšťa), musí okamžite prejsť čistkou, pričom o eliminácii nepriateľa musí byť JASNÝ DÔKAZ.

Na druhej strane, žena je povahou poverčivá pacifistka. To znamená, že pavúka zabiť nemôžem, lebo by som tým urazil domáce šťastie. Ibaže by to bolo nejakým humánnym spôsobom. K takým ale nepatrí ani ťapnutie papučou, ani utopenie v umývadle, a už vôbec nie biolit.

Najjednoduchšie by samozrejme bolo, keby u nás doma pavúky neboli vôbec, prípadne, pokiaľ by dobrovoľne zmizli. To ale nie je len tak. Takže, čo s nimi, keď ich zabiť nesmiete, a vyhodiť nedáva zmysel, pretože sa vrátia oknom. Dajú sa vyhnať? Vyskúšal som niekoľko možností.

Pokus prvý: s vysávačom

Na pavúky vo všeobecnosti najlepšie platí upratanie. Keď už ale raz pavúk je, nič na neho nefunguje lepšie ako vysávač. Stačí namieriť a je vybavené aj s pavučinou. Pre pokoj v duši potom môžete pavúky z vysávača vyklepnúť niekde na dvore. Živé, či mŕtve. To už sa nikto nedozvie.

Verdikt: 70 % (účinný, ale je to nekonečná práca a o humánnosti metódy by sa dalo polemizovať)

Pokus druhý: s lepidlom

Funguje to ako mucholapka. Napríklad pod posteľ dáte lepiacu pásku a pavúky, teda tie, čo lezú po zemi, sa prilepia a potom všetko vyhodíte. Vyskúšal som obojstranku. Pár osemnožcov sa chytilo, ale úprimne, žiadna sláva.

Verdikt: 5 % (je to prácne, neefektívne, k pavúkom nešetrné a moc parády to v interiéri tiež nenarobí)

Pokus tretí: s elektronickým plašičom

Táto vychytávka generuje signál, ktorý človek nepočuje, ale je neznesiteľný pre pavúka. V podstate ideálne funkčný vynález, ktorý sa dá bežne dostať, prevádzka stojí max. pár centov mesačne a pavúka vyženie. Z jednej miestnosti do inej. A čo je horšie, máme dôkaz, že existujú aj hluché pavúky.

Verdikt: 75 % (jedna miestnosť je málo, navyše nefunguje úplne na všetky)

Pokus štvrtý: podľa babičky

Podľa svokry na dedine vždy fungovali gaštany a citrón, prípadne rozsypaný tabak. Ten sme práve neskúšali a gaštany som si teraz priniesol domov. Ale do kvetináčov sme prisypali citrónovú kôru a okolo vytlačili šťavu. Niečo na tom bude. Pavučiny sme nikdy nepočítali, ale pocitovo ich skrátka bolo menej.

Verdikt:75 % (3 zo 4 pavúkov rozhodne neodporúčajú)

Pokus piaty: s domácim odpudzovačom

Nakoniec som podľa internetu skúsil vyrobiť vlastný odpudzovač. Princíp je jednoduchý – stačia prísady a klasický rozprašovač. Kľúčovou ingredienciou je esenciálny olej. Môžete s nimi experimentovať, odporúčajú sa oleje s výťažkami z mäty, škorice alebo klinčeka. U nás som použil pepermintový olej a pri druhom pokuse sme byt prevoňali kombináciou citrónu a eukalyptu. Roztok sa rozprášil jednak do rohov a tiež okolo okien a dverí. Výsledok? Odpudzuje a ešte aj vonia.

Verdikt: 75 % (neodradí každého, ale výsledok je oveľa lepší, ako by sa zdalo; a navyše aj ja musím uznať, že pekne vonia)

Ako vyrobiť prírodný odpudzujúci sprej proti pavúkom?

  1. Rozprašovač naplníte 470 ml teplej vody
  2. Pridáte 7-10 kvapiek esenciálneho oleja (mäta, škorica, eukalyptus)
  3. Doplníte pár kvapiek tekutého mydla
  4. Dôkladne pretrepte, aby sa prísady zmiešali
  5. Môžete odpudzovať!

Nič nefunguje úplne na 100 %. My máme pavúky doma stále. Ale kombináciou rôznych metód sme ich populáciu zrazili minimálne na štvrtinu. Čo nie je málo. Ja si navyše hovorím, že pár pavúkov pre šťastie sa nakoniec vždy hodí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články